Leta i den här bloggen

tisdag 26 augusti 2014

Bovetebröd med frön

Grovt och fiberrikt glutenfritt bröd med nyttigt bovete, frön och nyponskalmjöl som ger näring och fin färg. Brödet håller sig saftigt och färskt i flera dagar.

Bovetebröd med frön
2+2 dl vatten
1 dl krossat bovete
1/2 dl mörk sirap
25 g jäst
2 msk fibrex
2 msk linfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor 
1 tsk salt
1 msk nyponskalmjöl
1 msk fiberhusk
1 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl

1. Koka upp 2 dl vatten och rör ner krossat bovete. Låt koka till en gröt i 2-3 minuter.
2. Häll över gröten i en bunke och tillsätt 2 dl kallt vatten och sirapen. Låt svalna till 37 grader.
3. Blanda ner resterande ingredienser och rör ordentligt. Degen ska vara ganska lös.
4. Häll degen i en smord brödform och strö över bovetekross. 
5. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt längst ner i ugnen. Sätt in brödet mitt i ugnen och häll några matskedar vatten på plåten. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i ca 1 timme. Låt svalna på galler under bakduk.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar