Leta i den här bloggen

söndag 15 november 2015

Glutenfri vaniljlängd

Lyxig längd fylld med len och krämig vaniljkräm. En uppskattad favorit på fikabordet.

Glutenfri vaniljlängd (2 st)
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl vit sirap
1/4 dl strösocker
1/4 tsk salt
1/2 tsk malen kardemumma
1 litet ägg
ca 5 dl (300 g) glutenfri mjölmix

Vaniljkräm:
2 dl standardmjölk
2 msk strösocker
2 msk maizena
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Mandelspån

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta den med degkrokar i ca 10 minuter.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5. Vispa ihop mjölk, socker och maizena till vaniljkrämen i en kastrull. Tillsätt äggulorna och vispa under uppvärmning tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och låt krämen svalna. Tillsätt sedan vaniljsockret och rör om.
6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
7. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
8. Bred ut vaniljkrämen som en sträng i mitten av degplattorna (en tredjedel av plattan).
9. Skär ut sneda remsor, ca 1 cm breda, på båda sidor av fyllningen.
10. Fläta längderna genom att lägga remsorna över vaniljkrämen så att de överlappar varandra, först vänster sedan höger osv.
11. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
12. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
13. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån.
14. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 15-20 minuter tills längderna fått fin färg. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar