Leta i den här bloggen

torsdag 4 februari 2016

Glutenfri pizzabotten med xantangummi

Xantangummi är ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som kan användas som ersättning för gluten och hjälper alltså till att hålla ihop glutenfria degar och göra dem mer hanterbara. Här har jag testat att använda det i pizzadeg och fick en deg som gick lätt att kavla och pizzabottnen blev perfekt knaprig och smakade precis som en pizzabotten ska smaka.

Pizzabotten med xantangummi (1 plåt)
20 g jäst
2 dl vatten (37 grader)
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 tsk xantangummi
5 dl (300 g) glutenfri mjölmix, tex Semper mix

1. Rör ut jästen med vattnet i en bunke.
2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen med degkrokar i ca 5 minuter.
3. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord eller direkt på ett bakplåtspapper och kavla ut till en platta stor som en plåt eller flera mindre pizzabottnar om du föredrar det.
5. Lägg över bottnen på en plåt.
6. Bred på tomatsås och lägg på valfri pizzatopping.
7. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 10-15 minuter, tills kanterna fått fin färg.

2 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut! Det måste jag testa. Var hittar man xantangummi?
    Har du provat att göra pizzabotten på något annat mjöl än glutenfri mjölmix, tex mandelmjöl, bovetemjöl...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Xantangummi finns på vissa välsorterade matbutiker eller på nätet. Jag köper från goodstore.se. Jag har bara provat att göra pizzabotten på mjölmix, tycker att det blir gott och fungerar bra.

      Radera