Leta i den här bloggen

torsdag 29 maj 2014

Glutenfria produkter från Ewalie

Jag har till min stora glädje fått hemskickat några glutenfria produkter från Ewalie som jag ska testa och skriva om här på bloggen. Ewalies produkter är naturligt glutenfria, ekologiska och hälsosamma. Det är råvarumixar som ska vara enkla och snabba att blanda ihop och grädda och de är helt utan onödiga tillsatser. Det känns jätteroligt och spännande att få prova produkterna, håll utkik på bloggen efter resultatet!

Chokladbiskvitårta

Chokladbiskvier är ett av mina favoritbakverk med sina härligt sega mandelbottnar och gudomligt goda smörkräm. Den här tårtan är ett festligt alternativ till chokladbiskvier, som dessutom går fortare och inte är lika pyssligt att göra. Receptet går självklart också att använda till vanliga chokladbiskvier.

Chokladbiskvitårta
Botten:
200 g mandelmassa
1 äggvita

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
1 äggula

Glasyr:
150 g mörk choklad
1 msk rapsolja

1. Riv mandelmassan och arbeta in äggvitan till en jämn smet.
2. Spritsa eller bred ut smeten till en botten, ca 22 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda bottnen mitt i ugnen i 175 grader tills den börjar få färg, ca 12 minuter. Låt svalna och lossa sedan från plåten.
4. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en fluffig kräm.
5. Bred smörkrämen över den kalla mandelbottnen. Ställ kallt en stund.
6. Smält chokladen till glasyren tillsammans med oljan. Låt svalna något och bred sedan chokladen över biskvitårtan. Låt stelna i kylskåp.



Flygande Jacob

Min version av den klassiska 80-talsrätten flygande Jacob innehåller förutom de vanliga ingredienserna även lök, curry och mango chutney. Ibland toppar jag också gratängen med lite knaperstekt bacon. Kombinationen kyckling, banan, curry, mango chutney och jordnötter är så otroligt god att jag skulle kunna äta den här rätten varje dag om jag fick. Vill man göra det enklare för sig kan man använda en färdiggrillad kyckling istället för kycklingfiléer. Min version är lite smalare än originalet med creme fraiche och matlagningsgrädde istället för vispgrädde, men minst lika god!

Min flygande Jacob
2 stora kycklingfiléer
1 gul lök
2 bananer 
1 tsk italiensk salladskrydda
1 krm svartpeppar
2 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
2 tsk curry
3/4 dl chilisås
1 msk mango chutney
1 dl salta jordnötter

1. Skala och hacka löken och skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i olja i en stekpanna. 
2. Lägg lök och kyckling i en smord ugnsfast form. Strö över italiensk salladskrydda och svartpeppar.
3. Halvera bananerna och skär dem på längden i större bitar. Fördela över kycklingen. 
4. Koka ihop grädde, creme fraiche, curry, chilisås och mango chutney. Häll såsen i formen. 
5. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Strö över jordnötter.

Servera med ris och sallad.

onsdag 21 maj 2014

Pannkaksfrukost

Jag har kommit in i en period då jag äter pannkakor till frukost mest hela tiden, minst två gånger i veckan i alla fall. Det är ju så gott! Tillbehören varierar jag mellan sylt och keso, banan och nutella och stekta äppelbitar med kanel och socker. Lite cane syrup ringlar jag också alltid över mina pannkakor. Här kommer mitt egenkomponerade pannkaksrecept med extra fibrer för att kompensera för de lite mindre nyttiga tillbehören ;)

Mina frukostpannkakor (1 portion)
1 ägg
1 dl mjölk
3 msk maizena
1 msk havremjöl
1 tsk psylliumfröskal
1/2 dl vatten
1 krm salt
1 tsk olja
Olja eller smör till stekpannan

1. Vispa ihop alla ingredienser. Låt svälla en stund i rumstemperatur.
2. Hetta upp lite matfett i en stekpanna och grädda tunna pannkakor på hög värme någon minut per sida tills de får fin färg.

Sotaren

Det här smakrika brödet påminner lite om kavring. Ta lite mindre brödkryddor om du vill ha ett mindre kryddigt bröd. Brödet går lätt och snabbt att baka och det håller sig mjukt och färskt i flera dagar. Nyponskalmjöl ger antioxidanter och fin färg.

Sotaren
4 dl (400 g) filmjölk
1/2 dl (70 g) mörk sirap
1 tsk (5 g) bikarbonat
2 msk (20 g) nyponskalmjöl
1 1/2 msk (13 g) psylliumfröskal
1 tsk (7 g) salt
1 msk (4 g) brödkryddor
2 dl (100 g) bovetemjöl
2 dl (60 g) sojamjöl

1. Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.
2. Häll smeten i en smord brödform. Strö över lite bovetemjöl.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 60 minuter.

tisdag 20 maj 2014

Glutenfri banoffeepaj

Banoffee är en söt och smarrig paj med bananer, kola och grädde på en kexbotten. En underbar kombination som är totalt oemotståndlig!

Glutenfri banoffeepaj
100 g smör
20 st glutenfria digestivekex
1 burk karamelliserad mjölk
2 bananer
3 dl vispgrädde
1 dubbeldaim

1. Smält smöret och blanda ihop med krossade digestivekex. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt i minst 10 minuter.
2. Bred ut den karamelliserade mjölken över kexbottnen.
3. Skiva bananerna och lägg skivorna ovanpå kolan.
4. Vispa grädden och bred den över bananerna.
5. Hacka daimen och strö ovanpå pajen.

måndag 19 maj 2014

Fiberfrallor med havregryn

Fiberrika frallor med tuggmotstånd, sötma och mustig smak. Om du inte har tid att vänta så länge på jäsningen går det bra att halvera jästiden genom att använda dubbla mängden jäst och fingervarm degvätska, dock blir smaken mer utvecklad om degen får jäsa länge. Frallorna håller sig mjuka och saftiga i flera dagar.

Fiberfrallor med havregryn (12 st)
20 g jäst
1 dl kall filmjölk
4 dl kallt vatten
1/4 dl rapsolja
1/2 tsk salt
1/2 dl mörk sirap
1 dl fibrex
1/2 dl pofiber
3 dl glutenfria havregryn
3 msk psylliumfröskal
ca 3/4 dl (45 g) bovetemjöl
ca 2/3 dl (40 g) sojamjöl

1. Vispa ihop alla ingredienser i en bunke till en jämn smet. 
2. Täck bunken med plast och låt degen vila i rumstemperatur i ca 2 timmar.
3. Klicka ut degen till runda frallor på plåtar med bakplåtspapper. 
4. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Tacopaj

En riktig fredagsfavorit som görs glutenfri genom att använda glutenfri mjölmix till pajdegen.

Tacopaj
Pajdeg:
3 1/2 dl ljus glutenfri mjölmix, tex Lailas blåa
150 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
400 g nötfärs
1 påse tacokrydda
1 1/2 dl vatten
1 burk majs
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
2 tomater
4 dl creme fraiche
2-3 dl riven ost

1. Blanda mjölmix och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord form. Nagga och ställ kallt i ca 30 minuter.
2. Förgrädda pajskalet i 200 graders ugnsvärme i ca 10 minuter.
3. Bryn nötfärsen i lite olja i en stekpanna. Tillsätt halva påsen med tacokrydda och vattnet. Låt puttra tills vattnet kokat in, ca 10 minuter. Blanda i majsen i tacofärsen.
4. Lägg blandningen i pajskalet.
5. Skär paprika och tomat i bitar och fördela över tacofärsen.
6. Blanda creme fraiche med resten av tacokryddan. Bred blandningen över pajen.
7. Strö över riven ost.
8. Grädda i 225 grader tills pajen fått fin färg, ca 20-25 minuter.

Servera med sallad och tacochips.

fredag 16 maj 2014

Glutenfria frukostfrallor

Ljusa fiberberikade frukostfrallor som smakar fantastiskt gott nybakta med smör och ditt favoritpålägg.

Frukostfrallor (10 st)
25 g jäst
2 dl mjölk
1 dl vatten
1 msk rapsolja
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 msk ljus sirap
1/2 dl fibrex
1/2 dl boveteflingor
2 1/2 dl ljus glutenfri mjölmix
Boveteflingor till garnering

1. Värm mjölk och vatten till 37 grader. 
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vätskan. 
3. Rör ner olja, fiberhusk, salt, sirap, fibrex och boveteflingor och låt svälla i 10 minuter.
4. Rör ner mjölmixen.
5. Klicka ut 10 frallor på en plåt med bakplåtspapper. Strö över boveteflingor.
6. Låt jäsa under bakduk i 90 minuter.
7. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 250 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

torsdag 15 maj 2014

Knäckig kladdkaka

Ljuvlig deluxevariant av kladdkaka med ett segt täcke av knäck som smälter ihop med kakan och gör den oemotståndlig. Jag har bytt ut vetemjölet mot rismjöl och potatismjöl för att göra kladdkakan glutenfri.

Knäckig kladdkaka
Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
3/4 dl rismjöl
1/2 dl sirap

Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
1 dl havregryn
3/4 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Smält smöret till chokladsmeten i en kastrull.
2. Rör ihop alla ingredienser till chokladsmeten, tillsätt det smälta smöret sist.
3. Häll smeten i en smord form, ca 22 cm i diameter, bröad med kokos.
4. Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.
5. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten i formen.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Låt svalna.

Pudra florsocker över kakan innan servering och servera med vispad grädde eller vaniljglass.

söndag 11 maj 2014

Grovt fröbröd

Ett riktigt grovt och gott bröd med mycket näring och fibrer. Nyponskalmjöl är en mjölsort som jag fastnat för på senare tid. Det är sött och syrligt och fullspäckat med antioxidanter och kalcium. Ett enda nypon ger hela dagsbehovet av C-vitamin! Mjölet ger även brödet en vacker färg och fungerar som ett bindemedel. Genom att ställa in vatten i ugnen får brödet en hård skorpa men blir mjukt och saftigt inuti.

Grovt fröbröd
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
3/4 dl mörk sirap
1 tsk salt
2 msk psylliumfröskal
1 msk nyponskalmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 dl majsmjöl
3 dl rismjöl

1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Rör ner övriga ingredienser och arbeta degen i några minuter.
2. Häll degen i en smord brödform.
3. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
4. Värm upp ugnen till 250 grader. Sätt in brödet på galler i nedre delen av ugnen och ställ samtidigt in en liten skål med kallt vatten nederst i ugnen.
5. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i 1 timme.

lördag 10 maj 2014

Schwarzwaldtårta

Till min 29:e födelsedag gjorde jag för första gången en schwarzwaldtårta som är en naturligt glutenfri tårtklassiker. Det tyska originalet består av chokladbottnar och är smaksatt med körsbärsbrännvin och garneras med körsbär, men den svenska varianten är mildare och består av grädde, choklad och nötmarängbottnar. Jag twistade till min tårta lite med banan och vaniljkräm och kan konstatera att min tidigare tårtfavorit prinsesstårtan fått en stark konkurrent.

Schwarzwaldtårta
Bottnar:
4 äggvitor
2 dl florsocker
1 dl strösocker
200 g hasselnötter
50 g mörk choklad

Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 dl vaniljkräm
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kakao
2 bananer

Garnering:
175 g mörk choklad
1/2 msk rapsolja

1. Mal hasselnötterna fint i en mandelkvarn.
2. Vispa äggvitorna hårt med elvisp. Tillsätt strö- och florsocker och vispa till en vit och fluffig smet.
3. Rör försiktigt ner de malda nötterna i marängsmeten.
4. Rita upp tre rundlar, ca 20 cm i diameter, på bakplåtspapper. Använd t ex en tallrik eller skål som mått.
5. Bred ut smeten jämnt i rundlarna.
6. Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 20-25 minuter. Lossa bottnarna försiktigt och låt svalna.
7. Smält 50 g choklad och pensla två av bottnarna på ovansidan med chokladen. Låt stelna.
8. Smält 150 g av chokladen till garneringen tillsammans med oljan. Grovhacka resten av chokladen. Bred ut den smälta chokladen i ett tunt lager på ett bakplåtspapper och låt den nästan stelna. Skär ut kvadratiska bitar med en vass kniv och låt stelna i kylen.
8. Vispa grädden. Skiva den ena bananen och mosa den andra. Blanda en fjärdedel av grädden med vaniljkrämen och en fjärdedel med vaniljsocker, kakao och den mosade bananen.
9. Lägg ihop bottnarna med ett lager av vaniljkrämsgrädden och ett lager av banangrädden mellan bottnarna med smält choklad och lägg bottnen utan choklad överst. Lägg bananskivorna mellan gräddlagren i mellanlagret på tårtan.
10. Bred grädde över hela tårtan. Spara lite av grädden och spritsa den på tårtan. Garnera med chokladrutorna och den hackade chokladen.

Källarfranska

Äkta källarfranska ska jäsas i en källare, men eftersom jag inte har någon fick mina jäsa i köket och jag tror att det fungerade lika bra. Goda, saftiga och lite sega blev de i alla fall, precis som de ska vara.

Källarfranska (8 st)
20 g jäst
500 g vatten
10 g honung
1 tsk salt
10 g pofiber
10 g fiberhusk
50 g majsmjöl
100 g bovetemjöl
150 g rismjöl

1. Vispa ihop alla ingredienser till en slät deg med en vanlig visp i en bunke. 
2. Låt degen vila i bunken övertäckt med plast i 1,5 timme. 
3. Häll ut degen på ett bakbord mjölat med rismjöl. Smörj in händerna med rapsolja och platta ut degen till en rektangel, ca 40x20 cm. Vik degen dubbel på längden och dela den i 8 bitar med hjälp av en  degskrapa eller kniv.
4. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite rismjöl.
5. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 20 minuter. Låt bröden svalna innan du äter dem.

torsdag 8 maj 2014

Gräddfilslimpa

Jag hade lite gräddfil i kylen som jag inte visste vad jag skulle göra med, så jag tänkte att det nog går att använda istället för filmjölk i bröd. Sagt och gjort, jag rörde ihop den med lite sirap, lingonsylt och olika mjölsorter och skjutsade in i ugnen. Ut kom ett fantastiskt gott, mjukt och saftigt bröd som nästan smakade mer fikabröd än matbröd. Gott med smör och ost på eller bara som det är.

Gräddfilslimpa
4 dl gräddfil
1/2 dl mörk sirap
1 msk lingonsylt
1 msk fiberhusk
1 dl linfrön
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 dl fibrex
1 1/2 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1/2 dl rismjöl

1. Rör ihop alla ingredienser i en bunke till en jämn smet.
2. Häll smeten i en smord brödform.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 50 minuter.

Daimcheesecake

Daimglass och cheesecake är två favoritdesserter och varför välja när man kan få båda samtidigt? Jag testade att göra en kombination och det blev nog faktiskt nästan dubbelt så gott. Den syrliga färskosten går så bra ihop men den lena gräddsmaken och de krispigt söta daimbitarna. Jag gjorde den här cheesecaken utan botten, eftersom jag inte hade tillräckligt många glutenfria digestivekex hemma, men vill man så kan man lägga krossade digestivekex i formen innan man häller på glassmeten.

Daimcheesecake
3 äggulor
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver
1 msk vit sirap
200 g cream cheese
4 dl vispgrädde
3 äggvitor
2 dubbeldaim

1. Rör ihop äggulor, socker, vaniljsocker, vaniljpulver, sirap och cream cheese i en bunke.
2. Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum.
3. Vispa grädden fluffig så att den bildar toppar, men var försiktig så att den inte blir för hård.
4. Hacka daimen.
5. Rör försiktigt ihop alla ingredienser och häll smeten i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i frysen i minst 4 timmar. Ta fram cheesecaken 20-30 minuter innan servering.

onsdag 7 maj 2014

Kycklinggratäng à la Anneli

Den här egenkomponerade kycklinggratängen innehåller allt gott man kan tänka sig i smakväg. Mango chutney ger härlig sötma, bacon ger sälta, balsamvinäger syra, chilisås hetta och så lite andra favoritkryddor och len grädde som balanserar upp det hela. Måtten är ungefärliga, smaka av för att hitta den balans som passar dina smaklökar och chansen är stor att du får en ny favoriträtt!

Kycklinggratäng à la Anneli (4 portioner)
3 kycklingfiléer
1 paket bacon
1 gul lök
6 stora champinjoner
4 soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl mango chutney
2 msk kycklingfond
1 msk balsamvinäger
2 msk chilisås
2 tsk soja
1 tsk honungsdijonsenap
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver

1. Skär kycklingfiléerna i bitar. Strimla baconet, hacka löken och skär champinjonerna i bitar. Bryn i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en smord gratängform.
2. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och fördela dem över kycklingen.
3. Blanda ihop övriga ingredienser till såsen och häll den över blandningen i gratängformen.
4. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader ca 20 minuter.

Servera med ris och sallad.

tisdag 6 maj 2014

Tekakor med boveteflingor

Naturligt glutenfria tekakor med mycket fibrer. De håller sig saftiga i flera dagar och smakar underbart gott.

Tekakor med boveteflingor (10 st)
12 g jäst
1 dl mjölk
3 dl vatten
1 msk fiberhusk
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
1/2 tsk salt
1 dl fibrex
1 dl boveteflingor
2 msk krossade linfrön
2 1/2 dl rismjöl

1. Värm vätskan till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vätskan.
2. Tillsätt fiberhusk, rör om och låt svälla i 10 minuter.
3. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen ordentligt i maskin eller med elvispens degkrokar i minst 5 minuter.
4. Låt degen vila under bakduk i ca 20 minuter.
5. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Platta till och strö över boveteflingor.
6. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
7. Grädda i 225 grader i 10-15 minuter.

måndag 5 maj 2014

Vaniljglass

Hemmagjord vaniljglass smakar verkligen mycket godare än köpt och så enkel som den är att göra så ska jag från och med nu se till att jag alltid har en låda i frysen. Hemligheten för den goda smaken är att använda rent vaniljpulver och inte vaniljsocker och den vita sirapen gör att det inte bildas iskristaller i glassen.

Vaniljglass
2 ägg
1/2 dl florsocker
2 msk strösocker
1 msk vit sirap
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde

1. Separera äggen och lägg vitorna i en liten bunke och gulorna i en större bunke.
2. Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum.
3. Blanda ner florsocker, strösocker, sirap och vaniljpulver i bunken med äggulorna. Vispa pösigt med elvispen.
4. Vispa grädden fast och blanda ner den i bunken med äggulesmeten.
5. Vänd ner äggviteskummet och blanda försiktigt till en jämn smet.
6. Häll smeten i en form eller plastlåda som rymmer minst 1 1/2 liter.
7. Frys i minst 4 timmar.

Min favorit är att äta glassen med varm kolasås och hackad daim, för extra lyx lägger jag också till banan och maränger. Mitt bästa recept på kolasås hittar du här.

Vilka är dina favorittillbehör till vaniljglass?

Jordgubbslimpa

Här om dagen ville jag baka ett snabbt bröd och då är ju filmjölksbröd perfekt eftersom det inte behöver jäsa. Jag hade bara jordgubbsfil hemma så det fick bli ett litet experiment. Jag kombinerade filen med mycket fibrer, nötter och frön. Resultatet blev en saftig och mycket god limpa som jag gärna bakar igen. Brödet smakade inte så mycket jordgubbe utan filen bidrog bara till en söt och god smak.

Jordgubbslimpa
3 1/2 dl jordgubbsfil
1 tsk flytande honung
1 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
1 dl fibrex
1 dl krossat bovete
1/2 dl hasselnötter
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 dl majsmjöl
2 dl glutenfri mjölmix
Sesamfrön

1. Rör ihop alla ingredienser i en bunke.
2. Häll smeten i en smord brödform. Strö över sesamfrön.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 50 minuter.

Kolasås

Hemmagjord kolasås är så mycket godare än köpt och så slipper man onödiga tillsatser. Det godaste tycker jag är att servera kolasåsen lite varm till vaniljglass. Recept på hemmagjord vaniljglass hittar du här.

Kolasås (4 portioner)
2 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
1 tsk smör

1. Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. 
2. Koka upp och låt småkoka tills såsen tjocknar, ca 20 minuter. Rör om då och då. 
3. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret.
Servera varm och lite rinnande eller låt svalna en stund om du vill ha en tjockare kolasås.

fredag 2 maj 2014

Fröflarn

Spröda och goda flarn utan vare sig smör eller mjöl. De har en god nötsmak och känns nyttiga trots att de innehåller socker. Passar perfekt som tillbehör till glass.

Fröflarn (ca 16 st)
1 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
1 ägg
1 dl strösocker

1. Mal fröerna i en mandelkvarn.
2. Blanda ihop med ägg och socker till en smet.
3. Spritsa eller klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i 175 grader 8-10 minuter.

Fläskfilégryta med rosépeppar

Mycket god fläskfilérätt med en underbart god sås. Jag gillar rosépeppar som är smakrik utan att vara för stark.

Fläskfilégryta med rosépeppar (4 portioner)
600 g fläskfilé
8 champinjoner
1 gul lök
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1 tsk kinesisk soja
3 dl vispgrädde
1 msk rosépeppar
Salt och svartpeppar

1. Skär fläskfilén och champinjonerna i bitar. Hacka löken. Bryn alltsammans i smör i en stekpanna. Salta och peppra.
2. Häll på vatten, kalvfond, tomatpuré, soja och grädde. Koka upp och låt puttra utan lock i 5-10 minuter.
3. Krossa rosépepparkornen och rör ner dem i såsen.
4. Smaka av och krydda eventuellt med mer rosépeppar, salt och svartpeppar.

Servera med ugnsbakade rotfrukter eller ris och en god sallad.

torsdag 1 maj 2014

Fröfrallor

Härligt luftiga frallor med mineralrika frön. Smaken är mild och lite nötig. Tack vare fiberhusken håller sig frallorna saftiga och goda i flera dagar.

Fröfrallor (18 st)
25 g jäst
750 g vatten, 37 grader
25 g fiberhusk
30 g pumpakärnor
30 g solroskärnor
15 g linfrön
1 tsk salt
17 g pofiber
120 g bovetemjöl
60 g majsmjöl
20 g sojamjöl

1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke.
2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda ordentligt. Degen ska vara lite lös och geléaktig.
3. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt vila i minst en timme. 
4. Klicka ut degen till frallor på plåtar med bakplåtspapper. Strö lite flingsalt över.
5. Låt frallorna vila på plåtarna i minst 30 minuter.
6. Grädda mitt i ugnen i 200 grader 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.