Leta i den här bloggen

onsdag 29 april 2015

Glutenfri vit kladdkaka

Underbar krämig kladdkaka med vit choklad, kokos och citron.

Glutenfri vit kladdkaka
150 g smör
100 g vit choklad
3 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk citronsaft
1 dl (50 g) kokosmjöl
1 dl (45 g) rismjöl
Smör och kokosflingor till formen
Florsocker till garnering

Sötad creme fraiche:
2 dl creme fraiche
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

1. Smält smöret i en kastrull på spisen.
2. Lägg ner chokladen i bitar och rör tills chokladen smält.
3. Vispa ihop ägg och strösocker i en bunke.
4. Vispa ner vaniljsocker, citronsaft, kokosmjöl och rismjöl. 
5. Tillsätt smör- och chokladblandningen och blanda ordentligt till en jämn smet.
6. Smöra en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och strö den med kokosflingor. 
7. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Känn med en sticka, den ska vara kladdig. Täck kakan med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg. Låt svalna. 
8. Rör eller vispa ihop ingredienserna till den sötade creme fraichen. 

Pudra över florsocker innan servering och servera med creme fraichen eller lättvispad grädde. 

tisdag 28 april 2015

Formbröd med durramjöl

Ett vitt formbröd som håller sig mjukt och färskt länge. Jag har använt durramjöl som är ett näringsrikt och naturligt glutenfritt fullkornsmjöl som ger bra bakegenskaper och god brödsmak. Durramjöl kan vara svårt att få tag på i vanliga matbutiker. Det går att ersätta med annat mjöl, exempelvis havre- ris- eller sojamjöl men då blir inte smaken eller näringsinnehållet detsamma.

Formbröd med durramjöl
25 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
1/3 dl (46 g) ljus sirap
1 msk (12 g) olja
2 1/2 dl (150 g) durramjöl
1 dl (50 g) rismjöl
1/2 dl (28 g) maizena majsstärkelse
1 dl (35 g) havregryn (ren havre)
2 msk (10 g) fibrex 
2 msk (5 g) pofiber
2 1/2 msk (25 g) fiberhusk
1 1/2 tsk (10 g) salt
Vallmofrön till garnering

1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en degbunke.
2. Vispa ut jästen i vattnet och tillsätt sirap och olja. 
3. Tillsätt degvätskan till de torra ingredienserna och vispa ordentligt tills degen tjocknar. 
4. Häll ut degen i en oljad brödform som rymmer 1 1/2 liter. Strö över vallmofrön.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 1 timme. Låt svalna på galler under bakduk. 

måndag 27 april 2015

Glutenfri chokladtårta med hallon

Härlig tårta med fyllning av chokladmousse och hallon. Observera att receptet på tårtbottnen är för en liten form, gör receptet gånger 1,5 för en normalstor form på 24 cm. Moussen och frostingen räcker som de är till en större tårta.

Glutenfri chokladtårta med hallon
Tårtbotten:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl (80 g) potatismjöl
1 dl (60 g) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
3 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
en nypa salt
3/4 dl (75 g) kokhett vatten

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i äggsmeten.
3. Tillsätt det heta vattnet och blanda snabbt till en jämn smet.
4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 19 cm i diameter) mjölad med potatismjöl.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Täck över kakan med aluminiumfolie efter en stund om den börjar få för mycket färg. Känn med en sticka att kakan är färdiggräddad, den ska vara torr.
6. Låt kakan svalna en stund i formen, stjälp sedan upp den på ett galler och låt svalna helt.
7. Dela kakan i tre bottnar.

Chokladmousse:
4 dl vispgrädde
4 äggulor
200 g mörk choklad

1. Smält chokladen och låt svalna något.
2. Vispa grädden och rör ner ca en deciliter i chokladen.
3. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
4. Vänd ner resterande grädde i chokladsmeten. Ställ kallt en stund.

Chokladfrosting:
60 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g cream cheese

1. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och vispa med elvisp till en krämig frosting.

Fyllning och garnering:
1-2 dl hallonsaft
1-2 dl mosade hallon eller hallonsylt
Chokladmousse
Chokladfrosting
Olika sorters choklad till garnering

1. Lägg en botten på ett tårtfat och fukta den med saft. Bred på ett tunt lager hallonsylt eller mosade hallon. Bred på hälften av chokladmoussen över hallonen.
2. Lägg nästa botten ovanpå och upprepa proceduren.
3. Lägg på den tredje tårtbottnen och bred över chokladfrosting så att det täcker hela tårtan.
4. Garnera med olika sorters choklad.

torsdag 23 april 2015

Min bästa glutenfria sockerkaka

Jag har bakat till ett sommarcafé som bland annat beställde glutenfria sockerkakor. Jag ville självklart baka den perfekta sockerkakan och efter några mindre lyckade försök experimenterade jag fram det här receptet som jag är riktigt nöjd med. Sockerkakan blir luftig, hög och saftig. Dessutom innehåller den bara naturligt glutenfria mjöler och framför allt smakar den otroligt gott.

