Leta i den här bloggen

måndag 29 september 2014

Glutenfri pizza

Pizza är en perfekt middagslösning i många lägen; det är enkelt, går fort (medan degen jäser fixar man toppingen), man kan använda gamla rester, alla kan göra sin egen favorit och man tröttnar aldrig eftersom pizzan går att variera på oändligt många sätt. Trots detta brukar det oftast sluta med att jag slänger på samma topping nästan varje gång, vilken består av en salig blandning av olika favoritråvaror. Du väljer självklart dina favoriter på pizzan men här kommer receptet på min favoritpizza. Jag brukar ha i lite bakpulver i degen för att få pizzan lite tjockare, uteslut det om du föredrar en tunnare pizza. Vilken pizzatopping är din favorit?

Min favoritpizza
Pizzabotten:
25 g jäst
250 g (2 1/2 dl) fingervarmt vatten
5 g (1/2 msk) fiberhusk
40 g (1/2 dl) olivolja
5 g (1 tsk) salt
5 g (1 tsk) strösocker
300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver

Topping:
Tomatpuré + chilisås
Skinka
Champinjoner
Tomat
Lök
Paprika
Oliver
Ananas

1. Vispa ut jästen med vattnet i en bunke. Vispa ner fiberhusk, olja, salt och socker och låt svälla i 10 minuter.
2. Tillsätt mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i ca 5 minuter.
3. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen till en stor pizzabotten eller flera små.
5. Lägg över bottnen på en plåt med bakplåtspapper.
6. Bred på en blandning av tomatpuré och chilisås och lägg på pizzatoppingen. Pensla kanterna med olivolja och strö över pizzakrydda.
7. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter tills pizzan ser färdig ut.

Servera gärna med pizzasallad och en klick bearnaisesås.

lördag 27 september 2014

Glutenfria fiberfrallor

Saftiga och goda frallor fullproppade med fibrer och nyttigheter. De är lätta att baka och håller sig mjuka och färska i flera dagar.

Glutenfria fiberfrallor (10 st)
25 g jäst
2 dl mjölk
2 dl vatten
1 msk fiberhusk
1 msk chiafrön
1 msk olivolja
1 msk mörk sirap
1/2 tsk salt
1 dl fibrex
1/2 dl pofiber
1 msk krossade linfrön
1 dl glutenfritt havremjöl
1 1/2 dl rismjöl

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader. Vispa ut jästen med lite av vätskan.
3. Tillsätt resten av vätskan och vispa ner fiberhusk och chiafrön. Låt stå och svälla i 10 minuter.
4. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
5. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
6. Klicka ut den lösa degen till 10 bullar på en plåt med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
8. Grädda i 225 grader 10-15 minuter.

torsdag 25 september 2014

Glutenfria äppelpannkakor

Nu när det är säsong för äpplen äter jag minst ett om dagen. Idag testade jag att riva ner ett äpple i pannkakssmeten, ett gott och nyttigt sätt att variera frukostpannkakorna på.

Glutenfria äppelpannkakor (4 st)
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 tsk fiberhusk
1/2 dl maizena
1 tsk bakpulver
1 nypa malen kanel
1 rivet äpple

1. Vispa ihop alla ingredienser till smeten.
2. Stek pannkakorna i smör eller olja i en stekpanna.

Ringla gärna över lite honung och servera pannkakorna med smörstekta äppelskivor med kanel och socker och en klick grädde eller crème fraiche.

tisdag 23 september 2014

Christians curryfärs

Curry är en av mina favoritkryddor och den här goda och krämiga köttfärsgratängen har varit en av mina favoriträtter sedan jag var liten. Det är gratinerad köttfärs med ett krämigt täcke av creme fraiche, chilisås och curry.

Christians curryfärs
500 g köttfärs
1 gul lök
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3-4 dl creme fraiche
1 dl chilisås
2 tsk curry

1. Hacka löken och fräs den mjuk i olja eller smör i en stekpanna.
2. Lägg i köttfärsen och fortsätt steka tills färsen blivit smulig och fått färg.
3. Krydda med salt och peppar.
4. Blanda ihop creme fraiche, chilisås och curry i en skål.
5. Häll köttfärsen i en smord ugnssäker form. Bred ut curryåsen ovanpå.
6. Gratinera i mitten av ugnen i 200 grader 10-15 minuter.

Servera gratängen med ris, sallad och jordnötter.

Glutenfria havrerutor med choklad

En favoritkaka som går snabbt och enkelt att baka i långpanna. Jag älskar kombinationen av den lite sega och söta havrebottnen med lite tuggmotstånd och den lena och goda chokladen ovanpå som bara smälter i munnen. Det är nästan omöjligt att bara ta en av de här smarriga havrerutorna!

Glutenfria havrerutor med choklad (ca 30 st)
125 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl rena havregryn
2 msk ljus sirap
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk potatismjöl
200 g mörk choklad

1. Smält smöret i en kastrull på spisen.
2. Rör ner övriga ingredienser utom chokladen och blanda till en jämn smet.
3. Bred ut smeten i en liten långpanna (ca 30x25 cm) med bakplåtspapper.
4. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
5. Hacka chokladen grovt och lägg den på den varma kakan. Bred ut chokladen till ett jämnt lager när den smält.
6. Ställ kakan kallt tills chokladen stelnat. Skär i rutor.

söndag 21 september 2014

Glutenfria hönökakor

Det här är min egen glutenfria variant av hönökakor där jag tillsatt fiberhusk och havregryn för att få degen lättarbetad och mer fiberrik. Det är helt klart ett av de godaste bröden jag ätit sedan jag slutade med gluten. Brödet blir mjukt och luftigt och smakar alldeles underbart. Allra godast är det nybakat och varmt, ett tips är att frysa in det som inte går åt direkt annars kan det lätt bli torrt.

Glutenfria hönökakor (12 halvmånar)
25 g jäst
3 dl mjölk
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl ljus sirap
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 dl havregryn (ren havre)
1 tsk bakpulver
6 1/2 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix
Ca 1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning
Smält smör eller olja till pensling

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och rör ut jästen med lite av vätskan.
3. Tillsätt resten av vätskan, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter.
4. Rör ner bakpulver och 6 1/2 dl glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 10 minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
6. Häll ut den lite lösa degen på mjölat bakbord. Arbeta in mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad.
7. Dela degen i 6 bitar och forma till bollar. Kavla ut till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar.
8. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
9. Pensla bröden med smält smör eller olja.
10. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.

Glutenfri guldkaka

Guldkaka är en sockerkaka gjord på äggulor, perfekt att baka när man t ex har gjort maränger (eller som i mitt fall budapestrulle) och har några äggulor över. Jag gjorde en kakan glutenfri genom att ersätta vetemjölet med maizena, mjölmix och lite fiberhusk för att få den saftigare. Kakan blir vackert guldgul och jättegod.

Glutenfri guldkaka
4 äggulor
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl maizena
1 3/4 dl glutenfri mjölmix
1 tsk fiberhusk
75 g smör
1 dl mjölk

1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
2. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
3. Smält smöret, tillsätt mjölken och koka upp.
4. Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med vätskan i äggsmeten och rör smeten slät.
5. Häll smeten i en smord sockerkaksform.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Låt kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp på galler. Låt svalna under formen så håller den sig saftig.

lördag 20 september 2014

Glutenfria kokosplättar

Smarriga plättar med kokosmjöl. Fiberhusk ger fibrer och hjälper till att hålla ihop smeten.

Kokosplättar (1 portion)
1 ägg
1/2 dl mjölk eller grädde
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver

1. Vispa ihop ägg och grädde.
2. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa till en jämn smet.
3. Stek plättarna i smör eller kokosolja, smeten räcker till sju små plättar.

Servera med bär eller frukt, ringla över lönnsirap och strö över lite kokos.

fredag 19 september 2014

Hemmagjord kolaglass

Gudomligt god hemmagjord glass med kolasmak. Inte nog med att den smakar himmelskt, den går på ett kick att göra också! Vill man lyxa till det lite extra kan man blanda i exempelvis hackad choklad eller nötter, men den är fantastiskt god bara som den är.

Kolaglass (ca 1,5 liter)
4 dl vispgrädde
1 burk (ca 400 g) sötad kondenserad mjölk
1 tsk vaniljpulver
Ev. en nypa flingsalt

1. Vispa ihop ingredienserna med elvisp tills smeten tjocknar och bildar mjuka toppar.
2. Rör eventuellt i valfri smaksättning.
3. Häll glassmeten i en form eller plastbunke och ställ i frysen i minst 4 timmar.

Ta ut glassen och låt tina ca 20 minuter innan den ska serveras.

Glutenfria drömmar

Härliga småkakor som är så spröda att de nästan smälter i munnen.

Glutenfria drömmar (ca 25 st)
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1/2 dl rapsolja
2 tsk pofiber
1/2 tsk hjorthornssalt
3 1/4 dl glutenfri mjölmix (t ex Semper fin mix)

1. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt i en bunke.
2. Tillsätt oljan lite i taget.
3. Blanda pofiber, hjorthornssalt och mjölmix i en bunke och blanda ner det i degen lite i taget.
4. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt stå i kylen i ca 10 minuter.
5. Forma degen till bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
6. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 15 minuter.

torsdag 18 september 2014

Glutenfritt bananbröd

Saftigt och otroligt gott bröd som går snabbt att baka. Bananen bidrar till sötma, saftighet och god smak. Det här är en given favorit både på frukostbordet och som ett nyttigare alternativ på fikafatet.

Glutenfritt bananbröd
2 dl rena havregryn
1 dl bovetemjöl
1 1/2 dl havremjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 msk chiafrön
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 banan
2 1/2 dl yoghurt
1 dl mjölk
1/2 dl ljus sirap
Vallmofrön

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Mosa bananen och rör ner den i de torra ingredienserna tillsammans med yoghurt, mjölk och sirap. Blanda till en jämn smet.
3. Häll smeten i en smord brödform och strö över vallmofrön.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 1 timme, känn med en sticka att den är torr.

onsdag 17 september 2014

Chiapudding

Trenden med chiafrön fortsätter att sprida sig i hälsovärlden. Det är något av det nyttigaste man kan äta, tar man bara några teskedar får man i sig massor av proteiner, mineraler, antioxidanter och mer omega 3 än i en bit lax. Jag brukar försöka få mig lite chiafrön varje dag, oftast brukar jag blanda någon matsked frön i morgongröten eller strö dem över filen men de kan också användas i müsli, smoothies, bröd eller som här i en pudding. Det fina med fröna är att de sväller till en geléliknande konsistens när de kommer i kontakt med vätska så en chiapudding är superenkel att göra. Bara blanda ihop på kvällen så är puddingen klar till frukost.

Chiapudding (1 portion)
1 dl mjölk
2 msk chiafrön
ev. en knivsudd vaniljpulver

1. Rör ihop mjölk, chiafrön och vaniljpulver i en liten skål. Ställ i kylen.
2. Rör om efter ca 10 minuter och låt stå i några timmar eller över natten.

Toppa med frukt eller bär.

måndag 15 september 2014

Glutenfria müslirutor

Goda glutenfria müslirutor med kokos och jordnötssmör. Rutorna är ett perfekt mellanmål när man snabbt vill ha energi och de kan också ätas som ett nyttigare snacks. Ewalies müsli med nötter och frön ger god crunch och nyttiga näringsämnen.

Glutenfria müslirutor (ca 20 st)
100 g ekologiskt jordnötssmör
1 msk råsocker
1 msk honung
1/4 dl kokos
1/4 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl Ewalie müslimix
100 g mörk choklad, 70%

1. Rör ihop jordnötssmör, råsocker, honung, kokos och vaniljpulver i en kastrull under upphettning.
2. Ta av kastrullen från plattan och vänd ner müslin.
3. Bred ut massan i en form, ca 20x30 cm.
4. Smält chokladen och bred ut den över kakan. Ställ kallt tills chokladen stelnat.
5. Skär i bitar.

söndag 14 september 2014

Glutenfria chokladkakor

Spröda och goda småkakor med kraftig chokladsmak. Smått beroendeframkallande om man som jag är galen i choklad och kakor!

Glutenfria chokladkakor (ca 30 st)
175 g smör
1/2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk flingsalt
3 1/2 dl glutenfri mjölmix (t ex Semper fin mix)
100 g choklad (jag använde både ljus och mörk)

1. Smält smöret i en kastrull. 
2. Blanda i farin- och strösocker i det smälta smöret.
3. Rör ner ägget. 
4. Blanda kakao, bakpulver, flingsalt och mjölmix i en bunke. Rör ner det i smörblandningen och blanda till en jämn smet.
5. Hacka chokladen grovt och blanda ner bitarna i smeten.
6. Låt stå i kylskåp i ca 10 minuter.
7. Rulla bollar av smeten och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Tolv kakor per plåt blir lagom, eftersom de flyter ut lite.
8. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

fredag 12 september 2014

Glutenfri blåbärspaj

Inte ens mina älskade pajer behöver jag vara utan nu när jag är glutenintolerant. Det här är ett av mina favoritrecept på smulpaj, där jag ersatt vetemjölet med glutenfri mjölmix.

Glutenfri blåbärspaj
125 g smör eller margarin
1 dl strösocker (+ ca 1/2 dl att strö över bären)
2 dl glutenfria havregryn
1 1/2 dl glutenfri ljus mjölmix
1 tsk bakpulver
Ca 3 dl blåbär
1-2 msk potatismjöl

1. Smält matfettet i en kastrull på spisen. Blanda ner 1 dl socker, havregryn, mjölmix och bakpulver.
2. Tryck ut två tredjedelar av degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter.
3. Fördela blåbären över pajdegen. Sockra och strö över potatismjöl för att undvika att pajen blir vattnig.
4. Smula över resterande pajdeg över blåbären.
5. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Pajen kan verka lite lös när du tar ut den men den står till sig snabbt när den svalnar.

Hirsgröt

Nu när det börjar bli kallt på morgnarna är det gott med varm gröt till frukost. Hirsgröt är ett bra alternativ till den klassiska havregrynsgröten. Hirsflingor är näringsrika, naturligt glutenfria och väldigt goda att koka gröt på. Jag brukar koka gröten med hälften mjölk och hälften vatten för att få en krämigare och godare gröt, men det går självklart bra att koka den på enbart vatten också.

Hirsgröt (1 portion)
3/4 dl hirsflingor
1 dl mjölk
1 dl vatten
1/2 krm salt

1. Mät upp hirsflingor, mjölk, vatten och salt i en kastrull.
2. Koka upp och låt koka i 3-4 minuter tills gröten är slät och har kokat ihop sig. Rör om då och då.

Servera gärna med äpple, kanel och mjölk.

torsdag 11 september 2014

Glutenfria kokos- och bananpannkakor

Goda glutenfria pannkakor med smak av kokos och banan. En härlig start på dagen!

Kokos- och bananpannkakor (4 st)
1 ägg
1 dl mjölk
1 banan
1 msk riven kokos
1 msk kokosmjöl
1 msk maizena
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk fiberhusk

1. Vispa ihop ingredienserna i en bunke.
2. Stek pannkakorna i smör eller olja på hög värme.

Strö över kokos och servera med skivad banan och nutella.

Supersnabbt glutenfritt bröd

När du vill ha nybakat bröd till frukost men har ont om tid är det här brödet toppen. Vispa bara ihop ingredienserna och grädda, klart på en kvart! Det passar även er som äter enligt LCHF-metoden.

Supersnabbt glutenfritt bröd
2 ägg
3 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
Blandade frön och flingsalt

1. Vispa ihop ingredienserna och låt svälla i några minuter.
2. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
3. Strö över frön och flingsalt.
4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

onsdag 10 september 2014

Glutenfria kolakakor

Kolakakor är en av mina favoritkakor och sedan jag blev glutenintolerant har jag flera gånger försökt experimentera fram det perfekta glutenfria receptet. Det har varit lite trixigt och jag är ännu inte helt nöjd men det här receptet kommer i alla fall riktigt nära "vanliga" kolakakor. Jag tillsatte lite fiberhusk för att binda ihop degen så att kakorna inte skulle flyta ut på plåten och resultatet blev riktigt bra. Kakorna blir lite sega i mitten men ändå spröda och har en fantastisk kolasmak!

