Leta i den här bloggen

lördag 30 maj 2015

Glutenfri smördegsbakelse med sparris och räkor

Lyxig och god smördegsbakelse med sparris, räkor och hollandaisesås. Servera som förrätt eller som en lättare huvudrätt. Med ett ostflarn på toppen blir bakelsen extra festlig.

Glutenfri smördegsbakelse (4 portioner)
1 förpackning (500 g) glutenfri smördeg (Fria)
Ev. potatismjöl till kavling
1 uppvispat ägg
250 g sparris
500 g räkor med skal
Salladsblad och cocktailtomater
4 msk riven ost (gärna västerbotten) till ostflarn

Hollandaisesås:
150 g smör
2 äggulor
1 tsk citronsaft
2 msk vatten
Salt och svartpeppar
1 dl vispgrädde
1 msk persilja
1 msk gräslök
1 msk dill

1. Halvtina smördegen och dela varje platta i fyra delar, dvs totalt åtta delar. Kavla ut bitarna till kvadrater ca 0,5-1 cm tjocka. Pudra med potatismjöl om det är svårt att kavla.
2. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg.
3. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10-15 minuter, tills de fått fin färg.
4. Lägg fyra högar av riven ost (ca 1 msk ost per hög) glest på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter tills det bildats fina flarn. Låt kallna.
4. Smält smöret till såsen i en kastrull.
5. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en skål. Ställ den i ett varmt vattenbad och vispa tills det tjocknar.
6. Tillsätt smöret i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och peppar.
7. Vispa grädden och blanda med såsen. Rör i örterna.
8. Bryt av nedersta delen på sparrisen och koka sparrisen i saltat vatten i 5 minuter. Låt rinna av.
9. Fördela fyra av smördegsbottnarna på fyra tallrikar. Klicka på sås och lägg på sparris på varje botten. Skala räkorna och strö dem över sparrisarna. Täck med smördegslocken och garnera med lite sås, räkor och örter. Toppa med ostflarnen.
10. Lägg salladsblad och tomater runt om bakelsen.

Glutenfri formfranska med xantangummi

Jag har börjat experimentera lite med xantangummi som är är glutenersättning som används mycket bland annat i USA och som nu även börjat säljas i Sverige. Xantangummi fungerar som ett bindemedel och kan användas istället för eller tillsammans med fiberhusk som är vanligt i glutenfria bröd här i Sverige, för att få bra konsistens och saftighet. Till skillnad från fiberhusk suger xantangummi inte upp någon vätska, vilket gör att bröd och bakverk med xantangummi blir lätta och luftiga utan att bli torra. Det här är så nära ett perfekt vitt formbröd man kan komma. Det är otroligt gott att äta mjukt och nybakat men passar också utmärkt att rosta.

Formfranska med xantangummi
25 g jäst
4 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk xantangummi
1 dl pofiber
6 1/2 dl (390 g) glutenfri mjölmix

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet.
3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
4. Häll degen i en smord avlång bakform.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25-30 minuter. Stjälp upp brödet på galler och låt svalna under bakduk.

fredag 29 maj 2015

Glutenfri rabarbercobbler

Cobbler är som en blandning mellan smulpaj och sockerkaka. Den här rabarbercobblern med en twist av kanel och flingsalt smakar fantastiskt gott och är dessutom snabb och enkel att baka.

Glutenfri rabarbercobbler
300-400 g rabarber
2 msk råsocker
1 tsk kanel
1/2 tsk flingsalt
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn (ren havre)
1 dl glutenfri mjölmix
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde
1 ägg

1. Skär rabarbern i bitar och lägg i en smord pajform. Strö över råsocker, kanel och flingsalt.
2. Vispa ihop smör och socker med elvisp.
3. Tillsätt de torra ingredienserna och till sist grädden och ägget. Rör ihop till en smet.
4. Bred ut smeten över rabarbern.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 20-25 minuter.

Servera cobblern lite ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.

Teff- och bovetefrallor

Smakrikt bröd som får jäsa lite längre, vilket gör att det blir lätt och luftigt och smakerna utvecklas ordentligt. Teff är ett nyttigt och näringsrikt sädesslag med en nötaktig och halvbitter smak. Hittar du inte teffmjöl går det att ersätta med mer rismjöl.

