Leta i den här bloggen

måndag 20 juli 2015

Glutenfri mandeltårta med nougat

Nu tar jag semester från bloggen ett tag, men bjuder på ett sista recept innan jag åker. Jag önskar er alla en trevlig sommar och utlovar fler smarriga recept när jag kommer tillbaka från USA!

Den här tårtan bjöd jag mina kollegor på innan jag gick på semester. Den består av en saftig mandelbotten med nougattäcke toppad med vispgrädde, nougat och bär.

Glutenfri mandeltårta med nougat
200 g mandelmassa
3 ägg
1 1/2 dl mandelmjöl
100 g nougat
3 dl vispgrädde
Jordgubbar, blåbär och hackad nougat till garnering

1. Riv mandelmassan grovt och lägg den i en bunke.
2. Rör ner äggen, ett i taget.
3. Tillsätt mandelmjölet och rör till en jämn smet.
4. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter, mjölad med mandelmjöl.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.
6. Lägg på nougaten i bitar på den varma kakan. Låt smälta och bred sedan ut nougaten i ett jämnt lager över kakan. Ställ kallt att stelna.
7. Vispa grädden och klicka ut den över kakan. Garnera med jordgubbar, blåbär och hackad nougat.

söndag 19 juli 2015

Glutenfria flätade frallor

Vackert och gott bröd som passar fint på buffébordet eller när du vill överraska med något extra fint till frukost.

Glutenfria flätade frallor (12 st)
50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk strösocker
1 litet ägg
1 dl pofiber
ca 10 dl (600 g) glutenfri mjölmix
Ägg, vallmo- och sesamfrön till garnering

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och häll lite av vätskan över jästen. Vispa tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt resten av vätskan och vispa ner fiberhusken. Låt svälla i 10 minuter.
4. Rör ner resterande ingredienser och arbeta degen väl med degkrokar i minst 5 minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är kladdig. Dela degen i tolv delar och varje del i tre delar. Rulla ut till ca 15 cm långa längder. Fläta samman längderna tre och tre till korta flätor. Göm ändarna under flätorna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
8. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön och sesamfrön.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

lördag 18 juli 2015

Glutenfri kolaglass med valnötter och choklad

Enkel och fantastiskt god glass med len kolasmak, knapriga valnötter och ljuvlig choklad. Blanda i dina egna favoriter av nötter och choklad och gör din egen favoritglass. Perfekt att ha på lut i frysen i sommar.

Kolaglass med valnötter och choklad
4 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1 dl chokladknappar eller hackad choklad
1 dl valnötter

1. Vispa grädden löst med elvisp.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa fluffigt.
3. Vänd ner choklad och valnötter.
4. Häll glassmeten i en form eller plastlåda och frys i minst 4 timmar.

Ta fram och låt tina i ca 20 minuter innan servering.

onsdag 15 juli 2015

Glutenfri citronkaka

Saftig och god mjuk citronkaka med en fräsch och sötsyrlig smak. Servera den som den är eller med en klick vispad grädde.

Glutenfri citronkaka
175 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
1 citron (saft och finrivet skal)
1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 dl (45 g) mandelmjöl
1 dl (80 g) potatismjöl
2 1/4 dl (135 g) glutenfri mjölmix

1. Smält smöret och låt svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. 
3. Blanda ner saft och skal från citronen i smeten.
4. Tillsätt det smälta smöret tillsammans med mjölken. 
5. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten.
6. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. 
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 45 minuter. Låt svalna.

Pudra över florsocker innan servering.

tisdag 14 juli 2015

Att resa med celiaki

Nu i semestertider är det många med celiaki som drar sig lite för att resa och bekymrar sig för hur det ska gå att hitta glutenfri mat. Att resa är i alla fall vad jag tycker är svårast med min celiaki, framför allt att resa utomlands. Det kan vara lite lurigt, även om det säkert är mycket bättre nu än för bara några år sedan. Det beror självklart också på vart man reser, men man kan aldrig vara nog försiktig när det gäller gluten. Därför kommer här några av mina bästa tips för en glutenfri semesterresa. 

Reser jag utomlands försöker jag att planera i förväg och kolla upp vilket utbud av glutenfria produkter som finns i det land jag ska till och vilka restauranger som är bra på glutenfri mat. Jag kontaktar ofta hotell och restauranger innan jag bokar och kontrollerar att det går att få glutenfri frukost och middag. För säkerhets skull skriver jag också alltid ut översättningskort från Celiakiförbundets hemsida (tillgängligt för medlemmar) och tar med mig. Då känner jag mig trygg med att personalen på restauranger och caféer vet vad det är jag inte tål. Ett tips är också att ta med egna glutenfria produkter som knäckebröd, kakor och flingor så har du alltid något i reserv om det skulle krisa vid frukosten eller på något café. I övrigt är mitt bästa tips att passa på att njuta av färska frukter och bär under semestern. Det är naturligt glutenfritt, gott och nyttigt och finns att få tag på nästan överallt. Låt inte din celiaki hindra dig från att resa!