Glutenfria kolakakor (ca 30 st)
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 1/2 msk ljus sirap
1/2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 dl maizena
2 1/2 dl glutenfri mjölmix (t ex Semper fin mix)

1. Rör ihop smör, strösocker, vaniljsocker och sirap till en jämn och fluffig smet.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten. Blanda till en fast deg.
3. Dela degen i tre delar och rulla ut till längder.
4. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 10-12 minuter.
6. Skär i bitar medan längderna fortfarande är varma. Låt svalna. 

Glutenfri müsli

Det är svårt att hitta god glutenfri müsli i affären, så ett tips är att göra egen. Det är enkelt och blir både nyttigare och billigare än att köpa. Dessutom kan du få den precis som du vill, blanda bara i dina egna favoriter av nötter, frön och torkad frukt. Det här är receptet på en av mina favoriter. Ibland lyxar jag till det och blandar i lite bitar av mörk choklad och att strö lite flingsalt över ger också en spännande smak.

Min favoritmüsli 
2 dl rena havregryn
1 dl boveteflingor
1/2 dl krossat bovete
1/2 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1 dl grovhackade nötter
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
1/2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 msk flytande honung
1 msk ljus sirap
1 dl torkad frukt, t ex russin och tranbär

1. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Rör ihop vatten, olja, honung och sirap. Häll ner vätskan i omgångar i müsliblandningen och rör om mellan varven. Krama sedan blandningen ordentligt med händerna så att vätskan fördelas jämnt och det bildas små klumpar.
3. Bred ut müslin på en plåt med bakplåtspapper.
4. Rosta i ugnen i 200 grader i 15-20 minuter. Rör om några gånger i müslin och passa noga så att den inte blir bränd. Ta ut och låt svalna.
5. Blanda i den torkade frukten.

tisdag 9 september 2014

Saffransdoftande fiskgryta

Härligt krämig och smakrik fiskgryta med saffran som passar lika bra till vardags som till fest. Servera den med ris eller tillsätt mer vätska och ät som en matig soppa. Blanda i räkor, musslor och en skvätt vitt vin för att få en lyxigare gryta.

Saffransdoftande fiskgryta (4 portioner)
1 msk smör
1 gul lök
1/2 purjolök
2 morötter
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk basilika
1 tsk timjan
2 dl vatten
1 msk fiskbuljong
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 kuvert (0,5 g) saffran
75 g bladspenat
En nypa chiliflakes
400 g torskfilé
2 tomater

1. Skala och hacka löken och strimla purjolöken. Skala och skär morötterna i halvmånar.
2. Fräs alltsammans i smöret i en gryta eller tjockbottnad kastrull tills löken blivit glansig.
3. Pressa i vitlöksklyftan. Rör ner tomatpuré och kryddor. Låt fräsa med en kort stund.
4. Häll på vatten och buljong. Låt koka ett par minuter.
5. Tillsätt creme fraiche, grädde, saffran, bladspenat och chiliflakes. Sjud i ca 15 minuter.
6. Skär fisk och tomat i bitar, lägg ner i grytan och låt sjuda i ytterligare ca 8 minuter.
7. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris.

Snabbt bovetebröd

Ett mycket gott glutenfritt filmjölksbröd med bovete, lingon och linfrön. Det går snabbt och lätt att baka och håller sig mjukt och saftigt i flera dagar. Ett av mina favoritbröd!

Snabbt bovetebröd
4 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap
1/2 msk fiberhusk
3 msk lingonsylt
1 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl glutenfria havregryn
1 dl boveteflingor
1/2 dl krossat bovete
1/2 dl linfrön
1 dl bovetemjöl
1 dl sojamjöl
1 1/2 dl majsmjöl
Boveteflingor och krossat bovete till topping

1. Rör ihop alla ingredienser i en bunke till en jämn smet.
2. Häll smeten i en smord bakform.
3. Strö över boveteflingor och krossat bovete.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 50-60 minuter.

söndag 7 september 2014

Glutenfria havreflarn

Otroligt goda och lite sega glutenfria havreflarn som går snabbt och enkelt att baka. Tänk bara på att inte lägga dem för tätt på plåten, eftersom de flyter ut. Passar bra att servera till glass och andra desserter.

