Leta i den här bloggen

fredag 27 november 2015

Glutenfria pepparkaksformade bröd

Nu till jul och advent kan det vara roligt med julformade bröd. Det passar utmärkt till julfrukosten eller som dekorativa bröd på julbordet.

Glutenfria pepparkaksformade bröd (ca 20 st)
50 g jäst
4 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 dl pofiber
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
6 dl glutenfri mjölmix

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen med den.
3. Vispa ner fiberhusk och pofiber och låt svälla i 10 minuter.
4. Tillsätt olja, sirap, salt och mjölmix och arbeta ihop med degkrokar.
5. Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.
6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta in lite mer mjölmix tills degen känns hanterbar, men försök att inte ta för mycket.
7. Kavla ut degen till en platta, ca 1 cm tjock. Stansa ut bitar med ett pepparkaksmått och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
8. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
9. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

torsdag 26 november 2015

Glutenfria lunchpepparkakor

Jag fick ett mail från en förtvivlad farmor vars barnbarn hade fått diagnosen celiaki. Hon kämpade nu med att få till sina traditionella sega pepparkakor glutenfritt för sitt barnbarns skull, men lyckades inte få till segheten och bad mig om hjälp. Jag blev glad över att kunna hjälpa till och provade fram ett recept som jag blev riktigt nöjd med. De här pepparkakorna blir härligt sega och smakar faktiskt pepparkaka trots att pepparkakskryddor inte är med i receptet. De är fantastiskt goda att äta med smör och ost på.

Glutenfria lunchpepparkakor (ca 25 st)
1/2 uppvispat ägg
75 g farinsocker
250 g ljus sirap
8 g pofiber
1 tsk (3 g) fiberhusk
knappt 1 tsk bikarbonat
270 g (4 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda
1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning

1. Vispa ihop ägg och farinsocker.
2. Rör ner sirapen. 
3. Blanda fiberhusk, bikarbonat och mjölmix och rör ner i smeten. Den ska bli lös.
4. Låt ligga kallt i ett dygn. 
5. Stjälp upp degen på ett bakbord med mjölmix. Arbeta in mer mjölmix tills degen är hanterbar, men ta så lite som möjligt.
6. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock och stansa ut rundlar med ett mått eller glas, ca 6 cm i diameter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
7. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 6-7 minuter.

onsdag 25 november 2015

Glutenfri saffranskaka

Underbart saftig och smakrik saffranskaka som är en riktig favorit till jul och advent. Med den syrliga lingongrädden till blir det en extra god smakupplevelse. 

Glutenfri saffranskaka
175 g smör
1 kuvert (1/2 g) saffran
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl (70 g) mandelmjöl
1 dl (80 g) potatismjöl
2 1/2 dl (150 g) glutenfri mjölmix

Lingongrädde:
1 1/2 dl lingon
3/4 dl strösocker
2 dl vispgrädde

1. Smält smöret och låt svalna något.                                        
2. Blanda ner saffranet i smöret och låt stå och dra i några minuter.
3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. 
4. Tillsätt saffranssmöret till äggsmeten tillsammans med mjölken. 
5. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten.
6. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. 
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 45 minuter. Täck kakan med aluminiumfolie när den börjar få färg. Låt svalna.
8. Rör ihop lingon och strösocker till lingongrädden i en skål. Låt stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon.
9. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen. 

Pudra florsocker över kakan innan servering. Servera med lingongrädden.

Foto: Thomas Hjertén (Tidningen Baka Glutenfritt)

måndag 23 november 2015

Naturligt glutenfria saffranssnittar

Sega men ändå lite knäckiga kakor med saffranssmak. Gör succé på fikabordet till jul och advent.