Teff- och bovetefrallor (ca 8 st)
1/4 paket jäst
3 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vatten
1 msk olja
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 msk fiberhusk
2 dl (100 g) bovetemjöl
1 1/2 dl (75 g) mörkt teffmjöl
1 1/2 (75 g) rismjöl

1. Smula ner jästen i en bunke. Vispa ut den med den kalla vätskan.
2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en lös deg.
3. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt jäsa i minst tre timmar.
4. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Forma eventuellt till degklickarna med fuktiga händer.
5. Låt jäsa på plåten i ca 30 minuter.
6. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

onsdag 27 maj 2015

Glutenfria mockamuffins

Idag är det internationella muffinsdagen, vilket naturligtvis måste firas! Här har jag gjort om klassiska mockarutor till muffins, det vill säga chokladmuffins med mockaglasyr toppad med kokos. Oemotståndligt!

Glutenfria mockamuffins (ca 20 st)
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
3 msk kakao
4 1/4 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
1 1/2 dl mjölk

Glasyr:
75 g smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kaffe
3 1/2 dl florsocker

Kokosflingor till garnering

1. Smält smöret och låt svalna.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret och mjölken. Rör till en jämn smet. 
4. Fördela smeten i muffinsformar, fyll dem ungefär till 2/3. 
5. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10 minuter.  
6. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser direkt i kastrullen och rör till en slät glasyr.
7. Bred glasyren över muffinsarna och strö över kokosflingor. Låt svalna.

måndag 25 maj 2015

Glutenfri rabarberpaj med havregryn

Somrig och god rabarberpaj med havregryn. Rabarber och kanel passar väldigt bra ihop så gillar du kanel kan du med fördel dubbla mängden. Den här pajen är en riktig sommarfavorit!

Glutenfri rabarberpaj med havregryn
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl havregryn (ren havre)
1 1/2 dl glutenfri mjölmix
1 dl mandelmjöl
300 g rabarber
1 msk potatismjöl
1/2 tsk malen kanel
3 msk strösocker

1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Tillsätt grädden och låt koka upp.
2. Rör ner strösocker, vaniljsocker, havregryn, mjölmix och mandelmjöl. Blanda till en smet.
3. Skala och skär rabarbern i bitar. Blanda med potatismjöl, kanel och socker i en bunke. Fördela i en pajform.
4. Bred ut pajsmeten ovanpå rabarbern.
5. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20 minuter, tills pajen fått fin färg.

söndag 24 maj 2015

Glutenfri kanellängd med mandelmassa

Att baka kanellängder är enklare och går fortare än att göra kanelbullar. Dessutom blir det snyggt och inte minst otroligt gott. Den här saftiga längden med mandelmassa, kanel och vanilj är en av mina favoriter.

Glutenfri kanellängd med mandelmassa (2 st)
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl vit sirap
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 litet ägg
ca 5 dl (300 g) glutenfri mjölmix

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk malen kanel
75 g mandelmassa

Garnering:
Uppvispat ägg
Pärlsocker och mandelspån

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta den med degkrokar i minst 5 minuter.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
6. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
9. Rör ihop smör, strösocker, vaniljsocker och kanel till fyllningen. Bred ut fyllningen på mitten av degplattorna (en tredjedel av plattan). Riv mandelmassan grovt och strö den över fyllningen.
10. Skär sneda remsor, ca 1 cm breda, med en kniv eller degskrapa på båda sidor av fyllningen.
11. Fläta längderna genom att lägga remsorna över fyllningen så att de överlappar varandra, först vänster sedan höger osv.
12. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
13. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
14. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån.
15. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 15-20 minuter tills längderna fått fin färg. Låt svalna på galler.

torsdag 21 maj 2015

Glutenfria bagels

Bagels är en typ av bröd med hål i som kokas innan de gräddas. Det gör att bröden blir sega, saftiga och ganska kompakta. Min favorit är att äta dem nygräddade med färskost. Vill man ha en matigare bagel passar det bra med en skiva rökt lax och sallad som pålägg.

Glutenfria bagels (10 st)
25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1 msk fiberhusk
2 tsk xantangummi (går att utesluta)
2 tsk salt
1 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
5 dl glutenfri grov mjölmix
6 dl glutenfri ljus mjölmix
Vatten och strösocker till kokning
Vallmo- och sesamfrön till garnering

1. Lös upp jästen i vattnet.
2. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
3. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Arbeta eventuellt in mer mjölmix om degen är kladdig.
5. Dela degen i 10 delar och forma till runda bullar. Tryck ut ett hål i mitten av varje bulle med pekfingret. Snurra degbiten runt fingret som en rockring så att det blir ett större hål.
6. Lägg ringarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
7. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt en matsked strösocker per två liter vatten.
8. Lägg i ett par ringar i taget i det kokande vattnet och låt koka i ca 2 minuter på varje sida.
9. Ta upp ringarna med en hålslev, låt droppa av och lägg tillbaka på plåten. Strö över vallmo- och/eller sesamfrön.
10. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20-25 minuter.

tisdag 19 maj 2015

Glutenfria havresnittar

Enkla och lite sega havrekakor som är gudomligt goda att äta nybakade innan de svalnat helt men även avsvalnade till glass eller andra desserter eller bara som de är. Gör gärna dubbel sats!

Glutenfria havresnittar
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1/4 tsk salt
1 1/2 dl havregryn (ren havre)
1 1/2 dl havremjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

1. Rör ihop smör, socker och sirap fluffigt, gärna med elvisp.
2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen. Blanda till en deg.
3. Dela degen i två eller tre delar och rulla ut till längder direkt på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något.
4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 10-15 minuter tills de fått fin färg. Skär i sneda bitar innan de svalnat helt.

Glutenfri müsli med rispuffar

God och hälsosam müsli med rispuffar, havregryn, nötter och frön. Välj dina egna favoriter av nötter, frön och torkad frukt och blanda din egen favoritmüsli.

Glutenfri müsli med rispuffar
6 dl havregryn (ren havre)
4 dl rispuffar
2 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
3/4 dl grovhackade mandlar
3/4 dl grovhackade valnötter
1/2 dl råsocker
1 msk malen kanel
1 1/2 dl vatten
3/4 dl rapsolja
2 msk flytande honung
3 dl torkad frukt/bär, tex russin, tranbär, gojibär

1. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål.
2. Rör ihop vatten, olja och honung. Häll ner vätskan i omgångar i müsliblandningen och rör om mellan varven. Krama sedan blandningen ordentligt med händerna så att vätskan fördelas jämnt och det bildas små klumpar.
3. Fördela müslin på två plåtar med bakplåtspapper.
4. Rosta i ugnen i omgångar i 200 grader 15-20 minuter. Rör om några gånger i müslin och passa noga så att den inte blir bränd. Ta ut och låt svalna.
5. Blanda i den torkade frukten.

torsdag 14 maj 2015

Glutenfria mockarutor

Klassisk mjuk kaka med många namn. Jag kallar den mockarutor men den går också under namnen kärleksmums, snoddas, kaffekaka, kokosrutor m.m. Vad man än kallar kakan så är det en riktig favorit hos många inklusive mig själv. För vem kan motstå en mjuk chokladkaka med söt mockaglasyr och kokos?

Glutenfria mockarutor (ca 30 bitar)
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
3 msk kakao
4 1/4 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
1 1/2 dl mjölk

Glasyr:
75 g smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kaffe
3 1/2 dl florsocker

Kokosflingor till garnering

1. Smält smöret och låt svalna.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret och mjölken. Rör till en jämn smet. 
4. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. 
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 15 minuter.  
6. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser direkt i kastrullen och rör till en slät glasyr. 
7. Bred glasyren över kakan och strö över kokosflingor. Låt stelna och skär sedan i rutor.

tisdag 12 maj 2015

Glutenfria havrekakor med kolasmak

Fullkomligt ljuvliga småkakor som får sin goda kolasmak från kondenserad mjölk.

Glutenfria havrekakor med kolasmak
150 g rumsvarmt smör
1 dl (75 g) farinsocker
1 dl kondenserad mjölk
1 tsk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
2 dl (90 g) havremjöl
2 dl (140 g) Semper fin mix

1. Vispa smör och farinsocker fluffigt med elvisp.
2. Tillsätt kondenserad mjölk och vispa lite till.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt dem i smörblandningen. Arbeta ihop till en deg. Ställ in degen i kylen i minst 15 minuter.
4. Rulla kulor av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till dem lätt med en kakstämpel eller med handflatan.
5. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Lägg över kakorna på galler och låt svalna.

måndag 11 maj 2015

Glutenfri snabb kikärtslimpa

Härligt mörk och mustig limpa med mycket fibrer och näring. Brödet bakas med bikarbonat som jäsmedel och behöver därför ingen jästid, perfekt när du vill ha nybakat bröd snabbt och utan allt för stor ansträngning.

Glutenfri snabb kikärtslimpa
5 dl (500 g) filmjölk
3/4 dl (105 g) mörk sirap
1 dl (30 g) fibrex
2 dl (70 g) havregryn (ren havre)
1 tsk xantangummi
1 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
1 msk nyponskalmjöl
2 dl (120 g) kikärtsmjöl
1 dl (50 g) tapiokamjöl
1 dl (60 g) rismjöl

1. Arbeta ihop alla ingredienser till en lös deg.
2. Häll degen i en smord avlång bakform.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 60 minuter. Kontrollera med en sticka att brödet är färdigt, det ska inte vara kladdigt. Låt brödet svalna en stund i formen, stjälp sedan upp det på ett galler och låt svalna helt under bakduk.

torsdag 7 maj 2015

Glutenfria triple chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies är rena drömmen för alla som gillar choklad. Det här receptet innehåller både mörk, ljus och vit choklad och kakorna blir fullkomligt oemotståndliga och nästan beroendeframkallande. Det här är helt klart ett av mina bästa kakrecept!

Glutenfria triple chocolate chip cookies (ca 30 st)
75 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
25 g mörk choklad
25 g mjölkchoklad
25 g vit choklad

1. Vispa smör, farinsocker och strösocker fluffigt i en bunke.
2. Tillsätt ägget och vispa lite till.
3. Blanda ner de torra ingredienserna och den hackade chokladen och arbeta ihop till en deg. Ställ degen kallt i ca 20 minuter. 
4. Dela degen i bitar och rulla till kulor. Lägg kulorna glest på plåtar med bakplåtspapper. 
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter. 

tisdag 5 maj 2015

Glutenfria bönburgare

Vegetariska burgare gjorda på kidneybönor, majs, morot och andra goda och nyttiga ingredienser. De blir smakrika och otroligt goda och nu föredrar jag faktiskt de här burgarna framför vanliga hamburgare som känns tråkiga och smaklösa i jämförelse. Testa du också!

Glutenfria bönburgare (4 st)
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 dl riven morot
1 tsk curry
1 förpackning kidneybönor
1 ägg
1 dl majs
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 st glutenfria hamburgerbröd (recept hittar du här)
Salladsblad
Skivad tomat
Skivad rödlök

Dressing:
1 dl majonnäs
1 msk chilisås
1 tsk olivolja

1. Fräs finhackad lök, vitlök och chili i olja i en stekpanna några minuter.
2. Tillsätt rivna morötter och curry och fräs i ytterligare några minuter.
3. Häll av och skölj kidneybönorna. Mosa dem med en gaffel och blanda med morotsblandningen i en bunke. Tillsätt ägg, majs, solrosfrön, salt och peppar. Blanda försiktigt till en jämn smet.
4. Forma smeten till burgare och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Stek i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
6. Rör ihop ingredienserna till dressingen.
7. Servera hamburgarna i hamburgerbröd med sallad, tomat, rödlök och dressing.




Glutenfria klickbullar

Enkla och goda frukostbröd som klickas ut direkt på plåten. Byt ut en del av mjölmixen mot andra mjöler för att variera brödet. Jag brukar byta ut ungefär hälften av mjölmängden mot exempelvis durramjöl eller kikärtsmjöl för att få ett mer näringsrikt och smakrikt bröd.