Bästa glutenfria sockerkakan
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk fiberhusk
1 dl (80 g) potatismjöl
1 dl (45 g) mandelmjöl
3/4 (40 g) rismjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör
1 dl mjölk
Smör och glutenfritt ströbröd eller potatismjöl till formen

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
3. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt koka upp.
4. Vänd ner de torra ingredienserna i äggvispet.
5. Häll i den heta vätskan och rör försiktigt till en jämn smet.
6. Häll smeten i en smord och bröad/mjölad sockerkaksform på 1 1/2 liter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-40 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig, den ska vara torr. Låt kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp på ett fat eller galler. Låt svalna helt under formen.

måndag 20 april 2015

Glutenfria havrefrallor

Nyttiga och otroligt goda och saftiga frallor bakade på fiberrik havre.

Glutenfria havrefrallor (ca 10 st)
25 g jäst
4 dl vatten, 37 grader
1 msk flytande honung
1 msk linfrön
1 msk solrosfrön
1 tsk salt
4 msk fiberhusk
2 dl havregryn (ren havre)
6 dl glutenfri havremjölmix (tex Provena orange)
Havregryn till garnering

1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vattnet.
2. Tillsätt honungen.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i degvätskan. Arbeta degen med degkrokar i några minuter.
4. Låt svälla i ca 5 minuter.
5. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Forma degklickarna till bullar med fuktade händer.
6. Strö havregryn över frallorna.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 15-20 minuter.

söndag 19 april 2015

Glutenfria scones med ägg

Scones är räddningen när du vill ha nybakat bröd snabbt. Dessutom är det så vansinnigt gott att äta scones nygräddade och varma med ost och marmelad. Med ägg i smeten blir sconesen lite frasigare. Mjölmixen går att byta ut mot annat mjöl, tex havre- eller kikärtsmjöl.

Glutenfria scones med ägg
3 dl glutenfri mjölmix
1 dl glutenfria havregryn
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
50 g smör
1 ägg
1 1/2 dl mjölk

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Finfördela smöret i mjölblandningen.
3. Rör ner ägg och mjölk och blanda snabbt ihop till en jämn smet.
4. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.

lördag 18 april 2015

Glutenfri smördegsinbakad fläskfilé

Festlig maträtt med smördeg och fläskfilé. Glutenfri smördeg hittar du i frysdisken för glutenfria produkter, jag tycker att Frias smördeg är bra.

Glutenfri smördegsinbakad fläskfilé (4 portioner)
ca 500 g fläskfilé
1 paket bacon
1 liten purjolök
ca 12 färska champinjoner
ca 4 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
ca 1 tsk dijonsenap
Svartpeppar
1 förpackning glutenfri smördeg (tex Fria)
1 uppvispat ägg till pensling

1. Skär fläskfilén i bitar och bryn i smör i en stekpanna.
2. Tillsätt baconet i bitar och stek i några minuter.
3. Skiva champinjonerna, strimla purjolöken och skär de soltorkade tomaterna i bitar. Tillsätt alltsammans till stekpannan. Pressa i vitlöksklyftorna och bryn i några minuter.
4. Tillsätt creme fraichen. Smaka av med dijonsenap och peppar och låt koka ihop i någon minut, ta sedan av stekpannan från plattan och låt svalna lite.
5. Kavla ut smördegen till ca 2 mm tjocklek och lägg den på ett bakplåtspapper på en plåt. Häll den avsvalnade fläskfiléröran på ena sidan och vik över smördegen som en stor pirog. Kläm ihop kanterna. Det går också bra att göra portionsbitar, dela då smördegen i fyra bitar och gör likadant.
6. Pensla smördegen med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader tills den är gyllenbrun, ca 15-20 minuter.

Servera med en god sallad.

torsdag 16 april 2015

Glutenfri fransk chokladtårta

En lite lyxigare chokladkaka med tryffeltäcke. Var noga med att använda en riktigt god mörk choklad. Kakan blir saftig och lite kladdig i mitten.

