Leta i den här bloggen

fredag 30 oktober 2015

Glutenfria äppelrutor med havreströssel

Goda kaneldoftande rutor med söt kakbotten, syrligt äppelmos och krispigt havreströssel. Servera till fikat som rutor eller som äppelkaka i större bitar med vaniljsås eller vispad grädde.

Glutenfria äppelrutor med havreströssel
4 1/4 dl glutenfri mjölmix
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg
2 dl äppelmos
ca 1/2 tsk malen kanel

Havreströssel:
50 g smör
1 1/2 dl havregryn (ren havre)
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

1. Blanda mjölmix, socker och bakpulver i en bunke.
2. Finfördela smöret i mjölblandningen.
3. Knäck i ägget och blanda ihop till en deg.
4. Tryck ut degen i en liten långpanna (ca 20x30 cm) klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjölmix om degen är kladdig så går det lättare.
5. Bred ut äppelmoset över degen och strö över kanel.
6. Smält smöret till havreströsslet. Rör ner havregryn, strösocker och vaniljsocker. Smula strösslet över äppelmoset.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

onsdag 28 oktober 2015

Glutenfri apelsingranola

Nyttig och god granola med en lätt smak av apelsin.

Glutenfri apelsingranola
5 dl havregryn (ren havre)
2 dl hirsflingor
3 dl rispuffar
2 dl solroskärnor
1 1/2 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl chiafrön
1 1/2 dl grovhackade valnötter
2 tsk malen kanel
Zest (finrivet skal) från 1 apelsin
1 1/2 dl apelsinjuice (gärna färskpressad)
1/2 dl flytande honung
1 msk olja
Ca 2 dl torkad frukt och bär, tex russin, gojibär, tranbär, blåbär, mullbär

1. Blanda alla torra ingredienser inklusive apelsinzesten i en stor skål.
2. Rör ihop apelsinjuice, honung och olja i en skål. Häll ner vätskan i omgångar i de torra ingredienserna och rör om mellan varven. Krama sedan blandningen ordentligt med händerna så att vätskan fördelas jämnt och det bildas små klumpar.
3. Fördela granolan på två plåtar med bakplåtspapper.
4. Rosta i ugnen i omgångar i 175 grader 15-20 minuter. Rör om några gånger under tiden och passa noga så att den inte blir bränd. Ta ut och låt svalna.
5. Blanda i torkad frukt och bär.

tisdag 27 oktober 2015

Glutenfritt grovt yoghurtbröd

Fiberrikt grovt yoghurtbröd som är klart på mindre än en timme. Perfekt när du vill ha gott och nyttigt bröd snabbt.

Glutenfritt grovt yoghurtbröd
4 1/2 dl naturell yoghurt
3/4 dl mörk sirap
1 dl pofiber
1/2 dl fibrex
2 1/2 dl havregryn (ren havre)
1 msk krossade linfrön
1 1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
4 dl glutenfri grov mjölmix

1. Rör ihop yoghurt och sirap.
2. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en lös deg.
3. Häll degen i en smord avlång bakform (1 1/2 liter).
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40-50 minuter.

måndag 26 oktober 2015

Glutenfria pannkakor med banan

Goda och nyttiga pannkakor med banansmak. Passar utmärkt både till frukost, lunch, brunch och middag eller när du bara är sugen på något gott.

Glutenfria pannkakor med banan (1 portion)
1 banan
1 ägg
3 msk mjölk
2 msk maizena
1 nypa salt

1. Mosa bananen och vispa ihop den med ägget.
2. Tillsätt mjölk, maizena och salt och vispa till en smet.
3. Stek gyllenbruna pannkakor i smör eller olja i en stekpanna på medelhög värme.

söndag 25 oktober 2015

Glutenfritt grovt bröd i form

Fiberrikt grovt bröd som är enkelt att baka eftersom man bara blandar ihop ingredienserna och låter degen jäsa en gång direkt i formen som brödet ska gräddas i.

Glutenfritt grovt bröd i form
25 g jäst
4 dl mjölk
1 1/2 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 msk olja
1 msk ljus sirap
1/2 dl pofiber
4 dl grov mjölmix

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader, häll den över jästen och vispa tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen med degkrokar i ca 5 minuter.
4. Lägg degen i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut den jämnt i formen. 
5. Nagga med en gaffel.
6. Låt degen jäsa i formen under bakduk i minst 1 timme. 
7. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. 
8. Låt svalna några minuter i formen och stjälp sedan upp det på galler och låt svalna helt under bakduk. Skär i tårtbitar.

fredag 23 oktober 2015

Glutenfria dumlesnittar

En mycket lyckad variant av klassiska kolasnittar. Dumlebitar i degen ger ännu mer kolasmak till de sega och goda kakorna. Observera att man nyligen ändrat märkningen på Dumle till "kan innehålla spår av vete". Produkter som kan innehålla spår av vete eller gluten är enligt min dietist ok att äta i mindre mängder.

Glutenfria dumlesnittar (ca 20 st)
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 tsk pofiber
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
1 dl maizena
1 1/2 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
50 g (ca 7 st) dumlekolor

1. Rör smör, socker och sirap fluffigt.
2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smörsmeten.
3. Skär dumlekolorna i bitar och blanda ner dem i degen.
4. Rulla degen till tre längder och lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter.
6. Skär längderna i sneda bitar innan de svalnar helt.

tisdag 20 oktober 2015

Glutenfria grova morotsrutor

Mjukt och saftigt bröd fullspäckat med fibrer, mineraler och andra nyttigheter från morot, havregryn och frön.

Glutenfria grova morotsrutor (ca 10 st)
50 g jäst
2 dl mjölk
4 dl vatten
2 msk fiberhusk
2 tsk salt
1/2 dl olja
1/2 dl ljus sirap
125 g (ca 3 dl) riven morot
1 dl pofiber
3 dl havregryn (ren havre)
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
2 msk hela linfrön
1 msk krossade linfrön
2 dl majsmjöl
7 dl grov glutenfri mjölmix

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
4. Rör ner resterande ingredienser och arbeta ihop degen med degkrokar i några minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
6. Ta upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Dela degen i två delar och rulla ut till tjocka längder. Platta till längderna lite och skär i bitar till rutor. Lägg rutorna på en plåt med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 12-15 minuter.

torsdag 15 oktober 2015

Glutenfri snickerstårta

En fullkomligt underbar tårta med smak av jordnötter, choklad och kola. Oemotståndlig och beroendeframkallande!

Glutenfri snickerstårta
2 ägg
3 dl strösocker
100 g mandelmjöl
1 1/4 dl rismjöl
100 g smör
50 g jordnötssmör
Smör och mandelmjöl till formen
En nypa flingsalt

Topping:
3/4 burk karamelliserad mjölk
200 g mjölkchoklad
20 g jordnötssmör
3/4 dl vispgrädde
1 dl salta jordnötter
Flingsalt

1. Smält smöret och jordnötssmöret i en kastrull.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
3. Rör ner mandelmjöl och rismjöl.
4. Tillsätt det smälta smöret och rör försiktigt till en jämn smet.
5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (24 cm i diameter) mjölad med mandelmjöl. Strö över flingsalt.
6. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna något.
7. Lägg choklad, jordnötssmör och grädde i en kastrull och smält ihop på svag värme under omrörning. Rör ner ungefär hälften av jordnötterna.
8. Bred ut karamelliserad mjölk på mandelbottnen.
9. Bred jordnötstoppingen över kolan och strö över resten av jordnötterna och flingsalt. Låt stå kallt en stund innan servering.

onsdag 14 oktober 2015

Glutenfritt bananbröd med jordnötssmör

Jag gillar kombinationen banan och jordnötssmör och äter det ofta som pålägg på bröd. Därför tänkte jag att varför inte tillsätta det direkt i bröddegen? Jag testade och resultatet blev ett mjukt och saftigt bröd med underbar smak. Det blev ett riktigt lyckat experiment som jag kommer att göra om många gånger!

