Leta i den här bloggen

torsdag 27 februari 2014

Yoghurtbröd med lingon

Här har jag tagit ett av mina favoritrecept på yoghurtlimpa och bytt ut råg- och vetemjöl mot glutenfria alternativ. Jag testade att använda lite av varje av mina nya glutenfria mjöler och andra produkter och resultatet blev jättebra. En snabb, mjuk och god limpa med mycket fibrer.

Yoghurtbröd med lingon
4 dl naturell yoghurt
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl lingonsylt
1 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl sesamfrön
1 dl glutenfria havregryn
1 1/2 dl fibrex
1/2 dl pofiber
1 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
3 dl grov glutenfri mjölmix

1. Rör ihop yoghurt, sirap och lingonsylt i en bunke. 
2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en ganska lös smet.
3. Häll smeten i en smord avlång bakform (1 1/2 liter). 
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50-60 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

onsdag 26 februari 2014

Pulled pork

Jag har nyligen upptäckt den populära rätten pulled pork och är oerhört förtjust i den, jag kan äta hur mycket som helst! Det finns oändligt många recept på den här nya varianten av tacos, det här är mitt recept.

Pulled pork
1 kg fläskkarré
1 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk flingsalt
1 stor gul lök
2 dl stark köttbuljong
2 dl barbecuesås (jag använde Sweet Baby Ray's)

1. Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter. 
2. Skala, halvera och skiva löken. Lägg lökskivorna i botten på lergrytan.
3. Skölj och torka av fläskkarrén.
4. Gnid in köttet med kryddorna och lägg köttet ovanpå löken i grytan.
5. Koka upp köttbuljongen och låt svalna lite. Tillsätt barbecuesåsen och rör om. 
6. Häll såsen över köttet i grytan. Sätt på locket.
7. Ställ in grytan i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt temperaturen på 125 grader och låt stå i minst 5 timmar, gärna längre.
8. Ta ut grytan och dra isär köttet med en gaffel. Hit kan man förbereda dagen innan om man vill.
9. Lägg kött, lök och sås från grytan i en kastrull. Koka upp och låt puttra en stund på svag värme tills allt blivit genomvarmt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor, barbecuesås och kanske en skvätt vatten om det känns för torrt.

Servera med glutenfria tortillabröd, coleslaw, hackad tomat och rostad majs.

Grytan med kött, lök och sås innan den sätts in i ugnen.

Grytan ska stå i ugnen i minst 5 timmar.

Glutenfria tortillabröd med mjölmix

Tortillabröd är något som jag aldrig har bakat själv, men eftersom den glutenfria varianten i affären kostar 38 kr för två bröd så kände jag att det nog var läge att prova. Degen blev bra om än lite kladdig, men med mycket mjölmix på bakbordet gick det bra att kavla ut bröden hyfsat tunt. Lägg de färdiga bröden på varandra invirade i en bakduk så håller de sig varma och mjuka. Bröden var mjuka och gick bra att vika ihop när de var nygräddade, men dagen efter var de ganska hårda och lite svåra att vika så ät dem helst samma dag.

Glutenfria tortillabröd med mjölmix (10 st)
2 1/2 dl vatten
2 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 dl majsmjöl
5-6 dl glutenfri mjölmix (jag använde Sempers mix)

1. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, tillsätt mjölmixen lite i taget tills du får en fast deg.
2. Ta upp degen på välmjölat bakbord och dela den i 10 delar.
3. Forma degbitarna till runda bullar och kavla ut tunt till runda bröd, ca 18 cm i diameter.
4. Grädda bröden i en torr stekpanna på hög värme, ca 30 sekunder på varje sida tills de fått fin färg.

Tortillabröd är gott bland annat till tacos och pulled pork.

söndag 23 februari 2014

Grovbullar

Jag är galen i bakböcker och av min kära mamma har jag nu fått min första med glutenfria recept: "Glutenfritt är gott" av Martin Svensson. Därifrån har jag hämtat receptet på de här goda grovbullarna. Jag adderade lite fiberhusk för att få en mer lätthanterlig deg. Fiberhusk binder samman degen och gör även det färdiga brödet saftigare och mindre smuligt.

Grovbullar (10 st)
25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
1/2 msk fiberhusk
1 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1/2 msk strösocker
1/2 tsk mald anis
1/2 tsk mald fänkål
2 dl bovetemjöl
3-3 1/2 dl Semper Grov mix

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Rör ner fiberhusk och låt svälla 10 minuter.
2. Tillsätt rapsolja, salt, socker, anis, fänkål och bovetemjöl.
3. Tillsätt mjölmixen lite i taget och arbeta igenom degen ordentligt.
4. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. Dela degen i 10 bitar och forma till bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
7. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.

torsdag 20 februari 2014

Formbröd med frön

Med skräckblandad förtjusning satte jag igång att baka mitt första glutenfria bröd. Förtjusning för att jag skulle få testa ett helt nytt sätt att baka, gluten är ju grunden till ett luftigt och mjukt bröd med bra jäskraft. Skräck för att jag läst om hur svårt det kan vara att få till ett bröd som inte är torrt, smuligt, smaklöst och stenhårt.

Jag hade läst på en del om glutenfri bakning och jämfört olika recept och utifrån det skapade jag mitt första egna glutenfria recept. Jag började enkelt med ett formbröd, men är ändå lite förvånad över att det blev så lyckat. Det kan vara bland det godaste brödet jag ätit, möjligen för att jag var så inställd på ett torrt och misslyckat resultat, men mitt bröd blev mjukt (med en hårdare skorpa), saftigt och med en fantastiskt god smak. Till och med min sambo undrade om det verkligen var glutenfritt. Jag är överlycklig över att jag trots att jag är glutenintolerant fortfarande kan njuta av gott bröd!

Glutenfritt formbröd med frön
25 g jäst
3 dl vatten
1 dl mjölk
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
1 1/2 msk fiberhusk
2 msk rapsolja
1 tsk salt
60 g (ca 1 dl) majsmjöl
120 g (ca 2 dl) grov glutenfri mjölmix
ca 130 g (ca 2 1/4 dl) fin glutenfri mjölmix 

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Värm vatten och mjölk till 37 grader och häll vätskan över jästen. Rör om tills jästen löst upp sig. 
3. Tillsätt lin- och solrosfrön samt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter. 
4. Blanda ner olja, salt, majsmjöl, grov mjölmix och fin mjölmix. Arbeta degen ordentligt med bakmaskin eller elvispens degkrokar i minst 5 minuter. Degen ska vara ganska fast men ändå lite kladdig. 
5. Häll ner degen i en smord brödform, ca 1 1/2 liter. 
6. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter. 
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 40 minuter.

fredag 14 februari 2014

Glutenfritt i affären

Nu har jag för första gången varit i mataffären och tittat på det glutenfria sortimentet. Jag upptäckte att det finns en hel del varor; både färdiga produkter som kakor, bullar och pizzabottnar men också många bakprodukter. De färdiga produkterna intresserar mig inte så mycket, men jag köpte ändå ett par brödpaket för att testa och självklart digestivekex som är en favorit. Även pasta är jag glad att det finns glutenfritt, för det är inget som jag brukar göra från grunden. Brödsortimentet var inte så stort och det som slog mig var hur mycket dyrare det är med glutenfritt bröd än vanligt. Tur att jag har mitt bakintresse och tänker baka mitt bröd själv. Även om de glutenfria mjölerna inte är så billiga de heller så får jag i alla fall mer variation och framför allt mycket nöje av att baka själv.

Jag köpte på mig diverse glutenfria mjöler och mjölmixer och sådant som jag läst att man behöver när man ska baka glutenfritt. Det är tydligen också bra att tillsätta extra fibrer i brödet, eftersom en glutenfri kost gör att man får i sig mindre fibrer. Nu längtar jag efter att komma igång med bakningen!


torsdag 13 februari 2014

Mitt nya liv som glutenintolerant

För en vecka sedan fick jag diagnosen glutenintolerans. Att jag skulle vara glutenintolerant kom lite som en blixt från klar himmel för mig, eftersom jag inte har några av de klassiska symptomen som magbesvär och illamående. Däremot har jag känt mig trött och orkeslös en längre tid. I somras konstaterades att jag hade järnbristanemi med ett blodvärde på 93. Jag fick järntabletter och man påbörjade en utredning av orsaken till anemin. Blodvärdet gick upp till normalt men jag kände mig fortfarande inte helt pigg. Efter ett antal provtagningar fick jag veta att jag hade en viss typ av antikroppar i blodet, vilket tydde på att det rörde sig om glutenintolerans. För att säkerställa diagnosen gjorde jag en gastroskopi för en vecka sedan, där man kunde se att mitt tarmludd var borta. Normalt ser tarmens yta ut som en frottéhandduk, men min tarm var helt slät och läkaren konstaterade att det var ett typexempel på glutenintolerans. För säkerhets skull togs också slemhinneprover från tolvfingertarmen som skickades iväg för analys. De proverna har jag inte fått svar på än, men enligt läkaren var det ingen tvekan om att det var glutenintolerans och han rådde mig till att börja äta glutenfri kost omedelbart.

Jag som är ett riktigt kakmonster som älskar att baka och äta både bröd, kakor, tårtor och alla typer av bakverk skulle nu tvingas avstå från allt som innehåller vete, råg och korn. Den insikten gjorde mig till en början förkrossad. Jag tänkte på allt som jag aldrig mer skulle få äta; småkakor, mina favoritfrallor, prinsesstårta, digestivekex, kladdkaka, kanelbullar, pajer, kexchoklad, semlor, mannagrynsgröt, pasta, pizza, hamburgare.. Men så började jag titta på alla alternativ som finns och jag blev positivt överraskad. Det som jag först såg som världens undergång vändes plötsligt till något spännande och faktiskt lite roligt. Att utesluta vetemjöl i min kost behöver inte betyda att jag måste avstå från allt som jag tycker om. Det finns glutenfria mjölmixer som man kan använda precis som vanligt vetemjöl (dock vet jag inte än om resultatet blir detsamma) och det finns massor av spännande glutenfria mjöler som man kan baka småkakor och andra goda bakverk med.

Nu ser jag det som att en helt ny värld har öppnats och jag ser fram emot att börja experimentera med olika mixer och mjöler och hitta på nya recept och lära mig allt om glutenfri kost. Här på min blogg delar jag med mig av mina erfarenheter i mitt nya glutenfria liv, välkommen att följa mig och kommentera gärna!