Glutenfri fransk chokladtårta
175 g smör
100 g mörk choklad
2 dl strösocker
3 äggulor
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl potatismjöl
3 äggvitor

Tryffel:
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

1. Smält smöret i en stor kastrull på spisen och ta av den från plattan.
2. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret. 
3. Tillsätt socker och äggulor och rör kraftigt. 
4. Blanda ner mandel- och potatismjöl.
5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten.
6. Häll smeten i en smord form (ca 24 cm i diameter) mjölad med potatismjöl. 
7. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 20-25 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt svalna.
8. Hacka chokladen till tryffeln grovt och värm den tillsammans med grädden i en kastrull. Rör om tills chokladen har smält och bred sedan tryffeln över chokladkakan. 

Servera med bär och vispad grädde.

måndag 13 april 2015

Filmjölkslimpa med havre

Lättbakad fiberrik filmjölkslimpa som håller sig mjuk och saftig i flera dagar. Variera frön och mjöl efter vad du tycker om och har hemma.

Filmjölkslimpa med havre
4 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 dl fibrex
1/4 dl pofiber
2 dl havregryn (ren havre)
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
2 msk lingonsylt
1/2 dl linfrön
1 msk krossade linfrön
1/2 dl pumpakärnor
3 dl glutenfri havremjölmix (Provena orange)

1. Rör ihop filmjölk och sirap i en bunke.
2. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda degen ordentligt, gärna med degkrokar.
3. Häll degen i en smord avlång bakform.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Låt svalna på galler under bakduk. 

söndag 12 april 2015

Glutenfri lakritskladdkaka

Idag är det lakritsens dag och vad passar då bättre att baka än en lakritskladdkaka? Lakrits och choklad är en bra kombination tycker jag och i form av en kladdkaka blir den oemotståndlig. 

Glutenfri lakritskladdkaka
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk kakao
1 msk lakritspulver 
1/4 tsk salt
1 1/2 dl rismjöl
Smör och kokos till formen
Florsocker och ev. lakritspulver till garnering

1. Smält smöret och låt svalna.
2. Vispa ihop ägg och socker.
3. Vispa ner resterande ingredienser och tillsätt det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Smaka på smeten och tillsätt mer lakritspulver om du vill ha en tydligare lakritssmak. 
4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter), bröad med kokos. 
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 12 minuter, kakan ska vara kladdig när du tar ut den. Låt kakan svalna och ställ gärna in den i kylen en stund om den är riktigt kladdig så står den till sig. 
6. Pudra över florsocker innan servering och eventuellt lite lakritspulver om du vill ha en starkare lakritsupplevelse. Servera med vispad grädde. 

Glutenfria tekakor med frön

Saftiga och fiberrika tekakor med frön. De är lätta att baka och håller sig färska och goda i flera dagar.

Glutenfria tekakor med frön
25 g jäst
3 dl mjölk
1 msk rapsolja
1 msk fiberhusk
2 msk ljus sirap
1/2 dl fibrex
1 dl havregryn (ren havre)
1 msk linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 tsk salt
3 1/2 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röda
Uppvispat ägg, havregryn och frön till garnering

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen med den.
3. Rör ner olja, fiberhusk, sirap, fibrex, havregryn och linfrön och låt svälla i 10 minuter.
4. Rör ner solrosfrön, salt och mjölmix och arbeta degen ordentligt.
5. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper och platta ut till tekakor med fuktade händer. Nagga.
6. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
7. Pensla med uppvispat ägg och strö över havregryn och frön, tex sesam- och vallmofrön.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

fredag 10 april 2015

Glutenfri chokladpudding

Chokladpudding är enkelt att göra själv och smakar fantastiskt gott. En lyxig dessert som går att förbereda i förväg.

Glutenfri chokladpudding (4 portioner)
8 dl mjölk
1 dl maizena
1 dl socker
2 ägg
3/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
Vispgrädde och pistaschnötter till servering

1. Blanda alla ingredienser utom grädde och nötter i en kastrull.
2. Sjud blandningen under vispning. Passa noga så att den inte kokar för då koagulerar äggen. Ta av kastrullen från plattan när smeten börjar tjockna. Låt svalna en stund.
3. Häll upp i skålar eller serveringsglas. Ställ kallt och låt stelna i några timmar.

Servera med vispad grädde och hackade pistaschnötter.

onsdag 8 april 2015

Glutenfri favoritmüsli

Jättegod rostad müsli baserad på havregryn. Nötter, frön och torkad frukt ger nyttiga mineraler och god smak. Det här är en riktig favoritmüsli som gör att man längtar till frukosten.