Glutenfritt bananbröd med jordnötssmör
2 1/2 dl filmjölk
1 mosad banan
1 msk honung
50 g (2 msk) jordnötssmör
1/2 dl pofiber
2 dl havregryn
1 msk krossade linfrön
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
1 äggvita
2 1/2 dl glutenfri mjölmix

1. Rör ihop alla ingredienser i en bunke.
2. Häll den lösa degen i en smord bakform.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 50 minuter.

måndag 12 oktober 2015

Mjölfri pannkaka

Glutenfri pannkaka utan mjöl som smakar nästan som vanlig pannkaka. Tänk på att fiberhusk sväller i kontakt med vätska så stek pannkakan direkt när du blandat ihop smeten. Nyttigt och gott som frukost, lunch eller mellanmål.

Mjölfri pannkaka (1 portion)
1 ägg
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
en nypa salt

1. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
2. Vispa ner fiberhusken och en nypa salt.
3. Stek pannkakan i smör eller olja på medelhög värme, några minuter på varje sida.

fredag 9 oktober 2015

Glutenfri kladdkaka med jordnötstopping

Det här är helt klart ett av de godaste recepten jag någonsin tagit fram. En underbart kladdig kladdkaka med en gudomligt len och söt topping med krispiga salta jordnötter. En dröm för alla som precis som jag är galna i jordnötssmör, choklad och kladdkaka.

Glutenfri kladdkaka med jordnötstopping
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1/2 dl kakao
1/2 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
Smör och kokos till formen

Jordnötstopping:
100 g smör
100 g (ca 1 dl) jordnötssmör
30 g (ca 2 msk) nutella
90 g (1 1/2 dl) florsocker
1 dl salta jordnötter
Flingsalt

1. Smält smöret till kakan i en kastrull och låt svalna i några minuter.
2. Vispa ner resterande ingredienser direkt i kastrullen i den ordning de står i receptet. 
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter), strödd med kokos.
4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha kakan.
5. Smält smöret till jordnötstoppingen i en kastrull. Rör ner jordnötssmör, nutella, florsocker och jordnötter. 
6. Bred toppingen över den avsvalnade kakan. Strö över lite flingsalt. 
7. Låt kakan stå kallt i minst en timme, men ta ut den ur kylskåpet ca 15 minuter innan servering så att den inte är kylskåpskall. 

Servera gärna med vispad grädde.

Glutenfria solrosfrallor

Underbart luftiga och goda frallor med havregryn och solrosfrön som ger en lite nötig smak och mycket fibrer och mineraler. Degen är smidig och går lätt att forma till frallor.

Glutenfria solrosfrallor (8-10 st)
25 g jäst
200 g (2 dl) mjölk
200 g (2 dl) vatten
7 g (2 tsk) fiberhusk
105 g (3 dl) havregryn (ren havre)
26 g (2 msk) rapsolja
40 g (2 msk) ljus sirap
5 g (1 tsk) salt
17 g (1 dl) pofiber
1 dl solroskärnor
300 g (5 dl) glutenfri mjölmix

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
3. Tillsätt fiberhusk och havregryn och låt svälla i 10 minuter.
4. Rör ner resterande ingredienser och arbeta ihop degen med degkrokar i några minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
6. Ta upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Dela i bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10-12 minuter.

torsdag 8 oktober 2015

Glutenfri äppelkaka

En god och lite mjukseg äppelkaka som är som en blandning mellan paj och sockerkaka.

Glutenfri äppelkaka
2 äpplen (400 g)
1 msk strösocker
1 tsk kanel
1 tsk flingsalt

Smet:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
2 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver

1. Skär äpplena i klyftor och fördela i en smord pajform. Strö över socker, kanel och flingsalt.
2. Smält smöret i en kastrull på spisen.
3. Rör ner ingredienserna till smeten direkt i kastrullen i den ordning de står i receptet.
4. Klicka ut smeten över äppelklyftorna i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 30-40 minuter.

Strö över florsocker och servera med vaniljsås eller vaniljglass.

tisdag 6 oktober 2015

Glutenfria smörgåsbakelser

Smörgåsbakelser är gott och festligt och passar perfekt när en hel smörgåstårta blir för mycket. Här har jag valt att göra dem med en god och krämig tonfiskröra. Gör det enkelt för dig och använd färdigt bröd om du inte vill eller har tid att baka eget. Jag gillar Schärs ljusa surdegsbröd som är vakuumförpackat och otroligt färskt och mjukt.

Glutenfria smörgåsbakelser (4 st)
12 skivor glutenfritt vitt bröd (Schär Meisterbäckers Classic)

Fyllning:
1 burk tonfisk i vatten
2 hårdkokta ägg
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
2 msk chilisås
2 msk hackad dill
1 tsk curry
1 tsk citronpeppar

Topping:
100 g färskost
1/2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
Valfri garnering, t ex rökt kalkon, räkor, tomat, oliver, ananas, sallad, gurka

1. Häll av vattnet från tonfisken. Skala och hacka äggen.
2. Blanda ihop creme fraiche, majonnäs, chilisås, curry, citronpeppar och dill till fyllningen. Smaka av.
3. Rör ner tonfisk och ägg.
4. Lägg ut fyra brödskivor och bred på ett lager fyllning. Täck med ett lager brödskivor och bred på ett till lager fyllning. Täck med resterande brödskivor.
5. Blanda färskost, creme fraiche och majonnäs till toppingen. Bred på ett tunt lager av toppingen så att det täcker bakelserna helt.
6. Garnera.

måndag 5 oktober 2015

Glutenfria lingonrundlar

Det här receptet experimenterade jag fram en regnig höstdag, perfekt väder för att vara inne och baka. Resultatet blev fantastiskt goda, mjuka och mustiga bröd som passar utmärkt att avnjuta med en kopp te och tända ljus i höstmörkret.

Glutenfria lingonrundlar (8 st)
30 g jäst
3 dl mjölk
1 msk fiberhusk
2 msk rapsolja
2 msk mörk sirap
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
2 dl havregryn (ren havre)
5 dl glutenfri mjölmix (jag hade hälften Mixwell fullkornsbrödmix och hälften Finax röda mjölmix)
1 dl lingon

1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den med den kalla mjölken.
2. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser utom lingonen och arbeta degen med degkrokar i några minuter.
4. Blanda ner lingonen.
5. Låt jäsa under bakduk i minst 60 minuter.
6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är kladdig.
7. Kavla ut degen till en ca 1 cm tjock platta. Stansa ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.

söndag 4 oktober 2015

Glutenfri kanelbullekaka

Idag är det kanelbullens dag! För dig som inte vill eller har tid att baka klassiska kanelbullar med jäst kommer här ett recept på en mjuk och god sockerkaka med smak av kanelbulle. Kakan är klar på mindre än en timme, perfekt när du är sugen på kanelbullar men inte hinner baka "riktiga". Servera gärna med vispad grädde så blir den extra festlig. 

Glutenfri kanelbullekaka
100 g smör
1 tsk stött kardemumma
1+1 tsk malen kanel
2 ägg
2 dl + 1 tsk strösocker
1 msk fiberhusk
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver 
1/4 tsk salt
1 dl (80 g) potatismjöl
1 1/2 dl (90 g) glutenfri mjölmix
1 1/2 dl filmjölk
2 msk pärlsocker
Smör och pofiber till formen

1. Smält smöret och blanda ner kardemumman och 1 tsk kanel.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. 
3. Blanda ihop fiberhusk, vaniljsocker, bakpulver, salt, potatismjöl och mjölmix och vänd ner i äggsmeten. 
4. Rör försiktigt ner filmjölk och det smälta smöret. 
5. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 cm i diameter) med pofiber.
6. Häll hälften av smeten i formen. Strö över 1 tsk socker och 1 tsk kanel. Täck med resten av smeten.
7. Pudra över lite mer strösocker och kanel och strö över pärlsockret. 
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25-30 minuter.

lördag 3 oktober 2015

Glutenfria nutellaflarn

Underbart goda kakor med kolasmak, chokladbitar och en krämig nutellagömma i mitten.

