Leta i den här bloggen

måndag 31 mars 2014

Syrligt solrosbröd

Att använda filmjölk i degvätskan ger en fyllig och lätt syrlig smak som jag gillar. Fibrex och solrosfrön ger fibrer, mineraler, vitaminer och inte minst lite tuggmotstånd och god smak.

Syrligt solrosbröd
25 g jäst
2 dl filmjölk
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl fibrex
1 dl solrosfrön
1 dl majsmjöl
4 dl glutenfri mjölmix

1. Värm filmjölk och vatten till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vätskan.
3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen i maskin eller med elvisp i minst 5 minuter.
4. Häll den lösa degen i en smord brödform. Jämna till degen och strö över solrosfrön.
5. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 60 minuter.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.

söndag 30 mars 2014

Fiskgratäng med hummersås

En enkel men lite lyxigare fiskrätt med god hummersmak, lika uppskattad till vardags som till fest.

Fiskgratäng med hummersås
400 g torskfilé eller annan vit fisk
5 cm purjolök
3 msk hummerfond
1 dl vatten
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 tsk dijonsenap
1 msk finhackad dill

1. Skär fisken i bitar och lägg i en ugnsfast form.
2. Strimla purjolöken och strö den över fisken.
3. Koka ihop fond, vatten, grädde, creme fraiche, dijonsenap och dill i en kastrull. Häll såsen över fisken.
4. Tillaga i ugnen i 200 grader tills fisken är klar, ca 30 minuter.
Servera med pressad potatis och grönsaker.

lördag 29 mars 2014

Fiberrika frukostfrallor

Fiberrika frallor med mustig smak av bovete. Goda att äta till frukost med kalkon eller leverpastej och gurka. Tyvärr ser glutenfritt bröd ofta lite trist ut, eftersom det har svårt att få färg under gräddning. De här frallorna får åtminstone ett snyggt krackelerat utseende.

Fiberrika frukostfrallor
25 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
1/2 dl olja
2 msk ljus sirap
1/2 tsk salt
1 1/2 dl pofiber
1 dl bovetemjöl
1 dl rismjöl
2 1/2 dl grov mjölmix
1 dl fin mjölmix

1. Smula jästen i en bunke. Lös upp den i lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser.
3. Arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter.
4. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5. Ta upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Rulla runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem en aning.
6. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
7. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

torsdag 27 mars 2014

Formfranska

Ett gott, stort och luftigt bröd bakat på Finax glutenfria mjölmixer. Brödet får en hård skorpa men blir härligt mjukt inuti. Skiva gärna upp brödet och frys in det som inte går åt samma dag, det är perfekt att ta fram och tina i brödrosten.

Glutenfri formfranska
25 g jäst
1 dl mjölk
3 dl vatten
1/2 msk fiberhusk
1 msk olja
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
1/2 dl (9 g) pofiber
2 dl (110 g) Finax grov mjölmix
3 dl (180 g) Finax ljus mjölmix

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och blanda ut jästen i vätskan.
3. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
4. Tillsätt resterande ingredienser och vispa kraftigt i minst 5 minuter.
5. Häll den lösa degen i en smord bakform. Täck med bakhandduk och låt jäsa i 40 minuter.
6. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

onsdag 26 mars 2014

Glutenfria våfflor med maizena

Otroligt goda och perfekt frasiga glutenfria våfflor. Jag är så glad att jag kan äta goda våfflor även som glutenintolerant. Varför bara äta våfflor på våffeldagen, nu har jag fått mersmak och våffeljärnet kommer att gå varmt här hemma framöver!

Våfflor med maizena (8 st)
3 dl (165 g) maizena
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
2 msk rapsolja

1. Blanda maizena, bakpulver och salt i en bunke.
2. Tillsätt 2 dl mjölk och vispa ihop till en jämn smet.
3. Knäck i äggen och vispa slätt. Tillsätt resten av mjölken och oljan och vispa ihop ordentligt.
4. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med matfett och häll på ca 1/2 dl smet till varje våffla. Grädda till frasiga och fina våfflor. Rör om i smeten mellan varje våffla för att förhindra att maizenan sjunker till botten.

Frasvåfflor med glutenfri mjölmix

Första våffeldagen som glutenintolerant innebar att jag fick prova nya våffelrecept. Eftersom jag älskar våfflor vågade jag inte chansa utan gjorde två olika våffelsmeter, ifall någon skulle bli mindre lyckad. Som tur var blev båda goda och jag tryckte med lätthet i mig 10 våfflor..

Det är svårt att säga vilka våfflor som blev bäst. De här våfflorna med glutenfri mjölmix blev lite frasigare och tunnare än de med maizena som du hittar här. Båda sorterna smakade som våfflor ska smaka, men om jag måste välja så får nog maizenavåfflorna lite högre betyg.

Frasvåfflor med glutenfri mjölmix (10 st)
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
2 dl vatten
180 g (3 dl) ljus mjölmix (t ex Finax röda)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker

1. Smält matfettet och tillsätt mjölk och vatten. Låt svalna.
2. Blanda mjölmix, bakpulver, salt och socker i en bunke.
3. Vispa ner vätskan och låt smeten dra i ca 10 minuter.
4. Hetta upp våffeljärnet och pensla med matfett. Grädda. Håll våfflorna varma på galler i ugnen, så behåller de sin frasighet.

måndag 24 mars 2014

Fröknäcke

Ett knäckebröd som kräver minimalt med arbete, det är bara att blanda ihop ingredienserna, platta ut på en plåt och grädda. Att det dessutom blir otroligt gott och innehåller nyttiga frön är en stor bonus!

Fröknäcke
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
50 g kokosfett
2 1/2 dl vatten
Flingsalt

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 
2. Smält kokosfettet i en kastrull. Häll på vattnet och låt det koka upp. 
3. Häll vätskan över fröblandningen i bunken och blanda ordentligt.
4. Låt svälla i 10 minuter.
5. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och bred ut den tunt med en spatel eller stekspade så att den täcker nästan hela plåten. 
6. Strö över lite flingsalt.
7. Grädda i 150 grader i 45 minuter. Stäng av ugnen och öppna luckan lite på glänt. Låt knäcket stå i ugnen tills det torkat helt. Bryt i bitar. Om du vill ha jämna bitar kan du ta ut knäcket efter 20 minuter och sporra eller skära i bitar och sedan sätta in det i ugnen igen och grädda färdigt. 

Snabb morotslimpa

Filmjölksbröd är praktiskt när man inte har så mycket tid men ändå vill njuta av nybakat bröd. Det är bara att röra ihop alla ingredienser och låta ugnen göra jobbet. Riven morot ger sötma och saftighet till brödet och pumpakärnor och bovetemjöl ger en nötig och god smak.

Snabb morotslimpa
3 1/2 dl filmjölk
1 msk flytande honung
1 tsk olivolja
1/2 msk fiberhusk
2 msk hela linfrön
1 dl rena havregryn
1 dl fibrex
1/2 dl pofiber
1 stor morot
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1/2 dl pumpakärnor
1 dl bovetemjöl
2 dl rismjöl
Sesamfrön

1. Rör ihop filmjölk, honung, olivolja, fiberhusk, linfrön, havregryn, fibrex och pofiber.
2. Låt smeten stå och svälla medan du skalar och river moroten.
3. Tillsätt den rivna moroten, salt, bikarbonat, pumpakärnor, bovetemjöl och rismjöl. Rör till en jämn smet.
4. Häll smeten i en smord brödform. Släta till ytan och strö över sesamfrön.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 60 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 18 mars 2014

Hemmagjorda hamburgare

Även om vissa snabbmatsrestauranger har hamburgare med glutenfritt bröd har jag hört att man ändå inte kan lita på att de är helt glutenfria, därför har jag inte vågat testa. Men vad gör det när det är så mycket godare med hemmagjorda hamburgare och dessutom mycket nyttigare.

Här hemma brukar jag stå för hamburgerbröden och Erik fixar färsen, en lyckad uppdelning eftersom jag älskar att baka och Erik gör världens saftigaste och godaste hamburgare. Hemligheten för saftiga burgare är att använda blandfärs och att arbeta färsen så lite som möjligt.

Hamburgare (4 st)
400 g blandfärs
Salt och peppar

1. Forma färsen försiktigt till fyra hamburgare, salta och peppra.
2. Stek i olja några minuter på varje sida.

Recept på mina goda glutenfria hamburgerbröd hittar du här.

Värm hamburgerbröden och lägg ihop hamburgarna med valfria tillbehör, t ex isbergssallad, tomat, stekta lökringar, smörgåsgurka, dressing, senap och ketchup. Servera med coleslaw.

Coleslaw

God och krämig vitkålssallad som passar till det mesta, men är speciellt gott till grillat kött, pulled pork och hamburgare.

Coleslaw
1 litet vitkålshuvud (ca 7 dl strimlad vitkål)
2 morötter
2 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche
1 dl majonnäs
2 msk dijonsenap (gärna med honung)
ev. 1 tsk vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar

1. Strimla vitkålen tunt med osthyvel eller kniv.
2. Skala och riv morötterna grovt.
3. Rör ihop matlagningsyoghurt, majonnäs och dijonsenap. Tillsätt vitvinsvinäger om du vill ha mer syra i salladen. Smaka av med salt och peppar.
4. Blanda ner vitkål och morot i yoghurtsåsen.
5. Låt stå kallt en stund innan servering.

måndag 17 mars 2014

Glutenfria grova hamburgerbröd

Degen till de här glutenfria hamburgerbröden är lätthanterlig och ger mjuka och luftiga hamburgerbröd. Ät dem gärna nybakade och frys in det som blir över samma dag, dagen efter kan de bli lite torra och hårda som de flesta glutenfria bröd. Jag använde pofiber och grov mjölmix för att få grova hamburgerbröd, men det går så klart lika bra att baka bröden med ljus mix om du föredrar det. 

Glutenfria hamburgerbröd (6 stora)
25 g jäst
3 dl mjölk
2 msk olja
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl pofiber
4-5 dl grov mjölmix (t ex Finax gröna)
Mjölk och sesamfrön till pensling och garnering

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt olja och fiberhusk och låt svälla i 10 minuter. 
2. Rör i salt, pofiber och det mesta av mjölmixen. 
3. Arbeta degen väl i bakmaskin eller med elvispens degkrokar i minst 5 minuter.
4. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 
5. Mjöla bakbordet med mjölmix. Ta upp degen och arbeta ihop den med mer mjölmix om den är kladdig, tills den blir hanterbar. 
6. Dela degen i 6 bitar och rulla till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem så att de blir ca 1 cm höga. 
7. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
8. Pensla med mjölk och strö över sesamfrön.
9. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Panerad rödspätta med curryremoulad och pepparrotsmos

Panerad fisk är en vardagsfavorit. Genom att använda pofiber istället för ströbröd blir rätten glutenfri. Det finns också glutenfritt ströbröd att köpa men jag tycker att pofiber ger en god smak och fin yta på fisken. Här har jag serverat rödspättan med potatismos spetsat med pepparrot och en god remouladsås med curry, där jag även blandat i ärter och morötter.

Panerad rödspätta med curryremoulad och pepparrotsmos (2 portioner)
4 rödspättafiléer
citronpeppar
salt
1 uppvispat ägg
pofiber

Potatismos:
4 stora potatisar
1 msk smör
ca 1 dl mjölk
ca 1 msk riven pepparrot
1 tsk dijonsenap
vitpeppar
salt

Remouladsås:
1 1/2 dl matyoghurt eller creme fraiche
3/4 dl majonnäs
2 tsk curry
1 tsk dijonsenap
pepparmix
salt
3 dl ärter och morötter (fryst grönsaksmix)

1. Skala potatisen, dela i bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av nästan allt vatten.
2. Mosa potatisen med gaffel eller potatisstöt. Rör ner smör, pepparrot och dijonsenap. Tillsätt mjölk tills du får önskad konsistens på moset. Smaka av med vitpeppar, salt och eventuellt mer pepparrot och senap. 
3. Rör ihop ingredienserna till remouladsåsen. Smaka av och krydda efter smak.  
4. Koka grönsaksmixen färdig och blanda grönsakerna med ungefär hälften av remouladsåsen så att det blir krämigt. 
5. Krydda spättafiléerna med citronpeppar och salt. Vänd dem först i uppvispat ägg och därefter i pofiber. Stek på medelvärme i 2-3 minuter på varje sida.

Servera rödspättan med pepparrotsmoset, remouladgrönsakerna och resterande remouladsås.

söndag 16 mars 2014

Kladdig mandeltårta med krämig frosting

Det här receptet hittade jag på i fredags när jag var sugen på kladdkaka. Jag blandade i malda mandlar och rismjöl för att få kakan glutenfri och det gav en otroligt god smak. Med den krämiga jordnöts- och nutellafrostingen förvandlas kakan till en lyxig och helt oemotståndlig tårta.

Kladdig mandeltårta med krämig frosting
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl råsocker
100 g mandlar
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl rismjöl
100 g smält smör

Frosting:
2 msk jordnötssmör
2 msk nutella
100 g cream cheese
2 dl florsocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Nötter, mörk choklad och flingsalt till garnering

1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
2. Mal mandeln i en mandelkvarn och blanda ner i smeten.
3. Tillsätt kakao, vaniljsocker, rismjöl och det smälta smöret. Rör till en jämn smet.
4. Häll smeten i en smord bakform, 24 cm i diameter.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
6. Vispa ihop ingredienserna till frostingen med elvisp tills det blir krämigt. Tillsätt eventuellt mer florsocker om du vill ha frostingen fastare.
7. Bred frostingen på den avsvalnade tårtan. Garnera med grovhackade nötter (jag använde pecan- och jordnötter) och hackad mörk choklad. Strö över lite flingsalt. Låt stå kallt en stund innan servering.

Servera gärna med vispad grädde!

Glutenfri pizzabotten

Som glutenintolerant kan jag inte äta pizza från pizzerian längre, men vad gör det när man kan göra minst lika god pizza själv. Den här pizzadegen är lätthanterlig och superenkel att kavla ut och den smakar precis som en pizzabotten ska smaka.

Glutenfri pizzabotten (en plåt)
25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
1/2 msk fiberhusk
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
5 dl glutenfri mjölmix (t ex Finax röda)

1. Rör ut jästen med vattnet i en bunke. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
2. Tillsätt övriga ingredienser och vispa degen ordentligt med elvisp i ca 5 minuter, tills den tjocknar och blir seg.
3. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord eller direkt på ett bakplåtspapper och kavla ut till en platta stor som en plåt eller flera mindre pizzabottnar om du föredrar det.
5. Lägg över bottnen på en plåt.
6. Bred på tomatsås och lägg på valfri pizzatopping.
7. Grädda i 250 grader i ca 15 minuter, tills kanterna fått fin färg.

Servera med pizzasallad.

Pizzasallad

Sallad är ett måste till pizza tycker jag. Den här är god och fräsch och smakar nästan som på pizzerian.

Pizzasallad
Ett litet vitkålshuvud (ca 7 dl strimlad)
2 msk olivolja
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

1. Strimla vitkålen med kniv eller osthyvel och lägg strimlorna i en bunke. Krama kålstrimlorna lite med händerna så blir salladen mjuk och saftig.
2. Blanda ihop olja, vinäger, salt och peppar och häll blandningen över vitkålen. Blanda ihop ordentligt och smaka av.
3. Låt stå kallt en stund innan servering, gärna minst två timmar.

lördag 15 mars 2014

Filmjölkslimpa med nötter och torkad frukt

Grov filmjölkslimpa med blandade nötter, frön och torkad frukt som förutom fibrer och mineraler även ger tuggmotstånd och sötma. Så god att man inte behöver något pålägg.

Filmjölkslimpa med nötter, frön och torkad frukt
4 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap
1 msk flytande honung
1 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl fibrex
3 msk krossade linfrön
2 msk hela linfrön
3 msk sesamfrön
3 msk pumpakärnor
1/2 dl grovhackade hasselnötter
1/2 dl hackade torkade aprikoser
1/2 dl russin
2 dl majsmjöl
2-3 dl glutenfri grov mjölmix

1. Rör ihop filmjölk, sirap och honung.
2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en lös smet.
3. Häll smeten i en smord avlång bakform.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 60 minuter.

torsdag 13 mars 2014

Fryst cheesecake med limesmak

Glass och cheesecake är något som jag är väldigt svag för och i det här receptet testade jag en variant med lime för att få en syrlig brytning till det söta. Det blev en lyckad kombination, som en blandning av cheesecake och key lime pie. En len och uppfriskande dessert som passar perfekt efter en tyngre måltid.

Fryst limecheesecake
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
70 g cream cheese
1 msk pressad limesaft
3 dl vispgrädde
Ev. glutenfria digestivekex

1. Vispa äggulor, socker, sirap och vaniljsocker med elvisp tills det tjocknar.
2. Rör ner cream cheese och limesaft.
3. Vispa grädden och vänd ner den i äggblandningen.
4. Häll smeten i en rund bakform eller plastlåda. Smula eventuellt digestivekex i botten och ovanpå.
5. Frys i minst 4 timmar. Ta ut och tina cheesecaken 20-30 minuter innan servering.

Vegetarisk wok

Wok är lättlagad och nyttig snabbmat. Det går att variera på många sätt och man kan slänga i lite av varje av det man har hemma i kyl och frys. Sedan jag blev glutenintolerant har jag fått byta ut äggnudlar mot risnudlar, men det är minst lika gott.

I woken på bilden har jag använt mig av färdig wokmix (thai) men även tillsatt extra lök, morot, champinjoner och broccoli och knäckt i ett ägg för att få mer protein. När jag wokat grönsakerna mjuka i olja blandar jag ner kokta risnudlar och rör i lite sweet chilisås och soja. Klart på ett kick!

Bovetelimpa

God glutenfri limpa med bovetemjöl som jag tycker ger en fyllig och nötig smak. Den långa jästiden ger ett smakrikt och rustikt bröd.

Bovetelimpa
20 g jäst
3 dl kall mjölk
1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
1 msk fiberhusk
1 dl pofiber
1 dl maizena
4 dl bovetemjöl

1. Rör ut jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en slät smet. Var inte rädd att degen är för lös, den ska vara ungefär som en våffelsmet.
2. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 2 timmar.
3. Häll degen i en smord brödform. Låt vila under bakduk i ca 30 minuter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 45 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

fredag 7 mars 2014

Ljust matbröd

Jag brukar oftast baka grova bröd med mycket fibrer och näring, men ibland unnar jag mig ett ljust bröd. Det finns nästan inget godare än en skiva nybakat vitt bröd med smör som smälter lite på det varma brödet. Det här receptet hittade jag på förpackningen med Finax röda mjölmix, den enda ändringen jag gjort är att jag tillsatt pofiber för ett lite nyttigare bröd. Fantastiskt enkelt och gott!

Ljust matbröd
25 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 dl pofiber
7 1/2 dl (450 g) glutenfri mjölmix, t ex Finax röda

1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke.
2. Tillsätt övriga ingredienser. Väg gärna mjölet eftersom glutenfritt mjöl lätt packas samman.
3. Vispa degen kraftigt med maskin i ca 5 minuter. Jag använde vanliga vispar och inte degkrokar eftersom degen är väldigt lös.
4. Häll smeten i en smord avlång bakform (1,5 liter).
5. Låt brödet jäsa under bakduk i minst 40 minuter.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 4 mars 2014

Gudomliga glutenfria semlor

Idag är det fettisdagen och självklart måste man äta minst en semla. Semlor var en av de saker som jag direkt kände att jag skulle sakna när jag fick veta att jag var glutenintolerant. Men med det här receptet kände jag nästan ingen skillnad alls mot en vanlig semla, gudomligt gott!

Glutenfria semlor (6 stora)
25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1/2 dl vit sirap
1/2 ägg
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
300 g (ca 5 dl) Sempers glutenfria mjölmix
1/2 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
200 g mandelmassa
Inkråmet från bullarna
ca 3/4 dl mjölk eller grädde
1 tsk vaniljsocker
Ev. 5 hackade mandlar

Garnering:
4 dl vispgrädde
Florsocker att pudra över

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
3. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
4. Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
5. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 6 delar om du vill ha stora semlor, eller 8 delar om du vill ha lite mindre semlor. Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
7. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
8. Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
9. Skär av toppen på bullarna. Gröp ur inkråmet och lägg i en skål. Riv mandelmassan grovt.
10. Blanda ihop inkråmet med mandelmassa, mjölk eller grädde, vaniljsocker och eventuellt hackade mandlar. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
11. Fyll bullarna med mandelfyllningen.
12. Vispa grädden och spritsa eller klicka på den på bullarna. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Digestivekex

Digestive är definitivt mitt favoritkex; det är gott med ost på, som botten i cheesecakes och banoffeepaj, att smula över glass eller bara äta som det är. Det finns glutenfria digestivekex att köpa, men de här är godare tycker jag. De smakar inte exakt som "vanliga" digestivekex, men de är spröda och har en god havresmak.

Glutenfria digestivekex (40 st)
3 dl havregryn
1/2 dl farinsocker
1 krm salt
1 1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl (150 g) Finax grov mjölmix
100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl mjölk

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
2. Tillsätt matfettet och blanda till en grynig massa. 
3. Häll på mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen ligga kallt en stund så blir den lättare att kavla ut. 
4. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta. Stansa ut kex med ett runt kakmått, jag använde ett med 6 cm i diameter. Lägg kexen på plåtar med bakplåtspapper. 
5. Grädda i 200 grader ca 12 minuter.

Formbröd med blandad mjölmix

Matbröd som är lika gott att äta till frukost som till soppa eller annan mat. Gott att rosta och äta med vitlökssmör som tillbehör till räkor. Jag blandade grov och ljus mjölmix och tog i lite majsmjöl, tycker att det bidrar till både fin färg och god smak. Eftersom fibrex binder mycket vätska behövs inte lika mycket mjöl som när man bakar utan fibrex. Det gäller att våga lita på att degen vara så lös och inte tillsätta extra mjölmix, annars blir det färdiga brödet torrt och smuligt. Med det här receptet får du ett mjukt och luftigt bröd.

Formbröd med blandad mjölmix
25 g jäst
4 dl vatten
1/2 msk fiberhusk
1 msk olja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1/2 dl fibrex
1 dl majsmjöl
2 dl grov glutenfri mjölmix
2 dl ljus glutenfri mjölmix

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till högst 37 grader och rör ut jästen med vattnet.
2. Tillsätt fiberhusk, rör om och låt stå och svälla i 10 minuter.
3. Blanda ner resterande ingredienser. Vispa den lösa degen med elvisp eller i bakmaskin i minst 5 minuter.
4. Häll degen i en smord bakform och låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

söndag 2 mars 2014

Glutenfria pannkakor med maizena

Genom att byta ut vetemjölet i en vanlig pannkakssmet mot maizena blir pannkakorna glutenfria. De smakar dessutom godare än vanliga pannkakor, är lättare att steka och får en härlig gyllengul färg.

Pannkakor med maizena (ca 10 st)
2 dl maizena
2 ägg
4 dl mjölk
En nypa salt
Rapsolja till stekpannan

1. Vispa ihop maizena, ägg, mjölk och salt.
2. Låt svälla en stund i rumstemperatur.
3. Hetta upp lite olja i en stekpanna och grädda pannkakorna i någon minut på båda sidor tills de får fin färg.

Servera med sylt och grädde eller min favorit; skivad banan och nutella!

Fiberrikt formbröd

Jag gillar att använda havregryn i bakning, det ger både god smak, fibrer och ett saftigt bröd. Här har jag även tillsatt pofiber och fibrex för extra fibrer samt blandat olika mjöler för att få lite olika smaker. Det är första gången jag bakar med rismjöl, det gav en riktigt god smak.

Fiberrikt formbröd
25 g jäst
4 dl vatten
1/2 msk fiberhusk
2 msk olja
1 tsk salt
2 dl glutenfria havregryn
1/2 dl pofiber
1/2 dl fibrex
3 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1 dl grov mix
Vallmofrön

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i fingervarmt vatten.
2. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
3. Blanda ner resterande ingredienser och arbeta degen med elvispens degkrokar eller i bakmaskin i ca 5 minuter. Degen ska vara lös och kladdig, nästan som en tjockare smet.
4. Häll degen i en smord avlång bakform och strö över vallmofrön.
5. Låt jäsa övertäckt i ca 50 minuter.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 40 minuter. Ta ur brödet ur formen och grädda direkt på gallret i ytterligare 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Kolaglass med jordnötter

Den här glassen går på ett kick att vispa ihop och den smakar himmelskt. Len och gräddig kolaglass i kombination med krämigt jordnötssmör och salta jordnötter är för mig totalt oemotståndligt.

Kolaglass med jordnötter
4 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1 msk vaniljsocker
ca 1/2 dl jordnötssmör
ca 1/2 dl jordnötter

1. Vispa grädden löst med elvisp.
2. Vänd ner den kondenserade mjölken och vaniljsockret och vispa lite till med elvispen tills det blir fluffigt.
3. Rör försiktigt ner jordnötssmör och jordnötter. Det gör inget om det blir lite klumpar med jordnötssmör, det är bara gott.
4. Häll upp i en form och frys i minst fyra timmar.
5. Ta fram glassen ca 30 minuter innan servering och toppa eventuellt med några jordnötter.