Glutenfri favoritmüsli
8 dl havregryn (ren havre)
1 dl krossat bovete
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
1 1/2 dl sesamfrön
1 1/2 dl linfrön
1 dl riven kokos
1 dl hasselnötter, grovhackade
1 dl mandlar, grovhackade
1 dl valnötter, grovhackade
1 1/2 msk malen kanel
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl äppeljuicekoncentrat
1/2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl flytande honung
2-3 dl torkad frukt eller bär, tex russin, tranbär, ananas, papaya

1. Blanda alla torra ingredienser utom den torkade frukten i en stor bunke.
2. Rör ihop äppeljuice, vatten, olja och honung i en skål och häll vätskan över grynblandningen. Blanda ordentligt.
3. Fördela blandningen på två plåtar med bakplåtspapper. 
4. Rosta i 200 graders ugnsvärme i ca 20 minuter. Byt plats på plåtarna efter halva tiden om du inte har varmluftsugn och rör om ett par gånger under rostningen så att det inte blir bränt. Låt svalna.
5. Blanda i den torkade frukten. 

torsdag 2 april 2015

Glutenfri påsktårta med vit choklad

Kladdkaka med vit choklad, citron och kokos. Syran från citronen bryter av mot den söta chokladen och ger en underbar smak på kakan. Dekorera kakan med påskgodis för att få en fin påsktårta. Tårtan serveras med fördel tillsammans med sötad creme fraiche, där syrligheten passar bra till den söta kakan. Om du vill ha mer tårtkaraktär på kakan går det bra att klicka på creme fraichen över kakan och sedan dekorera med godiset. Observera att receptet är för en mindre form, öka på ingredienserna i receptet om du vill göra en större tårta.

Glutenfri påsktårta med vit choklad
100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk citronsaft
1/2 dl (25 g) kokosmjöl
3/4 dl (25 g) rismjöl
Smör och kokos till formen
Florsocker och påskgodis till garnering

Sötad creme fraiche:
2 dl creme fraiche
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

1. Smält smöret i en kastrull på spisen. 
2. Lägg ner chokladen i bitar i smöret och rör tills chokladen smält. 
3. Vispa ihop ägg och socker i en bunke.
4. Tillsätt de torra ingredienserna och till sist smör- och chokladblandningen. Rör till en jämn smet.
5. Häll smeten i en smord springform (19-22 cm i diameter) bröad med kokos.
6. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Täck kakan med aluminiumfolie efter en stund om den börjar få färg. 
7. Låt svalna. Garnera.

onsdag 1 april 2015

Glutenfri smörgåstårta á la club sandwich

Det som är så bra med smörgåstårta är att man kan använda i princip vad som helst som finns i kylskåpet, röra ihop och fylla i en tårtbotten. Det blir sällan misslyckat. Här har jag experimenterat med kyckling, bacon och lite av varje som fanns hemma och det blev en ny favorit. Lite lik en klassisk club sandwich i smakerna, därav namnet.

Glutenfri smörgåstårta "Club sandwich"
1 glutenfri smörgåstårtbotten
1-2 dl basilikapesto

Fyllning:
1 grillad kyckling
1 paket bacon
10 cm purjolök, strimlad
1 liten gul paprika, hackad
4 stora soltorkade tomater, hackade
3 dl turkisk yoghurt
1 1/2 dl majonnäs
1 msk tomatpuré
1 msk chilisås
2 msk dijonsenap
1/2 tsk curry

Garnering:
200 g cream cheese
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
Bacon
Paprika
Sallad
Gurka
Tomat

1. Stek baconet knaprigt och skär det i små bitar. Dela kycklingen i bitar.
2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke, men spara lite av baconet, purjolöken och paprikan till garnering. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor efter smak.
3. Dela tårtbottnen i tre delar. Lägg den nedersta bottnen på ett tårtfat och bred på ett tunt lager pesto.
4. Bred hälften av kycklingröran över peston.
5. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa proceduren.
6. Blanda ihop cream cheese, turkisk yoghurt och majonnäs. Lägg på den sista tårtbottnen och täck tårtan med färskostkrämen.
7. Garnera med bacon, paprika, sallad, gurka och tomat eller efter egen fantasi.

Glutenfritt bovetebröd med creme fraiche

Mjukt och saftigt bröd med fyllig och mustig smak. Brödet går fort att baka eftersom det inte behöver jäsa.

Glutenfritt bovetebröd med creme fraiche
3 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl mörk sirap
1 msk fiberhusk
1/2 dl fibrex
1/2 dl boveteflingor
1/2 dl linfrön
1/2 dl lingonsylt
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl bovetemjöl
2 dl majsmjöl

1. Rör ihop alla ingredienser ordentligt i en bunke.
2. Klicka ner smeten i en avlång bakform klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda brödet i mitten av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter.