Leta i den här bloggen

lördag 30 augusti 2014

Glutenfri blåbärspaj

Supersmarrig naturligt glutenfri blåbärspaj som blir knäckig i kanterna och lite lösare i mitten. Låt stå några minuter längre i ugnen om du vill att hela pajen får en knäckig yta.

Glutenfri blåbärspaj
125 g smör
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
2 dl potatismjöl
2 dl maizena
ca 4 dl blåbär

1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap.
2. Blanda ner de torra ingredienserna i smeten.
3. Lägg blåbären i en smord ugnssäker form eller pajform.
4. Bred smeten över bären.
5. Grädda pajen i 200 grader i ca 30 minuter eller längre beroende på hur knäckig du vill ha den.

Servera ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.

Glutenfria hirsflarn

Goda glutenfria flarn gjorda på hirsflingor som är rika på mineraler och B-vitaminer. Flarnen blir knäckiga och passar utmärkt att servera tillsammans med glassdesserter. De kan göras extra festliga genom att rullas ihop till rullar innan de stelnat. En favorit är också att lägga ihop dem två och två med smörkräm mellan och servera till fikat.


Hirsflarn (ca 30 st)
75 g smör
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk vispgrädde
2 msk ljus sirap
1 dl hirsflingor
1 dl glutenfri fin mjölmix
1 krm bakpulver

1. Smält smöret i en kastrull på spisen.
2. Rör ner övriga ingredienser och blanda till en jämn smet.
3. Klicka ut smeten glest på plåtar med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 8 minuter. Passa noga så att de inte bränns.
5. Låt kakorna svalna på plåtarna och lossa dem därefter försiktigt. Rulla eventuellt ihop dem innan de svalnat helt.

tisdag 26 augusti 2014

Bovetebröd med frön

Grovt och fiberrikt glutenfritt bröd med nyttigt bovete, frön och nyponskalmjöl som ger näring och fin färg. Brödet håller sig saftigt och färskt i flera dagar.

Bovetebröd med frön
2+2 dl vatten
1 dl krossat bovete
1/2 dl mörk sirap
25 g jäst
2 msk fibrex
2 msk linfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor 
1 tsk salt
1 msk nyponskalmjöl
1 msk fiberhusk
1 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl

1. Koka upp 2 dl vatten och rör ner krossat bovete. Låt koka till en gröt i 2-3 minuter.
2. Häll över gröten i en bunke och tillsätt 2 dl kallt vatten och sirapen. Låt svalna till 37 grader.
3. Blanda ner resterande ingredienser och rör ordentligt. Degen ska vara ganska lös.
4. Häll degen i en smord brödform och strö över bovetekross. 
5. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt längst ner i ugnen. Sätt in brödet mitt i ugnen och häll några matskedar vatten på plåten. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i ca 1 timme. Låt svalna på galler under bakduk.  

torsdag 21 augusti 2014

Chokladdoppade majskrokar

Gott och lättfixat glutenfritt snacks. Jag gillar majskrokar men de blir lite tråkiga att äta bara som de är, kombinationen med choklad gör dem genast godare.

Så här gör du:
Smält choklad och blanda ner majskrokar. Rör runt tills chokladen täcker majskrokarna och lägg upp dem på ett bakplåtspapper. Ställ kallt tills chokladen stelnat.

De chokladdoppade majskrokarna går bra att frysa och ta upp när sötsuget sätter in. Nyttigare än många andra snacks!

tisdag 19 augusti 2014

Glutenfri radiokaka

Radiokakan är en retro klassiker som görs glutenfri genom att använda glutenfria mariekex.

Glutenfri radiokaka
250 g kokosfett
200 g mörk choklad
2 ägg
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
25 glutenfria mariekex

1. Smält kokosfett och choklad. Låt svalna.
2. Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker pösigt.
3. Vänd ner chokladblandningen i äggvispet och blanda till en jämn smet.
4. Klä en avlång bakform med plastfolie.
5. Bred ut ett lager chokladsmet i botten på formen. Lägg ett lager kex ovanpå smeten. Varva sedan chokladsmet och kex tills det är slut. Sista lagret ska vara chokladsmet.
6. Ställ kakan i kylskåp i minst 1 timme, gärna över natten.
7. Skär i tunna skivor innan servering.

