Leta i den här bloggen

söndag 21 september 2014

Glutenfria hönökakor

Det här är min egen glutenfria variant av hönökakor där jag tillsatt fiberhusk och havregryn för att få degen lättarbetad och mer fiberrik. Det är helt klart ett av de godaste bröden jag ätit sedan jag slutade med gluten. Brödet blir mjukt och luftigt och smakar alldeles underbart. Allra godast är det nybakat och varmt, ett tips är att frysa in det som inte går åt direkt annars kan det lätt bli torrt.

Glutenfria hönökakor (12 halvmånar)
25 g jäst
3 dl mjölk
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl ljus sirap
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 dl havregryn (ren havre)
1 tsk bakpulver
6 1/2 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix
Ca 1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning
Smält smör eller olja till pensling

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och rör ut jästen med lite av vätskan.
3. Tillsätt resten av vätskan, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter.
4. Rör ner bakpulver och 6 1/2 dl glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 10 minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
6. Häll ut den lite lösa degen på mjölat bakbord. Arbeta in mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad.
7. Dela degen i 6 bitar och forma till bollar. Kavla ut till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar.
8. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
9. Pensla bröden med smält smör eller olja.
10. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.

17 kommentarer:

  1. Bakade dessa hönökakor och de blev riktigt goda. Kommer definitivt att göra dem igen. Tack för receptet! �� /Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika! Vad roligt att du gillade mina hönökakor, tack för din kommentar!

      Radera
  2. Tror du att man kan kalljäsa degen över natten? Tack för en fin blogg med många goda recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vad roligt att du gillar min blogg. Jag har inte provat att kalljäsa degen men det borde nog gå bra. Använd i så fall hälften av jästmängden och rör ut den i kall vätska. Lycka till och skriv gärna och meddela hur det gick om du provar!

      Radera
    2. Tack för snabbt svar! Jag testar nog ikväll. Återkommer när dottern har provsmakat :-)

      Radera
  3. Det bästa jag bakat och smakat i glutenfri väg! tack grymma recept!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra, tack så mycket!

      Radera
  4. Använde du blå eller röd jäst?

    SvaraRadera
  5. Svar
    1. Hej! Jag har använt både Finax röda mix och Semper mix till hönökakorna.

      Radera
  6. Kan man använda en annan mjölmix istället för en med vetestärkelse (som Semper och Finax innehåller), tex rårismjöl eller durra till exempel? Skulle jättegärna vilja kunna göra dessa naturligt glutenfria.

    SvaraRadera
  7. Jag har bakat efter ditt recept länge nu, jag valde dock att ta bort havregrynen och det funkar bra utan. Nu skulle jag vilja ta bort sirapen då jag fått diabetes typ 2 och vill minska på sockret, men är osäker på om det funkar. Vet du om det fungerar att göra så?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag har inte provat själv att utesluta sirapen men jag skulle tro att det går bra. Det blir såklart inte samma söta resultat men bröden borde bli bra ändå. Prova gärna och berätta hur det blev, lycka till! /Anneli

      Radera
    2. Tack för att du svarade. Jag tänkte prova en sats i morgon. återkommer med resultatet. Brukar göra 4 satser åt gången annars. Tack för detta recept som är toppen.

      Radera
    3. Nu har jag bakat och smakat av och de blev jättebra utan sirap. Jag gör sen tidigare dessa bröd även utan havregryn. Så nu följer jag ditt recept, men tar bort, sirap och havregryn och de smakar ändå bra.

      Radera
    4. Vad roligt att höra att de blir bra även utan sirap och havregryn. Tusen tack! /Anneli

      Radera