Leta i den här bloggen

tisdag 28 april 2015

Formbröd med durramjöl

Ett vitt formbröd som håller sig mjukt och färskt länge. Jag har använt durramjöl som är ett näringsrikt och naturligt glutenfritt fullkornsmjöl som ger bra bakegenskaper och god brödsmak. Durramjöl kan vara svårt att få tag på i vanliga matbutiker. Det går att ersätta med annat mjöl, exempelvis havre- ris- eller sojamjöl men då blir inte smaken eller näringsinnehållet detsamma.

Formbröd med durramjöl
25 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
1/3 dl (46 g) ljus sirap
1 msk (12 g) olja
2 1/2 dl (150 g) durramjöl
1 dl (50 g) rismjöl
1/2 dl (28 g) maizena majsstärkelse
1 dl (35 g) havregryn (ren havre)
2 msk (10 g) fibrex 
2 msk (5 g) pofiber
2 1/2 msk (25 g) fiberhusk
1 1/2 tsk (10 g) salt
Vallmofrön till garnering

1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en degbunke.
2. Vispa ut jästen i vattnet och tillsätt sirap och olja. 
3. Tillsätt degvätskan till de torra ingredienserna och vispa ordentligt tills degen tjocknar. 
4. Häll ut degen i en oljad brödform som rymmer 1 1/2 liter. Strö över vallmofrön.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 1 timme. Låt svalna på galler under bakduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar