Leta i den här bloggen

tisdag 29 april 2014

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies är enkelt att baka och smakar fantastiskt. Det här receptet med jordnötter, mörk choklad och tranbär är en favorit!

Chocolate chip cookies (36 st)
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl jordnötssmör
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk flingsalt
3 1/2 dl glutenfria havregryn
2 msk maizena
1 dl salta jordnötter
1/2 dl torkade tranbär
100 g grovhackad mörk choklad

1. Rör ihop smör, farinsocker, strösocker, vaniljsocker och jordnötssmör.
2. Tillsätt ägget och rör ordentligt.
3. Blanda i de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet.
4. Rulla till bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Kakorna flyter ut så lägg dem inte för tätt.
5. Grädda i 175 grader i ca 12 minuter.

måndag 28 april 2014

Naturligt glutenfria scones

Det här receptet på scones är taget ur bakboken "Nytt bröd - baka gott utan gluten" av Jessica Frej och Maria Blohm. Boken fick jag av mamma i födelsedagspresent och där finns massor med lockande recept som jag längtar efter att få baka. Sconesen var lättbakade och blev jättegoda.

Naturligt glutenfria scones (6 st)
60 g sojamjöl
60 g rismjöl
4 g psylliumfröskal
1 tsk råsocker
1 tsk bakpulver
1/2 krm salt
40 g smör
250 g mjölk

1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
2. Tillsätt smöret och finfördela det i mjölblandningen.
3. Rör i mjölken.
4. Låt degen stå och dra i 15 minuter.
5. Klicka ut till 6 stycken scones på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.

Servera nybakade och varma med smör, ost och marmelad.

Pasta med kräftstjärtar

En fräsch och god pastarätt med kräftstjärtar som går snabbt att laga till.

Pasta med kräftstjärtar (3-4 portioner)
3-4 portioner glutenfri pasta
10 cm purjolök
6 champinjoner
1/2 tsk curry
salt och svartpeppar
1 burk majs
ca 8 broccolibuketter
2 dl vatten
2 msk chilisås
3 dl creme fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
3 msk kräftspad
1 burk kräftstjärtar (170 g avrunnen vikt)
1 msk hackad dill
8 cocktailtomater

1. Koka pastan under tiden som du gör såsen så att den blir klar ungefär samtidigt.
2. Strimla purjolöken och skär champinjonerna i bitar.
3. Stek lök och svamp i olja i en stekpanna. Krydda med curry, salt och peppar.
4. Tillsätt broccolibuketter och majs. Häll på vatten och låt koka in.
5. Tillsätt chilisås, creme fraiche, vinäger och kräftspad. Låt koka några minuter och smaka av.
6. Blanda till sist ner kräftstjärtar, dill och cocktailtomater. Låt allt bli varmt.
7. Blanda såsen med pastan och servera genast.

Naturligt glutenfria kolakakor

Kolakakor är en av mina favoritkakor. Jag testade att göra en glutenfri variant med naturligt glutenfritt mjöl och stärkelse; potatismjöl och maizena. Smaken blev god, det enda minuset var att de blev knapriga och inte så sega som jag vill ha dem. Men knaprigt är gott det också och kolasmaken var precis som den skulle. Nästa gång testar jag nog att ersätta mjölet med glutenfri mix, då tror jag att kakorna blir segare.

Glutenfria kolakakor (ca 30 st)
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl potatismjöl
1 dl maizena

1. Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med strösocker, vaniljsocker och sirap.
2. Blanda bakpulver, potatismjöl och maizena och rör ner det i smörblandningen.
3. Blanda snabbt ihop till en deg.
4. Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
5. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.
6. Skär i sneda bitar och låt svalna.

söndag 27 april 2014

Muffins

Det här receptet på härliga muffins är hämtat från boken "Friendly bread", en mycket inspirerande och användbar bakbok som jag fick i födelsedagspresent. Jag uteslöt kardemumman och gjorde vanliga muffins utan smaksättning men strödde lite råsocker och kanel på toppen. Det är ett bra grundrecept som går att variera på många olika sätt, tillsätt t ex blåbär, hallon, äpple, rivet citronskal eller hackad choklad.

Muffins (ca 12 små eller 8 stora)
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 msk psylliumfröskal
1 dl rismjöl
1/2 dl maizena
1/2 dl mandelmjöl
1 tsk grovmalen kardemumma
75 g smör
2 ägg

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Smält smöret och blanda ner det och äggen i de torra ingredienserna. Rör snabbt ihop till en smet.
3. Klicka ut smeten i muffinsformar. Strö eventuellt över lite råsocker och kanel eller kardemumma.
4. Grädda i 180 grader till fin färg, 15-20 minuter.

Enklaste mandelmassetårtan

Den här glutenfria tårtan med mandelmassa bjöd mamma på i påskas. Hon uteslöt konjaken i smeten och serverade tårtan med vispad grädde och bär. Supergott!

Enklaste mandelmassetårtan
300 g mandelmassa
3 ägg
2 msk konjak
50 g mörk choklad
50 g skållad mandel

1. Riv mandelmassan och blanda med de hela äggen till en jämn smet.
2. Hacka chokladen och mandeln grovt och blanda ner det i smeten.
3. Smaka av med konjak.
4. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ha bakplåtspapper i botten.
5. Grädda i 175 grader ca 30-35 minuter. Låt svalna.

fredag 25 april 2014

Långjäst bröd med majsmjöl

Genom att använda kall degvätska och låta degen jäsa länge utvecklas smakerna och brödet blir saftigt, hållbart och får en nästan surdegsliknande smak. Här använde jag majsmjöl som ger en fin gulaktig färg och en smak som jag gillar.

Långjäst bröd med majsmjöl
12 g jäst
4 dl kallt vatten
1/2 msk fiberhusk
1 msk olja
1 tsk salt
1/2 dl fibrex
1/2 dl pofiber
1 1/2 dl majsmjöl
5 dl ljus glutenfri mjölmix
Solroskärnor

1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke.
2. Rör ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i 5 minuter.
4. Häll den lösa degen i en smord brödform. Strö över solroskärnor.
5. Täck formen med plast och låt jäsa i rumstemperatur i minst 3 timmar eller i kylskåp över natten. 
6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader i 40 minuter. Täck med aluminiumfolie om brödet börjar få för mycket färg. Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 22 april 2014

Påsken 2014

Påsken firades hemma i Dalarna med alla mina nära och kära. I matväg bjöds det på alla möjliga godsaker och allt var glutenfritt för min skull. Påskbuffé, påskkyckling och självklart påskägg; både riktiga "hemvärpta" av hönorna på gården och påskägg med mumsigt godis. Vädret var underbart och inbjöd även till grillpremiär med lammkotletter. Behöver jag säga att påskhelgen var fullkomligt fantastisk? Tack så mycket Sofia och Jerker, pappa och Bitta, mamma och Lars för all god mat och en underbar påsk!


onsdag 16 april 2014

Plockmat

På helgen är det mysigt att duka fram lite av varje och sitta och plocka och äta länge. Min favoritplockmat är ostar, korvar, lufttorkade skinkor, kronärtskockshjärtan, oliver, räkor och frukt och grönt som melon, päron, tomat och paprika. Baguette är också ett måste tycker jag, ett bra glutenfritt recept hittar du här.

Vad brukar du äta som plockmat? Lämna gärna tips och kommentarer!

söndag 13 april 2014

Smörgåstårta med tonfiskfyllning

En smörgåstårta passar i alla lägen. Den är perfekt bjudmat på fest men passar även utmärkt för att pigga upp och göra en vanlig vardag lite festligare. Har man bara alla ingredienser hemma går det snabbt att slänga ihop en god smörgåstårta. Det fina är ju också att man kan använda lite av varje av det som finns i kylen, alltid finns det något hemma som passar till fyllning och garnering.

Till den här tårtan gjorde jag ett lager med tonfiskfyllning och ett med leverpastej, det är en så god kombination tycker jag. Lägg gärna ihop tårtan kvällen innan eller åtminstone några timmar innan den ska ätas så blir den saftig och god.

Smörgåstårta med tonfiskfyllning
Glutenfri smörgåstårtbotten (recept finns här)
Mjölk till pensling

Fyllning 1:
1 burk tonfisk i vatten
1 hårdkokt ägg, hackat
1/2 dl hackad purjolök
3/4 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 msk dijonsenap
Salt och svartpeppar
Finhackad dill

Fyllning 2:
100 g bredbar leverpastej
1 msk bostongurka
2 msk mjölk

Topping:
1/3 av fyllning 1
100 g cream cheese
1 dl creme fraiche

Garnering:
Räkor, salladsblad, cocktailtomater, gurka, oliver, syltlök

1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningarna i två skålar. Smaka av.
2. Skär bort eventuella hårda kanter på tårtbottnen. Placera en botten på ett tårtfat och pensla den med mjölk. Bred på 2/3 av fyllning 1.
3. Lägg på nästa brödbotten och pensla med mjölk. Bred på fyllning 2. Täck med den sista bottnen.
4. Blanda ihop ingredienserna till toppingen och bred ut den runt kanterna och ovanpå tårtan. Täck med plastfolie och låt stå kallt och gotta till sig i några timmar.
5. Garnera.



Smörgåstårtbotten

Ett riktigt bra recept på en glutenfri botten till smörgåstårta. Recept på en god smörgåstårta hittar du här.

Glutenfri smörgåstårtbotten
50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1/2 dl olja
1 dl pofiber
2 tsk strösocker
1 tsk salt
ca 8 1/2 dl glutenfri mjölmix

1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. 
2. Blanda ner olja och pofiber. Låt stå i 10 minuter.
3. Tillsätt socker, salt och mjölmix. Arbeta degen väl. 
4. Låt jäsa i bunken under bakduk i 40 minuter.
5. Häll den lösa degen i en smord rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
6. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter.
7. Pensla brödet med vatten. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Pensla brödet igen med vatten direkt efter gräddningen. Låt svalna i bakduk.
8. Skär eventuellt bort hårda kanter och dela brödet i tre bottnar.

Sötsalta jordnötskakor

För ett kakmonster som jag som även älskar jordnötssmör är de här kakorna rena drömmen. Len jordnötssmak med en touch av salt gör kakorna oemotståndliga.

Sötsalta jordnötskakor
100 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl jordnötssmör
1 ägg
2 1/2 dl glutenfri mjölmix
(jag använde Leilas gula)
1 tsk bakpulver
en nypa flingsalt
1/2 dl grovhackade jordnötter

1. Rör ihop smör och socker.
2. Blanda i jordnötssmör och ägg och rör ordentligt.
3. Tillsätt mjölmix, bakpulver, flingsalt och jordnötter och blanda till en deg.
4. Rulla små bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
5. Grädda i 200 grader i 8-10 minuter.

onsdag 9 april 2014

Baguetter

Att baka glutenfria baguetter trodde jag skulle bli svårt eftersom glutenfri deg ofta blir lös och lite svår att forma. Men som tur är har jag en baguetteplåt och kunde lösa problemet genom att klicka ut degen direkt på plåten. Det går säkert att klicka ut den på en vanlig plåt också, men formen blir bättre med en baguetteplåt. Genom att klicka ut degen slipper man också kladdiga händer och bakbord och spar tid. Baguetterna blev dessutom luftiga och goda och smakar precis som vanliga baguetter!

Baguetter (4 st)
25 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 msk fiberhusk
2 msk olja
1 1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
2 dl (110 g) grov glutenfri mjölmix
5 dl (300 g) ljus glutenfri mjölmix

1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet och fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
3. Blanda ner resterande ingredienser och arbeta den lösa degen med degkrokar i minst 5 minuter.
4. Låt degen vila i bunken ca 10 minuter.
5. Klicka ut den lösa degen till fyra baguetter på en baguetteplåt eller vanlig plåt med bakplåtspapper.
6. Lägg ett bakplåtspapper över baguetterna och därefter en bakduk över (för att bakduken inte ska bli kladdig av degen) och låt jäsa i 45-60 minuter.
7. Sätt in baguetterna i 250 graders ugnsvärme och grädda i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 10-15 minuter, tills baguetterna känns färdiga. Ta ut och låt svalna på galler, utan bakduk för att få en frasig skorpa.