Glutenfria havreflarn (24 st)
100 g mjukt smör
2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 msk fiberhusk
1 dl potatismjöl

1. Rör ihop alla ingredienser till en lös deg.
2. Rulla till bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
3. Grädda i 175 grader i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

torsdag 4 september 2014

Ugnsbakad brie

Att baka brieost i ugnen är enkelt och ger en ny dimension till den klassiska dessertosten. Jag testade att ringla över honung och klicka på fikonmarmelad och valnötter och det blev verkligen succé. Osten blir krämig och söt och smakar otroligt bra på ett kex, tillsammans med andra smårätter på tapasbuffén eller bara som den är.

Ugnsbakad brieost
Brieost
Valnötter
Fikonmarmelad
Flytande honung

1. Lägg brieosten i en ugnssäker form eller på en plåt med bakplåtspapper.
2. Lägg på valnötter, klicka över fikonmarmelad och ringla över honung. Bestäm själv vilka mängder du vill ha, jag gillar när det är sött så jag brukar ta ganska mycket av allt.
3. Baka i mitten av ugnen i 200 grader ca 10-15 minuter.

tisdag 2 september 2014

Glutenfritt fröbröd med havre

Fantastiskt gott bröd med hård skorpa och mjukt inkråm. Frön och havregryn ger en nötig smak och extra fibrer och mineraler.

Glutenfritt fröbröd med havre
25 g jäst
4 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 dl glutenfria havregryn
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 dl havremjöl
5 dl glutenfri mjölmix, t ex Finax röda
Frön till dekoration

1. Värm vattnet till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen löst upp sig.
3. Tillsätt resterande ingredienser. Arbeta degen i maskin eller med elvisp i ca 5 minuter.
4. Häll degen i en smord bakform, ca 1,5 liter. Strö över lite frön.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.

måndag 1 september 2014

Glutenfria browniemuffins med chokladkräm

Mjuka och saftiga glutenfria muffins där jag använt Ewalies browniemix som bas. Jag fyllde och dekorerade muffinsarna med en chokladkräm som jag även använde mig av i smeten för att få härliga cupcakes med chokladsmak.

Browniemuffins med chokladkräm (ca 12 st)
200 g smör
2 ägg
1 dl chokladkräm (se recept nedan)
1 1/4 dl mjölk

Chokladkräm till fyllning och dekoration:
200 g mörk kvalitetschoklad (70%)
2 dl vispgrädde
1 msk smör

Kokos och/eller pärlsocker till garnering

1. Börja med chokladkrämen: Koka upp grädden i en kastrull och ta av den från plattan. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Tillsätt smöret och rör om till en jämn kräm.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Smält smöret till muffinsarna i en kastrull. Låt svalna.
4. Tillsätt ägg, chokladkräm, browniemix och mjölk. Blanda till en jämn smet. 
5. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt eller på en vanlig plåt. 
6. Fördela smeten i formarna.
7. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.
8. Dela muffinsarna på mitten och bred på chokladkräm. Lägg ihop dem igen och bred ett lager chokladkräm på toppen. Strö över kokos och/eller pärlsocker, gärna färgat.

Glutenfritt havrebröd

Gott glutenfritt bröd med havre som ger mycket fibrer, vitaminer och mineraler.

Glutenfritt havrebröd
25 g jäst
4 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 dl glutenfria havregryn
2 dl glutenfritt havremjöl
4 dl glutenfri mjölmix, t ex Finax röda

1. Värm vattnet till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen löst upp sig.
3. Tillsätt resterande ingredienser. Arbeta degen i maskin eller med elvisp i ca 5 minuter.
4. Häll degen i en smord bakform, ca 1,5 liter.
5. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 minuter.