Naturligt glutenfria saffranssnittar (ca 20 st)
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 kuvert (1/2 g) saffran
1 tsk kokhett vatten
1/2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 1/4 dl maizena majsstärkelse
2 dl rismjöl

1. Rör smör, socker och sirap fluffigt.
2. Lägg saffranet i en liten kopp och häll över det kokheta vattnet. Låt stå och dra i minst 5 minuter.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt dem tillsammans med saffranet till smeten. Blanda till en smidig deg.
4. Dela degen i två delar och rulla ut till längder. Använd lite maizena på bakbordet om degen är kladdig. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter. Låt svalna någon minut och skär sedan längderna i sneda bitar.

söndag 22 november 2015

Glutenfri choklad- och apelsinrulltårta

Choklad och apelsin är smaker som passar bra tillsammans. Här har jag kombinerat dem i en rulltårta, där den lite syrliga apelsinsmaken utgör en frisk kontrast till den lena smörkrämen.

Glutenfri choklad- och apelsinrulltårta
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
3/4 dl (60 g) potatismjöl

Fyllning:
125 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal från 1/2 apelsin
2 msk färskpressad apelsinsaft
1 äggula

1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda kakao, bakpulver och potatismjöl och sikta ner i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet.
3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
4. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 5 minuter, passa noga så att den inte blir bränd.
5. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt svalna.
6. Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker och äggula till fyllningen.
7. Rör ner apelsinzest och -saft i smörkrämen.
8. Bred krämen över den kalla kakan och rulla ihop den till en rulltårta.
9. Låt rulltårtan ligga kallt en stund. Skär sedan i bitar.

fredag 20 november 2015

Glutenfria nutellagifflar

Lyxa till frukosten med brödgifflar fyllda med krämig nutella.

Glutenfria nutellagifflar (18-24 st)
50 g jäst
4 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 dl pofiber
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
6 dl glutenfri mjölmix

Utbakning:
1-2 dl glutenfri mjölmix
Nutella
1 uppvispat ägg

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen med den.
3. Vispa ner fiberhusk och pofiber och låt svälla i 10 minuter.
4. Tillsätt olja, sirap, salt och mjölmix och arbeta ihop med degkrokar.
5. Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.
6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta in lite mer mjölmix tills degen känns hanterbar, men försök att inte ta för mycket.
7. Dela degen i tre delar, rulla till bollar och kavla ut varje boll till en rund platta, ca 1 cm tjock.
8. Skär varje degplatta i 6 eller 8 trekanter, beroende på hur stora gifflar du vill ha.
9. Lägg en klick nutella på den bredaste delen av varje trekant och rulla ihop från den bredaste delen mot spetsen.
10. Böj gifflarna lite som halvmånar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
11. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
12. Pensla gifflarna med uppvispat ägg.
13. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

torsdag 19 november 2015

Glutenfri daimchokladtårta

Gudomligt god tårta bestående av en saftig mandelbotten toppad med ett tjockt lager chokladganache och daim.

Glutenfri daimchokladtårta
3 ägg
3 dl strösocker
150 g mandelmjöl
55 g (ca 1 dl) glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
Smör och mandelmjöl till formen

Chokladganache:
1 dl grädde
200 g mjölkchoklad

Topping:
1 dubbeldaim
Flingsalt

1. Vispa ägg och strösocker pösigt.
2. Blanda mandelmjöl, mjölmix och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten och blanda försiktigt till en jämn smet.
3. Häll smeten i en smord form (ca 24 cm i diameter) mjölad med mandelmjöl.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.
5. Koka upp grädden till chokladganachen i en kastrull på spisen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i grädden under omrörning. Låt ganachen svalna något och bred sedan ut den över mandelkakan.
6. Hacka daimen grovt och strö daim och flingsalt över kakan.

Servera gärna tårtan med vispad grädde.

onsdag 18 november 2015

Glutenfria solbullar

Underbara sockrade bullar med vaniljkräm, som skiner som solar på kakfatet.

Glutenfria solbullar (12 st)
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl vit sirap
1/4 dl strösocker
1/4 tsk salt
1/2 tsk malen kardemumma
1 litet ägg
ca 5 dl (300 g) glutenfri mjölmix

Vaniljkräm:
2 dl standardmjölk
2 msk strösocker
2 msk maizena
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Smält smör och strösocker till garnering

1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i ca 10 minuter. Degen ska vara lite kladdig, det är bättre att arbeta in mer mjölmix innan utbakning om den blir för kladdig än att ha i för mycket mjölmix från början så att bullarna blir torra.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Ta upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix och knåda den lätt. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är för kladdig.
6. Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i 6 delar och rulla varje del till en slät bulle. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. 
7. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
8. Vispa ihop mjölk, socker och maizena i en kastrull. Tillsätt äggulorna och vispa under uppvärmning tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och låt krämen svalna. Tillsätt sedan vaniljsockret och rör om.
9. Gör ett hål med tummen eller baksidan av ett matskedsmått i varje bulle. Spritsa eller klicka i vaniljkräm. 
10. Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
11. Pensla bullarna med smält smör och strö över socker innan servering. 

tisdag 17 november 2015

Glutenfria blåbärsbiskvier

Goda och krämiga biskvier med blåbärsfyllning och vit choklad. En smakfull variant av klassiska chokladbiskvier.

Glutenfria blåbärsbiskvier (ca 20 st)
200 g mandelmassa
1 äggvita

Fyllning:
175 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl vaniljkräm*
ca 1/2 dl blåbärssylt

* Vaniljkräm:
1 äggula
1 msk strösocker
2 tsk maizena
1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Topping:
200 g vit choklad
ca 20 torkade blåbär

1. Riv mandelmassan grovt och blanda den med äggvitan.
2. Bred eller spritsa ut smeten till små runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 175 grader ca 10 minuter, tills bottnarna blivit gyllenbruna. Låt svalna en stund, flytta sedan över dem till ett galler och låt kallna.
4. Vispa ihop äggulor och socker till vaniljkrämen i en kastrull. Tillsätt maizenan under vispning. Vispa i grädde och mjölk. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsockret.
5. Rör smöret mjukt och smidigt. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Tillsätt lite i taget av vaniljkrämen (obs! Endast en deciliter av vaniljkrämen) och blanda ordentligt. Rör sedan ner blåbärssylten och blanda till en jämn kräm.
6. Bred smörkrämen toppigt på undersidan av biskvibottnarna. Ställ dem kallt i minst 30 minuter.
7. Smält chokladen. Doppa biskvierna i chokladen och toppa med ett torkat blåbär. Ställ kallt tills chokladen stelnat.

måndag 16 november 2015

Glutenfria skumrutor

Skumrutor, gräddbullar, mumsmums, kokosrutor.. Det här bakverket har många namn. Eftersom jag valde att göra dem fyrkantiga tycker jag att skumrutor passar bäst. De är enkla att göra och smakar precis som de man kan köpa, om inte godare.

Glutenfria skumrutor (ca 35 st)
4 1/2 dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 dl kokande vatten
1 1/2 msk gelatinpulver

Garnering:
6 dl kokos
2 1/2 msk kakao

1. Blanda strösocker, florsocker, äggvita och kallt vatten i en stor skål.
2. Lös upp gelatinpulvret i det kokande vattnet och låt stå i några minuter.
3. Vispa ner gelatinblandningen i sockerblandningen och vispa sedan med elvisp i 30 minuter till en tjock och fluffig smet.
4. Blanda kokos och kakao till garneringen och strö ett jämnt lager (ca 2 dl) i en form, 20x30 cm.
5. Bred över smeten och täck med kokosflingor (ca 2 dl).
6. Låt kakan stelna i minst två timmar i kylen. Skär sedan i bitar och doppa snittytorna i resten av kokosen. Förvara skumrutorna kallt. De går också bra att frysa.

Klassisk glutenfri filmjölkslimpa

Enklare bröd att baka än filmjölkslimpa finns inte. Det är bara att röra ihop ingredienserna och en timme senare har det förvandlats till ett nygräddat, saftigt och supergott bröd. Bakning är verkligen kemi när den är som bäst. Här kommer mitt bästa grundrecept som går att variera med olika frön, nötter, gryner och mjölsorter.

Klassisk glutenfri filmjölkslimpa
4 dl filmjölk
1/4 dl mörk sirap
3/4 dl lingonsylt
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 dl krossade linfrön
2 dl havregryn (ren havre)
5 dl glutenfri mjölmix

1. Rör ihop filmjölk, sirap och lingonsylt i en bunke.
2. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en lös deg.
3. Häll degen i en smord avlång bakform (1 1/2 liter).
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 50-60 minuter. Känn med en sticka att brödet är färdigt, den ska inte vara kladdig.

söndag 15 november 2015

Glutenfri vaniljlängd

Lyxig längd fylld med len och krämig vaniljkräm. En uppskattad favorit på fikabordet.

Glutenfri vaniljlängd (2 st)
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl vit sirap
1/4 dl strösocker
1/4 tsk salt
1/2 tsk malen kardemumma
1 litet ägg
ca 5 dl (300 g) glutenfri mjölmix

Vaniljkräm:
2 dl standardmjölk
2 msk strösocker
2 msk maizena
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Mandelspån

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta den med degkrokar i ca 10 minuter.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5. Vispa ihop mjölk, socker och maizena till vaniljkrämen i en kastrull. Tillsätt äggulorna och vispa under uppvärmning tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och låt krämen svalna. Tillsätt sedan vaniljsockret och rör om.
6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
7. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
8. Bred ut vaniljkrämen som en sträng i mitten av degplattorna (en tredjedel av plattan).
9. Skär ut sneda remsor, ca 1 cm breda, på båda sidor av fyllningen.
10. Fläta längderna genom att lägga remsorna över vaniljkrämen så att de överlappar varandra, först vänster sedan höger osv.
11. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
12. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
13. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån.
14. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 15-20 minuter tills längderna fått fin färg. Låt svalna på galler.

fredag 13 november 2015

Glutenfri lingonkolaglass

Otroligt len, krämig och god glass med syrliga lingon som bryter av fint mot den söta kolasmaken. Gör den som en glasstårta med digestivekex i botten och kolasås ovanpå eller gör enbart glassen. Om du vill baka egna digestivekex hittar du recept här.

Glutenfri lingonkolaglass
4 dl vispgrädde
1 burk (ca 400 g) sötad kondenserad mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk glykossirap
2 dl lingon (frysta går bra)
Ca 12 st glutenfria digestivekex 
1 burk karamelliserad mjölk
Lingon till garnering

1. Vispa ihop grädde, kondenserad mjölk, vaniljpulver och sirap med elvisp tills det tjocknar. 
2. Vänd ner lingonen i glassmeten.
3. Krossa digestivekexen och lägg dem i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
4. Häll på glassmeten och låt stå i frysen i minst 2 timmar. 
5. Bred på den karamelliserade mjölken och strö över lingon. Frys igen.

Ta fram och låt tina i minst 20 minuter innan servering. Servera gärna med glutenfria havreflarn.

onsdag 11 november 2015

Glutenfritt grovt teffbröd

Teff är ett naturligt glutenfritt sädesslag som härstammar från Etiopien. Mjölet är rikt på näring och mineraler och ger en mustig och god brödsmak tycker jag. Tidigare har jag beställt teffmjöl på internet men nu har Risenta lanserat teffmjöl i sitt sortiment så nu finns det i välsorterade livsmedelsbutiker. Alltid roligt när glutenfria mjölsorter blir mer lättillgängliga. Det här brödet blir luftigt och saftigt och får en djup och mustig brödsmak.

Glutenfritt grovt teffbröd
25 g jäst
4 dl vatten
2 msk olja
1 1/2 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk xantangummi
1 dl pofiber
1 dl teffmjöl
2 dl havregryn (ren havre)
4 dl glutenfri mjölmix (jag använde hälften ljus och hälften grov)

1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med vattnet.
2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en jämn smet.
3. Klicka ner smeten i en smord bakform (1 1/2 liter).
4. Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

måndag 9 november 2015

Glutenfri lasagne

Lasagne är en maträtt som aldrig känns fel och som dessutom går att variera på många olika sätt. Det här är mitt bästa recept på en krämig och god klassisk lasagne.

Glutenfri lasagne
ca 12 st glutenfria lasagneplattor (Semper)
Riven ost (gärna parmesan) till gratinering

Köttfärssås:
300 g köttfärs
1 hackad gul lök
5 skivade champinjoner
2 rivna morötter
400 g krossade tomater
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk balsamvinäger
1 tsk oregano
Salt och svartpeppar

Ostsås:
6 dl mjölk
3/4 dl (45 g) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
1 dl riven ost
Salt och vitpeppar

1. Fräs köttfärs och lök i olja i en gryta. Tillsätt champinjoner och rivna morötter och låt fräsa med i några minuter. Häll i krossade tomater, grädde, honung och balsamvinäger och låt puttra en stund. Smaka av med oregano, salt och peppar.
2. Vispa ner mjölmixen i lite av mjölken till ostsåsen i en kastrull. Vispa ner resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Tillsätt osten och rör tills den smält. Smaka av med salt och vitpeppar.
3. Varva ostsås, lasagneplattor och köttfärssås i tre lager i en smord ugnsfast form. Strö över riven ost på toppen.
4. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 40 minuter (titta på paketet till lasagneplattorna hur länge de behöver gräddas).

söndag 8 november 2015

Glutenfri blåbärsbudapest

Budapest är min favoritbakelse och här har jag gjort den med blåbär som är mitt favoritbär, en mycket lyckad kombination. Jag testade att använda hasselnötsmjöl istället för att mala hasselnötter själv, vilket blev väldigt bra och sparade tid.

Glutenfri blåbärsbudapest
4 äggvitor
1+1 dl strösocker
70 g (ca 1 1/2 dl) hasselnötsmjöl
30 g (ca 1/2 dl) maizena
3 dl vispgrädde
1 msk strösocker
ca 2 dl blåbär

1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt 1 dl strösocker lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast och blank marängsmet.
2. Blanda ihop 1 dl strösocker med hasselnötsmjöl och maizena. Vänd försiktigt ner blandningen i marängsmeten.
3. Bred eller spritsa ut smeten i ett jämnt lager så att det täcker en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 15-20 minuter.
5. Låt svalna lite och stjälp sedan upp marängen på ett nytt bakplåtspapper. Dra av det som den gräddats på. Låt kallna helt.
6. Vispa grädden med 1 msk strösocker. Bred ut grädden på marängbottnen och strö över blåbären. Rulla ihop som en rulltårta. Skär i bitar och pudra över florsocker innan servering.

onsdag 4 november 2015

Glutenfria apelsindoftande solrosfrallor

Goda och luftiga frallor med en lätt smak och friskhet av apelsin.

Glutenfria apelsindoftande solrosfrallor (8 st)
50 g jäst
2 dl vatten
2 dl apelsinjuice (gärna färskpressad)
1 msk fiberhusk
1 dl pofiber
2 dl havregryn (ren havre)
1 tsk salt
1 msk olja
1 msk honung
1 dl solroskärnor
4 1/4 dl glutenfri mjölmix (tex Finax röda)

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm vatten och apelsinjuice till 37 grader och lös upp jästen med vätskan.
3. Vispa ner fiberhusk, pofiber och havregryn och låt svälla i 10 minuter.
4. Rör ner resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i några minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
6. Stjälp upp den lösa degen på ett bakbord mjölat med mjölmix eller klicka ut degen direkt på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjölmix så att degen blir hanterbar men arbeta den så lite som möjligt. Forma degen till bullar.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

söndag 1 november 2015

Glutenfria gräddvåfflor

Jättegoda och frasiga våfflor som smakar precis som "vanliga". Vispad grädde i smeten är tricket för att få våfflorna perfekt frasiga. Tänk på att lägga de färdiggräddade våfflorna en och en på galler och inte på hög för att de ska behålla frasigheten. Det bästa är förstås att äta dem helt nygräddade direkt från våffeljärnet.

Glutenfria gräddvåfflor (12 st)
2 dl vispgrädde
100 g smör
270 g (4 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
1/4 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 1/2 dl kallt vatten

1. Vispa grädden ganska hårt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjölmix, salt och bakpulver i en bunke.
4. Vispa ner vattnet i mjölblandningen.
5. Tillsätt det smälta smöret och vispa till en slät smet.
6. Vänd ner den vispade grädden.
7. Grädda våfflorna gyllenbruna i våffeljärn.

Servera våfflorna nygräddade med sylt och grädde.