Om en vecka åker jag till USA för tre veckors semester. Vi flyger till San Francisco och efter en vecka i San Francisco tar vi sedan Highway 1 ner till Los Angeles med några övernattningar längs vägen. Det ska bli otroligt spännande och roligt och när det gäller USA är jag inte speciellt orolig över att inte hitta glutenfri mat. Glutenfritt är en stor trend i USA och det sägs att det är ett av världens bästa länder att resa i när man har celiaki, speciellt Kalifornien. 

Är det någon som har erfarenhet av hur det är att äta glutenfritt i USA? Jag tar gärna emot tips på restauranger och caféer som är bra på glutenfritt, framför allt i San Francisco och Los Angeles!

fredag 10 juli 2015

Mammas mandeltårta

Det här är mammas recept på en naturligt glutenfri tårta som är enkel och snabb att baka och en av mina favorittårtor. Man kan också blanda ner hackad choklad (ca 100 g) i smeten om man vill ha chokladsmak på tårtan.

Mammas glutenfria mandeltårta
300 g mandelmassa
3 ägg
3 dl vispgrädde
Färska bär, tex jordgubbar, hallon eller blåbär

1. Riv mandelmassan grovt och rör ner äggen, ett i taget.
2. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna.
4. Vispa grädden och bred ut den på kakan. Garnera med färska bär. 

torsdag 9 juli 2015

Glutenfria vitlöksbaguetter

Saftiga baguetter med inbakat vitlökssmör. Passar utmärkt till grillat, soppa, på buffé eller på picknicken.

Glutenfria vitlöksbaguetter (2 st)
20 g jäst
3 dl vatten
1 msk fiberhusk
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
5 1/2 dl glutenfri mjölmix
Olja till utbakning
Flingsalt

Vitlökssmör:
75 g smör
2-3 vitlöksklyftor

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till 37 grader och tillsätt det tillsammans med fiberhusken till jästen. Vispa tills jästen löst upp sig. Låt svälla i 10 minuter.
3. Blanda ner olja, salt och mjölmix och arbeta degen med degkrokar i ca 5 minuter.
4. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Olja in en stor skärbräda eller ett bakbord. Stjälp upp degen och dela den i två delar. Platta ut till två längder, ca 30x8 cm långa.
6. Pressa ner vitlöksklyftorna i smöret och blanda ordentligt. Bred vitlökssmöret över degplattorna och rulla ihop till baguetter. Vrid dem några varv och lägg på baguetteplåt eller vanlig plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt.
7. Låt jäsa i ca 20 minuter.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.

Servera gärna baguetterna lite varma.

onsdag 8 juli 2015

Glutenfria klicktekakor

Saftiga och goda tekakor som klickas ut direkt på plåten, enkelt och smidigt. Jag har blandat lite olika mjölsorter men det går bra att använda enbart mjölmix också.

Glutenfria klicktekakor (ca 12 st)
25 g jäst
1 dl mjölk
3 dl vatten
2 tsk fiberhusk
1/2 dl olja
1/2 dl ljus sirap
2 dl havregryn (ren havre)
3/4 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl kikärtsmjöl
2 dl havremjöl
3 1/2 dl glutenfri mjölmix

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och lös upp jästen med vätskan.
3. Tillsätt fiberhusk, olja, sirap och havregryn. Låt svälla i 10 minuter.
4. Blanda ner resterande ingredienser och arbeta degen i några minuter med degkrokar.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
6. Klicka ut degen på plåtar med bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Strö över lite mjölmix och platta till degklickarna. Nagga med en gaffel.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

måndag 6 juli 2015

Naturligt glutenfria kolasnittar

Kolasnittar är en av mina favoritkakor och jag har experimenterat fram flera olika recept på dessa godingar. Det här receptet innehåller naturligt glutenfria mjöler och ger knäckiga kakor med en underbar kolasmak.  

Naturligt glutenfria kolasnittar (ca 40 st)
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 1/4 dl maizena majsstärkelse
3 dl rismjöl

1. Rör smör, strösocker, vaniljsocker och sirap fluffigt.
2. Blanda bikarbonat, salt, maizena och rismjöl i en bunke och rör ner i smörblandningen. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Dela degen i 6 delar och rulla ut till längder. Använd lite maizena på bakbordet om degen är kladdig. Lägg längderna på två plåtar med bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 10 minuter. Låt svalna någon minut och skär sedan längderna i sneda bitar.

torsdag 2 juli 2015

Glutenfria havrepannkakor

Ett nyttigare men minst lika gott alternativ till vanliga pannkakor. Smaksätt gärna smeten med lite kanel eller kardemumma.


Glutenfria havrepannkakor (ca 4 st)
2 ägg
2 dl mjölk
1 1/2 dl havremjöl
En nypa salt

1. Vispa ihop ingredienserna i en bunke.
2. Stek gyllenbruna pannkakor i olja eller smör i en stekpanna.

onsdag 1 juli 2015

Glutenfria chokladsnittar

Underbar klassisk småkaka med chokladsmak.

Glutenfria chokladsnittar (ca 25 st)
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 1/2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
1/2 uppvispat ägg
Pärlsocker och uppvispat ägg till pensling

1. Rör eller vispa smör och socker fluffigt.
2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda ihop till en deg.
3. Dela degen i två delar och rulla ut till längder på en plåt med bakplåtspapper.
4. Platta till längderna lätt, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
5. Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter. Skär i sneda bitar innan de hunnit svalna.