Glutenfria nutellaflarn (12 stora eller 24 mindre)
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
3 1/2 dl glutenfri mjölmix
50 g hackad choklad
ca 3/4 dl nutella

1. Rör smör, farinsocker och strösocker krämigt.
2. Knäck i ägget och rör in det i smeten.
3. Blanda ihop vaniljsocker, bikarbonat, salt och mjölmix och rör ner det i smeten.
4. Tillsätt den hackade chokladen och blanda till en jämn deg. Ställ in den i kylskåpet i ca 20 minuter.
5. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar på plåtar med bakplåtspapper, se till att ha ordentligt med mellanrum eftersom kakorna flyter ut mycket.
6. Mjöla händerna med mjölmix och platta ut degklickarna. Lägg en liten klick nutella i mitten av varje kaka och "baka in" den i degen. Forma till bollar.
7. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10-12 minuter, tills kakorna flutit ut och fått fin färg.

fredag 2 oktober 2015

Naturligt glutenfria klickbullar

I det här receptet har jag kombinerat flera sorters naturligt glutenfritt mjöl och stärkelse. Det går snabbt och smidigt att baka eftersom degen klickas ut direkt på plåten. Bullarna blir näringsrika, rustika i smaken och så mjuka att de nästan smälter i munnen.

Naturligt glutenfria klickbullar (ca 10 st)
125 g kikärtsmjöl
100 g durramjöl
100 g potatismjöl
90 g tapiokastärkelse
50 g bovetemjöl
50 g maizena
12 g (1 påse) torrjäst
10 g (1 msk) xantangummi
5 g (1 tsk) salt
2 ägg
30 g (2 msk) olivolja
20 g (2 msk) honung
5 g (1 tsk) äppelcidervinäger 
400 g (4 dl) vatten

1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
2. Vispa ihop ägg, olja, honung och vinäger i en stor bunke.
3. Värm vattnet till 40 grader och tillsätt det till äggblandningen. 
4. Häll ner de torra ingredienserna i vätskan och arbeta ihop degen ordentligt, gärna med degkrokar. 
5. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
6. Klicka ut den lösa degen till bullar på en plåt med bakplåtspapper. 
7. Låt jäsa i ca 40 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

torsdag 1 oktober 2015

Glutenfri nutellamoussetårta

Krämig nutellamousse med chokladbitar på en härlig mandelchokladbotten. Den här tårtan kan verka avancerad men är otroligt enkel och snabb att baka. Perfekt när man inte vill lägga allt för mycket tid på desserten.

Glutenfri nutellamoussetårta
Botten:
200 g mandelmassa
2 ägg
1 1/2 msk kakao

Nutellamousse:
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl nutella
50 g mörk choklad
Flingsalt

1. Riv mandelmassan grovt. Knäck i äggen och tillsätt kakaon.
2. Vispa med elvisp till en jämn och fluffig massa.
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 18-20 minuter. Låt svalna.
5. Värm 1/2 dl av grädden till moussen lätt i en kastrull på svag värme. Tillsätt nutellan och rör till en slät smet. Låt svalna.
6. Vispa resten av grädden (2 1/2 dl) löst med elvisp.
7. Vänd ner nutellagrädden i den vispade grädden och rör försiktigt till en jämn mousse.
8. Hacka chokladen grovt och vänd ner i moussen, men spara lite till garnering.
9. Bred ut moussen över mandelbottnen och ställ kallt i minst 1 timme.
10. Garnera med hackad choklad och strö över lite flingsalt strax innan servering.