tisdag 8 april 2014

Tekakor med havre- och bovetemjöl

Otroligt goda tekakor som är så mjuka och saftiga att de nästan smälter i munnen. Enkla är de att baka också, eftersom den lösa smeten klickas ut direkt på plåten. Minimalt med arbete och disk men lite längre jästid. Att väga ingredienserna när man bakar ger ett mer exakt resultat och är speciellt viktigt när man bakar glutenfritt, eftersom glutenfria mjöler packar sig lättare och dammar mer än vanligt mjöl.

Tekakor med havre- och bovetemjöl (12 st)
12 g jäst
500 g mjölk
20 g olja
20 g ljus sirap
1 tsk salt
1 msk fiberhusk
17 g pofiber
100 g havremjöl
100 g bovetemjöl
50 g rismjöl

1. Lös upp jästen i den kalla mjölken i en bunke.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ordentligt. Degen ska vara väldigt lös, ungefär som en våffelsmet.
3. Täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i 2-3 timmar.
4. Klicka ut den lösa degen på en plåt med bakplåtspapper.
5. Låt vila på plåten i 30 minuter.
6. Grädda i 200 grader 15-20 minuter.

Budapestrulle

Budapest är en favoritbakelse som är naturligt glutenfri. Härlig nötmaräng med grädde och mandariner kan aldrig bli fel. En festlig bakelse som är enkel att göra och smakar precis som på konditori.

Budapestrulle
5 äggvitor (150 g)
2 1/2 dl strösocker
5 msk (45 g) marsanpulver
85 g finhackade hasselnötter
3 dl vispgrädde
1 burk konserverade mandarinklyftor

1. Vispa äggvitorna till hårt skum.
2. Tillsätt sockret lite i taget under vispning.
3. Blanda de hackade nötterna med marsanpulvret och vänd försiktigt ner det i marängsmeten.
4. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter.
6. Flytta över kakan med bakplåtspappret kvar på ett galler och låt svalna.
7. Stjälp försiktigt upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra loss papperet ovanpå.
8. Vispa grädden till fyllningen och bred ut den på kakan.
9. Låt mandarinklyftorna rinna av ordentligt och fördela dem ovanpå grädden.
10. Rulla försiktigt ihop tårtan.

måndag 7 april 2014

Knäckig äppelpaj med flingsalt

Favoritpaj med äpplen under ett knäckigt täcke. En lättbakad och himmelskt god paj, där flingsalt ger en förvånansvärt god brytning till det söta.

Knäckig äppelpaj med flingsalt
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
2-3 stora äpplen
2 tsk kanel 
1 msk råsocker
1/2 tsk flingsalt

1. Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite.
2. Skär under tiden äpplena i klyftor och lägg dem i en smord pajform. Strö över kanel, socker och flingsalt.
3. Rör ner socker, ägg, mjölmix och bakpulver i kastrullen med smöret och blanda till en smet.
4. Bred eller klicka ut smeten över äpplena i pajformen.
5. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter, tills pajen fått en knäckig och fin yta.

Servera med vaniljvisp eller glass.

tisdag 1 april 2014

Fruktfrukost

Det sägs att frukosten är dagens viktigaste mål och jag håller fullständigt med. Jag älskar frukost och tar mig alltid tid att sitta länge och njuta. På helgerna lyxar vi ibland med ägg, bacon och pannkakor eller våfflor och självklart alltid nybakat bröd, numera glutenfritt förstås. 

På vardagsmorgnarna brukar jag variera mellan havregrynsgröt och min nya favorit fruktsallad. Det brukar vanligtvis också slinka ner några glutenfria smörgåsar. 

Fruktsalladen gör jag oftast på banan, äpple, apelsin och päron som jag skär i bitar och blandar med lite yoghurt, så att det blir så där härligt krämigt. Sedan toppar jag med russin, solroskärnor, pumpafrön, linfrön och sist men inte minst strör jag över ingefära och kanel. En supergod kickstart på dagen!