Glutenfria pannkakor

Ett bra recept på goda glutenfria pannkakor som håller ihop fint och går att göra supertunna och ändå vara lätta att vända i stekpannan.

Glutenfria pannkakor (ca 12 st)
3 ägg
2 1/2 dl maizena
5 dl mjölk
en nypa salt
Olja till stekning

1. Vispa ihop äggen med hälften av mjölken.
2. Vispa ner maizenan och tillsätt resten av mjölken samt salt.
3. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek pannkakorna på hög värme.








Ett måste till pannkakorna just nu är den här supergoda hemmagjorda jordgubbssylten som jag fått av min syster Sofia. Den otroligt söta hättan till burken har hon virkat själv, kika gärna in på hennes pysselblogg:
http://pyssligasfias.blogspot.se

Glutenfria frukostmuffins

Goda brödmuffins som är bakade på Ewalies glutenfria och ekologiska brödmix. Jag blandade mixen med gräddfil och mjölk och fick mjuka och saftiga muffins. Enligt receptet på mixen ska den blandas med naturell yoghurt så det går naturligtvis också bra. Muffinsarna innehåller bland annat bovetemjöl, aprikosbitar, nötter och fröer och ger massor med energi. De passar utmärkt att ta med på utflykt och picknick nu på sommaren och är goda att äta som de är eller dela och fylla med exempelvis färskost.

Glutenfria frukostmuffins (18 st)
1 paket Ewalie brödmix
5 dl gräddfil eller yoghurt
2 dl lättmjölk
Sesamfrön och vallmofrön

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda brödmixen med gräddfil och mjölk.
3. Fördela smeten i smorda muffinsplåtar eller muffinsformar.
4. Strö över sesam- och vallmofrön.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Känn med en sticka att de är färdiga, de ska inte vara kladdiga.

Glutenfri kolatårta

En söt och smarrig naturligt glutenfri kolatårta som är enkel att baka men svår att få nog av. Kola, grädde och choklad är en farligt god kombination och på en mjukseg mandelbotten blir det oemotståndligt.

Glutenfri kolatårta
Botten:
200 g mandelmassa
1 ägg
1 äggvita
1 msk kakao

Fyllning:
2 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
3 msk ljus sirap
1/2 msk smör

Garnering:
2 dl vispgrädde
Flagad mörk choklad eller daim

1. Riv mandelmassan fint och blanda med ägg, äggvita och kakao till en jämn smet.
2. Bred ut smeten till en rund botten på ett bakplåtspapper.
3. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna.
4. Blanda grädde, socker och sirap till fyllningen i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills blandningen tjocknar. Rör ner smöret och låt svalna.
5. Bred kolasåsen över mandelbottnen.
6. Vispa grädden till garneringen och bred den över tårtan. Strö över flagad choklad eller daim.

Glutenfri formfranska

Formfranska är ett klassiskt mjukt bröd som passar utmärkt att rosta. Den här glutenfria formfranskan är gjord på ljus glutenfri mjölmix och blir härligt luftig och mjuk. Väg gärna ingredienserna istället för att mäta, det är extra viktigt vid glutenfri bakning eftersom glutenfritt mjöl lätt packas samman.

Ljus formfranska
25 g jäst
400 g (4 dl) vatten
30 g (2 msk) olja
1 tsk salt
450 g (7,5 dl) ljus glutenfri mjölmix, tex Finax röda

1. Värm vattnet till 37 grader.
2. Lös upp jästen i vattnet i en bunke.
3. Tillsätt övriga ingredienser.
4. Vispa degen kraftigt med elvisp (jag använder vanliga visparna, ej degkrokar, eftersom degen är så lös) i ca 5 minuter.
5. Häll smeten i en smord avlång bakform. 
6. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 minuter.

måndag 18 augusti 2014

Glutenfri äppelpaj med flingsalt

Otroligt god glutenfri smulpaj där saltet bryter av överraskande bra mot det söta.

Äppelsmulpaj med flingsalt
4 äpplen
1 tsk kanel
2 tsk råsocker
flingsalt

Smuldeg:
125 g smör
1 1/2 strösocker
1 dl glutenfria havregryn
1 dl maizena
1 dl potatismjöl
1 tsk flingsalt

1. Skär äpplena i bitar och lägg i en smord ugnsfast form. Strö över kanel, socker och en nypa flingsalt.
2. Blanda samman alla ingredienser till degen till en smulig massa.
3. Fördela smuldegen över äpplena.
4. Grädda pajen i 200 graders ugnsvärme tills den fått fin färg, ca 25 minuter.

Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass.

Pulled chicken

Pulled chicken är en variant av den populära rätten pulled pork men med kyckling istället för fläsk. Pulled chicken går snabbare att göra och är både nyttigare och godare tycker jag. Jag brukar använda min lergryta men det går också bra att göra det i en vanlig ugnssäker form, täck då över den med aluminiumfolie. Det finns oändligt många recept på pulled chicken, det här är min variant och den är fantastiskt god!

Pulled chicken (2-3 personer)
400 g kycklinglår med ben
1 stor gul lök
1 tsk paprikakrydda
1/2 tsk cayennepeppar
1 dl barbecuesås (tex Sweet Baby Ray)
1 dl vatten

1. Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.
2. Skala, halvera och skiva löken. Lägg lökskivorna i botten på lergrytan. Lägg kycklinglåren ovanpå. Strö över paprikakrydda och cayennepeppar.
3. Rör ihop barbecuesås och vatten och häll såsen över kycklingen i lergrytan.
4. Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt temperaturen på 175 grader och låt stå i minst 2 timmar. Ta ut grytan och låt svalna en stund.
5. Ta upp kycklinglåren och dra isär köttet från benen med hjälp av två gafflar.
6. Häll såsen och löken från grytan i en kastrull och koka ihop. Lägg i kycklingköttet och låt koka med en stund tills det blivit riktigt trådigt. Tillsätt eventuellt mer vatten och barbecuesås men det får inte bli för rinnigt. Smaka av och krydda efter behov.

Servera med glutenfria tortillabrödcoleslaw, rostad majs och tomat.

Coleslaw

God och krämig vitkålssallad som passar till det mesta, men jag tycker att den är ett speciellt bra tillbehör till grillat kött, pulled chicken och hamburgare.

Coleslaw
1 litet vitkålshuvud (ca 8 dl strimlad vitkål)
2 morötter
2 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar

1. Strimla vitkålen tunt med osthyvel eller kniv.
2. Skala och riv morötterna grovt.
3. Rör ihop matlagningsyoghurt, majonnäs och dijonsenap.
4. Tillsätt vinäger och smaka av med salt och svartpeppar.
5. Blanda ner vitkål och morot i yoghurtsåsen.
6. Låt stå kallt en stund innan servering.

Glutenfria tortillabröd

Tortillabröd bakade på naturligt glutenfria mjöler. Degen går snabbt att göra, är lätt att kavla ut och bröden blir härligt mjuka och goda. Fyll dem med din favoritfyllning och gör goda wraps eller ät dem till tacos eller pulled chicken eller pork.

Glutenfria tortillabröd (8-10 st)
400 g vatten
30 g fiberhusk
1 tsk bakpulver 
1/2 tsk salt
100 g rismjöl
100 g majsmjöl

1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en jämn smet. 
2. Låt svälla i 15 minuter. 
3. Häll ut degen på ett bakbord mjölat med majsmjöl och dela den i 10 bitar. Kavla ut tunna kakor i samma storlek som din stekpanna. 
4. Stek bröden några minuter på varje sida på hög värme i en torr stekpanna, tills de fått fin färg. 
Lägg tortillabröden ovanpå varandra på en tallrik och täck med en bakduk så håller de sig mjuka och varma.

lördag 16 augusti 2014

Glutenfria frukostbullar

Fina glutenfria frallor som är mjuka och fluffiga inuti men har en hårdare skorpa. En god start på dagen!

Glutenfria frukostbullar
4 1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl
50 g jäst
1 dl fibrex
2 msk mörk sirap
1/2 tsk salt
8 dl glutenfri mjölmix

1. Blanda 2,5 dl vatten och potatismjöl i en kastrull och koka upp.
2. Tillsätt resten av vattnet (2 dl) och låt svalna till 37 grader.
3. Smula jästen i en bunke. Häll på degvätskan och rör tills jästen löst sig.
4. Tillsätt fibrex, sirap, salt och mjölmix. Arbeta degen med degkrokar i minst 5 minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
6. Klicka ut degen till bullar direkt på plåtar med bakplåtspapper. Pudra över lite potatismjöl.
7. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

fredag 15 augusti 2014

Snabbt havrebröd med nypon

Snabbt bröd med jäst där ingredienserna bara rörs ihop och brödet sätts in direkt i kall ugn och får snabbjäsa medan ugnen blir varm. Havre ger extra fibrer och mustig smak och nyponskalsmjölet tillför mycket C-vitamin och andra antioxidanter.

Havrebröd med nypon
25 g jäst
3 1/2 dl fingervarmt vatten
1/4 dl rapsolja
1 msk mörk sirap
1/2 tsk salt
2 tsk fiberhusk
1 msk nyponskalsmjöl
1/2 dl fibrex
1 dl glutenfria havregryn
4 dl glutenfri mjölmix med havre
Flingsalt

1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med vattnet.
2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ordentligt till en lös deg.
3. Häll degen i en smord brödform. Strö över lite flingsalt.
4. Sätt in formen i nedre delen av ugnen och sätt värmen på 200 grader.
5. Grädda i ca 60 minuter.

Glutenfri blåbärstårta

En god och lättbakad tårta som känns lyxig med blåbär och flädergelé. Den här gjorde jag till pappa när han fyllde år igår med blåbär som vi plockat tillsammans.

Glutenfri blåbärstårta
Botten:
100 g smör
1 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 knivsudd salt
2 ägg
1 dl potatismjöl
1/2 dl maizena
1/2 tsk bakpulver
Smör och kokos till formen

Vaniljkräm:
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
1/2 dl vispgrädde

Dekoration:
Ca 4 dl blåbär
1 dl gelésocker
2 dl flädersaft (starkt blandad)

1. Vispa smöret mjukt och smidigt med elvisp.
2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt och vispa ihop det.
3. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa till en jämn smet.
4. Blanda potatismjöl, maizena och bakpulver och vänd ner i smeten utan att röra för mycket.
5. Smörj en form med löstagbar kant och bröa med kokos. Häll smeten i formen.
6. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Stjälp upp kakan och låt svalna.
7. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret och grädden i en tjockbottnad kastrull. Värm på under ständig vispning. Avbryt när första bubblan syns och krämen har tjocknat. Låt svalna.
8. Vispa grädden och rör ner den tillsammans med vaniljsockret i krämen när den kallnat.
9. Bred vaniljkrämen över kakan och strö över blåbär.
10. Blanda gelésocker och flädersaft i en kastrull. Koka upp och låt koka i 1/2 minut. Låt svalna lite och skeda gelén över bären. Ställ tårtan kallt tills gelén stelnat.

söndag 3 augusti 2014

Chokladbiskvier

På konditorier består det glutenfria utbudet oftast inte av så mycket mer än chokladbiskvier och budapestbakelser. Det gör inte mig så mycket eftersom jag aldrig kommer tröttna på något av dessa bakverk. De här chokladbiskvierna smakar precis som de man köper på konditori, kanske till och med lite godare. Den mjuka smörkrämen under chokladtäcket är gudomlig och mandelbottnen är härligt seg och god.

Chokladbiskvier (16 st)
150 g mandelmassa
1/2-1 äggvita

Fyllning:
125 g mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 msk kakao

Topping:
150 g mörk choklad
1 msk rapsolja

1. Riv mandelmassan grovt och arbeta in äggvitan. Blanda till en jämn och ganska tjock smet. 
2. Spritsa eller bred ut runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper. 
3. Grädda i 175 grader ca 10 minuter tills bottnarna blivit gyllenbruna. Låt svalna lite innan de lossas och får kallna på galler med den släta sidan uppåt.
4. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en fluffig kräm.
5. Bred smörkrämen toppigt på mandelbottnarna. Ställ kallt i ca 30 minuter.
6. Smält chokladen till toppingen och rör i oljan. Det ger en blankare och finare choklad. 
7. Doppa biskvierna i chokladen. Låt stelna i kylskåp.

Glutenfri ananaspaj

Ananaspaj är en favorit hos många, jag har gjort den glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix. Creme fraiche ger en frisk syrlighet och gör att pajen inte blir riktigt lika söt som andra dessertpajer kan vara. Den passar utmärkt att servera kall en varm sommarkväll.

Glutenfri ananaspaj
Pajdeg:
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 burk krossad ananas (ca 430 g)
2 dl creme fraiche
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

1. Smält smöret i en kastrull på spisen.
2. Blanda ner socker, mjölmix och bakpulver. Rör ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en smord pajform, ca 28 cm i diameter.
4. Låt ananasen rinna av ordentligt.
5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke.
6. Häll smeten i pajskalet.
7. Grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader ca 30 minuter.

Servera pajen kall eller ljummen med vaniljglass eller vaniljvisp.

Glutenfri filmjölkslimpa

Det här är ett av mina favoritbröd. Det går snabbt att baka, innehåller mycket fibrer och frön och blir härligt saftigt och gott. Det går bra att byta ut och variera frön och mjöl efter tycke och smak.

Glutenfri filmjölkslimpa
4 dl filmjölk
3/4 dl mörk sirap
1 dl fibrex
1 dl havregryn
1/2 dl krossat bovete
1/2 dl krossade linfrön
1/4 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 dl majsmjöl
3 dl glutenfri havremjölmix

1. Rör ihop filmjölk och sirap i en bunke.
2. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet.
3. Häll smeten i en smord brödform.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 60 minuter.
5. Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.

Pavlova med lemon curd

Enkel och god glutenfri sommartårta med söt maräng, syrlig lemon curd, len vispgrädde och färska bär. Marängen blir härligt frasig utanpå men lite seg inuti, precis som jag tycker att en riktig pavlova ska vara.

Pavlova med lemon curd
3 äggvitor
2 dl strösocker
1/2 tsk citronsaft
2 tsk maizena
1 knivsudd salt
1 dl lemon curd
3 dl vispgrädde
Färska bär, t ex. blåbär, jordgubbar, hallon
Florsocker till garnering

1. Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum.
2. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet.
3. Blanda i citronsaft och maizena och rör försiktigt till en jämn smet.
4. Bred eller spritsa ut marängsmeten till en rund botten på en plåt med bakplåtspapper.
5. Sätt in plåten i mitten av ugnen i 120 grader och grädda i ca 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen och öppna ugnsluckan på glänt. Låt bottnen stå kvar i eftervärmen tills den svalnat.
6. Bred lemon curd över marängbottnen.
7. Vispa grädden och bred den över lemon curden.
8. Dekorera med färska bär och pudra över florsocker.

lördag 2 augusti 2014

Glutenfri formfranska med fibrex

God formfranska där fibrex gör att brödet blir saftigare och håller sig färskt längre. Brödet får en hård skorpa men blir mjukt och luftigt inuti.

Formfranska med fibrex
25 g jäst
3 1/2 dl fingervarmt vatten
1/4 dl olivolja
1/2 dl fibrex
1/2 dl hirsflingor
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 msk vit sirap
5 dl glutenfri mjölmix, t ex Semper fin mix

1. Smula jästen i en bunke.
2. Häll på vatten och olja och vispa tills jästen löst sig.
3. Vispa ner Fibrex, hirsflingor och fiberhusk. Låt stå i 10 minuter.
4. Blanda i sirap, salt och mjölmix. Arbeta degen kraftigt med degkrokar i ca 5 minuter.
5. Fördela degen i en smord bakform, ca 1,5 liter. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
6. Grädda i 200 graders ugnsvärme på näst nedersta falsen i ca 35 minuter. Låt brödet vila i formen i ca 5 minuter innan det stjälps upp på galler. Låt svalna under bakduk.