Glutenfria klickbullar (ca 12 st)
50 g jäst
6 dl vatten
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 dl fibrex
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
2 msk linfrön
2 msk solroskärnor
8 dl glutenfri mjölmix eller annat glutenfritt mjöl

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till 37 grader, häll det över jästen och rör om tills jästen löst sig.
3. Tillsätt fiberhusk och fibrex och låt svälla i 10 minuter.
4. Blanda ner resterande ingredienser och arbeta till en jämn deg.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
6. Arbeta ner den lösa degen i bunken och klicka ut den till bullar på plåtar med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa i ca 20 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

söndag 3 maj 2015

Glutenfri hasselnötstårta med kola

Smarrig kladdkaka med hasselnötsmjöl och kolatopping.

Glutenfri hasselnötstårta med kola
2 ägg
2 1/2 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
1/4 tsk salt
1 dl hasselnötsmjöl
3/4 dl rismjöl
1 dl rapsolja
Smör och kokos till formen

Topping:
1/2 burk (ca 200 g) karamelliserad mjölk
1/2 dl vispad grädde
Daim och/eller choklad till garnering

1. Vispa ihop alla ingredienser i en bunke i den ordning de står i receptet.
2. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) bröad med kokos.
3. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Den ska vara lös och kladdig när du tar ut den. Låt svalna.
4. Blanda ihop karamelliserad mjölk och grädde och bred smeten över kakan.
5. Garnera med hackad daim och/eller choklad.

Servera med vispad grädde.

lördag 2 maj 2015

Glutenfritt bröd med äppelmos och creme fraiche

Ett snabbt och saftigt bröd med en mustig men frisk smak av äpple.

Glutenfritt bröd med äppelmos och creme fraiche
3 1/2 dl creme fraiche
1/4 dl mörk sirap
2 tsk fiberhusk
1 tsk chiafrön
1/2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 dl hirsflingor
1 dl havregryn (ren havre)
3/4 dl äppelmos
1/2 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
2 dl glutenfri mjölmix med havre (Provena blå)

1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg och klicka ut den i en smord bakform.
2. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka att brödet är färdigt, den ska inte vara kladdig.
3. Låt svalna en stund i formen, stjälp sedan upp den på galler och låt svalna helt under bakduk.

fredag 1 maj 2015

Räkfyllda rödspättarullader med vitvinssås

Underbart god glutenfri fiskrätt med en fantastisk vitvinssås. Jag använde rödspätta men det går även bra med annan fisk som sjötunga eller torskfiléer.

Räkfyllda rödspättarullader med vitvinssås (2 portioner)
4 rödspättafiléer (ca 300 g)
1/2 dl vitt vin (samma som till såsen)
1 burk röd caviar

Vitvinssås:
1 msk smör
2 msk hackad schalottenlök
2 dl vitt vin (gärna chablis)
4 dl vatten
1 1/2 msk fiskfond
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm vitpeppar
1 msk smör
1 msk maizena
1 tsk citronsaft

Räkröra:
100 g skalade räkor
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk citronsaft
Curry
Riven pepparrot
Hackad chili
Dill
Salt och svartpeppar

1. Rör ihop creme fraiche och majonnäs till räkröran. Tillsätt citronsaft, curry, pepparrot, chili och dill efter smak. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner räkorna i röran, men spara några till garnering.
2. Lägg en klick räkröra på varje fiskfilé. Salta och peppra och rulla ihop filéerna.
3. Lägg rulladerna i en smord ugnsform och häll över vinet.
4. Sätt in i ugnen i 150 grader i 20 minuter.
5. Smält smöret till såsen i en kastrull.
6. Fräs löken i smöret, häll på vinet och låt koka ner till hälften.
7. Tillsätt vatten och fiskfond. Låt koka ner tills ca 3 dl återstår.
8. Vispa ner grädden och låt småkoka i 10 minuter. Tillsätt salt och peppar.
9. Blanda ut maizenan med lite vatten och red av såsen.
10. Tillsätt smöret i klickar och koka på svag värme i 5 minuter. Smaka av med citronsaft och eventuellt mer salt och peppar.

Garnera fiskrulladerna med räkor och röd caviar. Servera med vitvinssåsen, pressad potatis, ärtor, sparris och en citronklyfta.